Как 5G прави още по-важен добрия хостинг

от | мар. 25, 2021 | Хостинг

Да, прави са любителите на конспиративните теории, че 5G технологията наистина ще ни „бръкне“ в мозъка. Само че не в смисъла, в който го визират. Новото поколение интернет връзка ще направи възможни много технологии, които доскоро биха изглеждали като фантастика. Отново ще промени парадигмата на отношението ни към интернет и това, което той предлага.

Темата е важна за всеки. И особено за собствениците на уебсайтове, за които 5G ще създаде редица нови предизвикателства. Ще постави безброй нови въпроси, които трябва да имате предвид при организирането на вашето присъствие онлайн.

 

Една, че две, че три…

 

Сигурно го знаете, но за всеки случай се налага да започнем с кратка дефиниция.

Това, което отличава петото поколение за мобилно пренасяне на данните, е огромната скорост, която идва с него.

В крайна сметка дори самото му име казва всичко. Петата генерация мобилен интернет идва и за да направи петата голяма стъпка в това как използваме телефоните си. 

Първите двама члена на тази група ще ги пропуснем, беше твърде отдавна. Преди 15 години 3G направи възможен реалния достъп до интернет през телефона. Преди това пак можехме да го използваме за базови услуги, но преди всичко свързани със свалянето на текст, миниатюрни снимки, нищо общо с истинското усещане за мрежата. За първи път стана възможно да си търсиш бързо и спокойно информация, да общуваш истински. 

През 2012 г. не дойде краят на света, обещан от майте, но дойде 4G и истински бързият мобилен интернет, който сериозно промени нещата. Видеото влезе в телефона, станаха възможни услуги като Spotify, Pokemon Go или Uber, нещата се промениха драстично. 

А сега е време за следващото поколение. Този път не маите, а любителите на конспирации вещаят края на света. А по-скоро сме на прага на сериозна технологична стъпка, която си заслужава да познаваме по-добре.

Джи-джи 5-джи

След като 4G промени дотолкова нещата, какво още има да ни предложи неговият наследник? 

На първо място драстично по-висока скорост. Да, в България имаме късмета да се радваме като цяло на доста бърз интернет. Мобилният му вариант, особено в по-големите населени места, е на сериозно ниво, няма проблем да гледате видео с висока резолюция в реално време. Но, на първо място, не навсякъде е така. А на второ – високата резолюция просто вече не е достатъчна.

Технологиите се развиват, процесорите продължават да стават все по-бързи, както си го е казал Законът на Мур –  на всеки 2 години имаме нова генерация компютърни процесори, които са способни на нови изчислителни чудеса.

Точно по тази причина 4G връзката ни с мрежата не е готова да отговори на възможностите, които днес съществуват. И е време за следващата стъпка.

 

Няма време!

С новото поколение връзка мобилните ни телефони ще могат да зареждат дори и сложните страници за значително по-кратко време. Най-общо казано – телефоните ни вече ще могат да свалят данни от мрежата със същата скорост, с която това в момента се случва във високоскоростния ни домашен достъп до интернет.

Какво следва от всичко това, ако вие сте притежател на сайт?

Че е време да опитате нещо различно, да експериментирате. Да се замислите за това как именно да използвате тази по-висока скорост, която потребителите ви ще имат налице в мобилния си телефон.

На първо място – разбира се, е важно да сте сигурни, че скоростта на зареждане на сайта ви с джобния компютър е достатъчно добра (още по темата – тук). 

А после – да помислите за конкретни идеи. 

 

Движещи се картинки

Да, определено видео е една от ключовите посоки – този тип съдържание с високо качество ще се сваля значително по-лесно на телефоните. Как се създава евтино и същевременно качествено видео е доста любопитна тема, за която скоро ще ви разкажем. Така или иначе, добре е да прецените дали можете да се справите с предизвикателството сами, или да намерите подходящи професионалисти, които да ви помогнат.

Освен това, на преден план ще излезе и всяка друга форма на интерактивност, зрелищност. Логично е да предположим, че решенията в дизайна ще се променят, за да отговорят на новите възможности, които идват от петото поколение мобилен интернет.

Интерактивността минава на ново ниво. Вече няма нужда да се съобразявате с частите от секундата с празен екран, докато се зарежда нещо ново. Лесно е да си представим още по-комплексни, базирани върху изображенията сайтове и драстична, цялостна промяна на модата в дизайна.

Стоп, десктоп

Още нещо доста логично. През последните години Google дава сериозна тежест на сайтовете, които са оптимизирани за мобилни телефони. Същевременно, телефонните гости на все повече типове интернет страници стават все повече в сравнение с тези, влизащи от компютъра. 

Разбира се, тук има сериозни разлики в зависимост от спецификите на вашата страница. Но като цяло отдавна е добре да бъдете наистина достатъчно подготвени за мобилните си посетители. То вече е задължително, но ще става все по-важно. Страниците ви трябва не просто да са адаптивни към устройствата, скривайки всичко по-„тежко“ за посетителите от телефон. И, с риск да се повторим, да са изключително бързи, иначе SEO-то им ще страда.

Според някои специалисти дори не е силно да се каже, че десктоп услугите ще станат нишови за сметка на мобилните. Компютрите в добрия им стар вид ще служат основно за работни цели, докато все повече услуги ще „се преместят“ в телефоните.

 

Ще бъде облачно

Самата архитектура на новия тип мрежи е облачна. Затова, след като дойде 5G, смело можем да кажем, че всичко, което все още не е отишло в облака, задължително и окончателно ще се озове там. Досега част от мобилните услуги все още целенасочено стояха далеч от облачните системи. Причината – не достатъчно стабилната и широка връзка на прекалено много места правеше неудобна обработката на данни и изпращането им през мрежата. С това вече ще се приключи. Ще имаме достъп винаги до всички нужни документи, всички онлайн услуги ще работят безотказно от телефоните ни.

Чатботовете са още един от трендовете, които се очаква да получи нов тласък. Но за тази тема си струва скоро да отделим цял материал. 

След известно затишие се очаква да избухне и направлението „интернет на нещата“ или IoT. Заради улеснения мобилен достъп, все повече уреди в домовете и бита ни ще се превърнат в малки (или големи) компютри. Достатъчно е да кажем, че прогнозите са заради 5G инвестициите в това направление да нараснат до 5 тpилиoнa дoлapa годишно!

А важна част от него са т.нар. гранични облачни решения (Edge cloud computing). При този подход традиционна връзка между сървъра и потребителя е променена и вече минава на три нива. По средата стои междинно звено от мрежови машини, които кешират и ускоряват връзката. Още по темата – четете тук.

Елате ни на хости!

Бъдещето постепенно става настояще. Още през 2019-а трите български мобилни оператора започнаха тестове за мрежите си от новото поколение, а към настоящия момент изграждането им е на практика започнало. Няма база за притеснения, но само ако сте добре подготвени за това близко бъдеще.

Така или иначе, ние сме тук, за да си говорим за хостинг, това, от което в ZETTAHOST.bg разбираме и в което имаме вече 17-годишен опит. Ето защо сме готови за това прелюбопитно бъдеще, което идва с петото поколение мобилна връзка и ще се радваме да приютим сайта ви. Който да полети на крилете на новата технология към все повече доволни потребители и клиенти…

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This