Как да си изберем WordPress тема

от | юли 27, 2021 | Тенденции

Темите на WordPress са като гръбнака за всяко висше живо същество – изнасят на гърба си основната част от функционалностите, от визията на вашия сайт. Без да държат в себе си никаква логика, свързана със съдържанието, те до огромна степен предопределят как то ще бъде възприето. И, без никакво преувеличение, са определящ фактор за успеха ви.

 

Не бягай от темата!

Готови сте да създадете свой сайт? Ако не сте – ето най-важните решения, които да вземете, преди да започнете. Така или иначе, днес е повече от лесно да опитате кое и как работи с нашия безплатен хостинг. Спрелите сте се на WordPress, имаше всички важни отговори и е време за едно уж лесно решение. Да изберете тема.

Обаче те… са толкова много! Дали да се спрете на безплатна тема, на която винаги да разчитате, без да се обвързвате? Защо пък да не изберете някоя от най-хитовите, които сполучливо са сравнявани с швейцарски ножчета и са готови да правят всичко – от портфолиото на фотограф до електронен магазин и медия. Или пък да се спрете на доказано, специализирано решение…

Изборът наистина е голям, на пръв поглед е лесен, но е много, много важен. Защото понякога може да ви изстреля бързо по пътя на успеха, а в други случаи – да ви заложи трудности, които да изникнат като големи и трудно решими проблеми едва години по-късно.

 

WordPress = Success

Така си е. Не е случайно, че днес WordPress владее 1/3 от неземно огромния интернет. С огромния потенциал на платформата наистина можеш да направиш всичко. И темата уж е само нещо като украса, красива опаковка на подаръка и нищо повече. Определено не е така.

Днес можете да избирате от над 10 000 теми. Пресметнете сами колко време би ви отнело да седнете и да опитате с всяка от тях идеите си за сайт. И все пак, съветът ни наистина е първо да започнете с внимателно проучване, с четене и сравняване, а после да продължите с определено време за експерименти. Ако използвате например нашия безплатен хостинг, можете да въртите и въртите темите, докато си изберете най-добрата.

Първото разделение, което е и доста очевидно, е между безплатните и платените теми. Така или иначе, всички платени варианти имат определени демо версии, които обикновено ви дават само базовите им възможности. Но определено не бихме ви посъветвали да заложите на тях в опит да постигнете някакъв баланс. Логично, предназначението им е да накарат потребителите да си платят за темата, след като се убедят във възможностите ѝ… и след като са се изправили пред някакво ограничение, което определено ще ги накара да го направят.

 

Тематично

От друга страна, по никакъв начин не бихме искали да кажем, че безплатните теми не могат да свършат добра работа. Особено ако целите сайт с базови функционалности. Или намерите своето просто, но работещо решение след поредицата от експерименти. Понякога безплатните теми дават предостатъчно за сайта, който ви е нужен.

Ето още една идея, докато сте на етап проучвания. Разгледайте повечко вече изработени WordPress сайтове в посоката, към която се насочвате и вие. Нерядко ще можете да разберете коя е темата, която ползват, за да я включите в експериментите си.

В този смисъл, втората голяма дилема, по която ще чуете много разнопосочни мнения, е между универсалните, доказаните теми, носещи със себе си възможностите за всякакъв тип интернет страниците и по-специализираните, подготвени например само за сайтове на магазини или пък на медии.

Аргументи и в двете посоки не липсват. Първите определено могат да разчитат на по-голям брой потребители, които пък са насреща, за да си помагат при нужда. По-изпитани са, обикновено изглеждат по-лъскаво за гостите, които тепърва ги избират. Но имат и един много сериозен минус в сравнение с по-нишовите решения. Прекалено са големи и страдат от недостатъците на същото това швейцарско ножче – триончето му никога няма да бъде по-добро в разрязването на дърво от истински, масивен трион.

 

Divi и щастливи

Ето, в шегичката на предишния ред се съдържа доста голям пример за такъв един трион. Днес Divi е най-популярната платена WordPress тема с доста голяма разлика пред преследвачите. Платена е, но пък не непосилно и то по интересна система – човек може да си купи доживотен достъп за неограничен брой сайтове срещу определена трицифрена в западна валута сума.

Определено може да се каже, че през последните години Divi се превърна в много често използвано решение, доста са и популярните сайтове, които са я избрали. И тя наистина изпълнява всички изисквания на швейцарското ножче – има собствени подготвени шаблони по различни теми, които изглеждат лъскаво, готови само да ги допълните със съдържание, за да заработят за вас.

И е така, темата наистина е много успешно решение. Важно е просто при избора да имате предвид и потенциалните минуси. Например, че заемете ли се веднъж с нея, след това определено би била трудна миграцията към друга тема, ако след година решите, че Divi вече не е за вас. По начина на работа тя определено се отличава от класическия WordPress и ще ви отнеме известно време, ако трябва да превключвате между нея и по-„класическите“ решения.

Нуждаете се от определено време, в което да свикнете на тънкостите ѝ. Но пък отново имате насреща доста сериозен брой потребители, които я ползват и можете да попитате за съвет, заедно с доста добрата ѝ официална система за поддръжка.

 

Бодибилдинг за сайтове

Една от причините за популярността на Divi е чудесният ѝ сайт билдър. Доста удобно можете да отворите страницата, да казвате, че искате ред от по две колони с блог постове, които после да повтаряте на останалите страници. Този тип разширение на темата ви позволява по своеобразен начин да отворите една страница, така, както ще изглежда в мрежата, и без да пипвате и ред компютърен код, да намествате блокчетата на местата, на които искат да бъдат.

Имайте предвид обаче, че понякога това изглежда твърде красиво, за да е истина. Много от сайтовете имат изисквания, които няма как да бъдат покрити от билдърите, подготвени основно за най-типичните решения.

Така или иначе, наличието или липсата на на собствен сайт билдър е още един от големите вододели в избора на WordPress тема, които е добре да имате предвид, правейки избора си. Ако избраната от вас тема има такъв, добре е да отделите време, да поекспериментирате здраво, преди да сте сигурни, че можете да се справяте с него, а той – да се справя с всяка ситуация. Отворете експерименталния сайт, който сте направили, на различни екрани, на телефон. Пробвайте с различни браузъри. Убедете се, че нещата са на място.

 

Съчинение на тема

Всяка от тези проверки определено си струва да направите, независимо дали опитвате тема със собствен сайт билдър, или най-прост, семпъл вариант.

Но пробвайте смело, на воля!

При експериментите, независимо дали с билдър, или не, обърнете специално внимание на скоростта. Яката анимация, предлагана от дадена тема, може да изглежда жестоко, но ако влияе на бързината, по-добре я забравете – скоростта онлайн е жизненоважна.

Поразгледайте и детайлите. Възможностите за настройка на шрифтовете, цветовете. Определено не искате да бъдете ограничени в толкова важни посоки.

Ако имате опит и желания в тази посока, проверете и дали темата поддържа харесваните и прилагани от вас плъгини.

 

Wordприключение

Още нещо, преди да започнете с експериментите: Самият сайт WordPress.org има доста удобен филтър, който можете да намерите тук, като Feature filter. Щом вече сте наясно каква ще бъде основната тематика на вашия сайт и какво точно търсите, можете удобно да филтрирате само онези теми, които покриват изискванията ви.

А нататък – наистина е време за приключение и отговорен избор. Ако на гласуванията за парламент няма как да опитате как би било, ако този или онзи управлява, тук си струва да се възползвате от тази възможност – да почетете и експериментирате. А после да преминете към действие, започвайки например с напълно безплатния хостинг, който предлагаме ние, от ZETTAHOST.bg.

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This