През последните години блоговете си остават необходимост и един от най-посещаваните сайтови жанрове онлайн. Те могат да имат толкова различни лица и възможности, че всеки по-творчески настроен в дадена област човек и всяка компания си струва да обмислят възможността да отворят свое място за публикации в мрежата.

И все пак, в случая се концентрираме само върху личните блогове. Ако ви предстои да създадете блог (а защо не започнете с нашия безплатен хостинг?), или пък имате такъв и искате да го развиете, неминуемо се стига до важното решение. Дали да създадете изцяло свое кътче в мрежата, или да се доверите на някоя от големите платформи?

При всяко положение, и в двата случая има плюсови и минуси, които е добре да имате предвид, когато дойде време за финалното решение.

 

В свои ръце

И така, преди изобщо да стигнете до избора дали да опитате сами, или да се спрете на някоя от платформите, най-важното е да знаете какво представляват те, какво могат да ви дадат или отнемат.

Нещо повече – щом веднъж започнете да трупате почитатели, а сайтът ви – да набъбва откъм материали, които да остават на разположение на читателите задълго, определено всякаква промяна става почти невъзможна. Ето защо е важно да направите разумен избор още в самото начало. А после да посветите времето си на някое от конкретните решения, да напреднете в неговите особености, вместо да се разпилявате.

За целта, разбира се, е много добра идея, все пак да поекспериментирате. Спокойно можете да създадете тестови и безплатни профили в няколко от основните платформи за блогъри днес, преди да вземете окончателно решение.

Казано направо обаче, този път ще си позволим да избързаме и директно ще започнем с решението, което неслучайно е избрал за личния си блог и авторът на този текст.

Свободна Press-а

Да, съжалявам, тук няма никаква изненада. В морето от решения, особено ако човек не смята да задълбава надълбоко в областта на програмирането и в света на детайлите, логично е да изберете най-доказаното. И най-търсеното. Меко казано. Често го повтаряме, но WordPress днес крепи на плещите си повече от 1/3 от сайтовете в интернет.

От това по-показателен фактор надали е възможно да се намери.

Нещо повече – сам по себе си той е огромна екосистема с безкрайни допълнителни възможности. Например, ако си изберете достатъчно изпипана и подходяща за целите на вашия бъдещ блог WordPress тема, той наистина може да изглежда уникално, атрактивно, модерно, различно от другите. Ако се насочите към този избор, има още един бонус – системата е толкова доказана във времето, но и има толкова много сайтове, които са зависими от нея, че можете да бъдете напълно спокойни за нейната поддръжка в много далечна перспектива.

 

От край до край

Не е нужно да се притеснявате например, че фирмата създател на системата ще фалира, или пък ще попадне в ръцете на могъщи инвеститори, които да я окепазят. WordPress си остава независима платформа, чиято основна идея е да даде шанс на всеки да получи своето достатъчно качествено представяне в интернет.

Освен това, нека не забравяме, макар че днес е родител на безбройни сайтове от всякакъв вид, WordPress е разработен конкретно и изначално за блоговете.

Готови сме да се хванем на бас. Няма блогова функционалност, която да не се поддържа в платформата по някакъв начин. Можете за секунди да добавите потребителски услуги, които иначе струват скъпо. С няколко клика пускате или спирате коментарите, свързвате се с Google Analytics, добавяте чатбот… променяте всичко, което искате да добавите или махнете от своя блог.

Можем да продължим дълго, но се надяваме, че това е достатъчно. Все пак, ако сме ви убедили, можете на практика да започнете веднага с нашия безплатен хостинг. А после бързо ще забележите и сами колко добре работи услугата. Докато в един момент ще се радвате на повече потребители и ще бъде напълно естествено да преминете към следващата стъпка – хостинг, специализиран конкретно за нуждите на WordPress проектите.

Образ и подобие

Доста важно е да ви предупредим за сериозната разлика между на пръв поглед идентичните като название сайтове WordPress.org и WordPress.com. Докато вторият постепенно се отдели като своеобразно корпоративно, платено решение, първият проект продължава традициите от началото на идеята и е именно решението, което ви очаква по подразбиране, ако решите да започнете блога си с нашия хостинг.

Факт е, че днес вече доста платформи за блогове позволяват използването на сайт билдър – не се налага да пишете и ред код, а можете да улавяте с мишката и да намествате отделните блокове на местата им, като само тук-там се налага да прецизирате по нещо дребно с елементарна стилизация. Това е възможност, която работи много добре и в доста от темите на WordPress, но е и сред акцентите, заради които мнозина се спират на други решения.

Хит през последните години например е платформата Squarespace. Макар че има безплатна демо версия обаче, за да се възползвате от същинските ѝ умения, е нужно да заделите определена сума.

Основната ѝ цел е да позволи на собствениците на по-малки бизнеси да си създават сайтове, без да наемат външни фирми и без да се докосват до код. Тя обаче не е насочена толкова към блоговете, а определено специалитетът ѝ са страниците тип портфолио и магазините. Разбира се, ще намерите и доста добре изглеждащи блогове, направени чрез Squarespace, но, все пак, те остават по-скоро изключение. При всяко положение възможностите за различни добавки и възможности на блога ви биха били доста ограничени. В някаква степен, за сметка на доста изпипан и лесно постижим дизайн.

 

Писмо в платформа

Ето че стигнахме и до платформите – местата, където можеш да започнеш свой блог, дори без изобщо да мислиш за код и програмни възможности. Платформите за разпространение на съдържание през последните години са хит. И едно от основните им предимства, е, че могат дори съвсем пряко да докарват пари на авторите. Което почти няма как да се случи със собствен блог – разбира се, става дума единствено за доходите от четения.

Може би вече сте се досетили, най-популярният представител на това течение е Medium, платформата, която обещаваше (и до голяма степен постигна) изцяло нов формат за разпространение на авторски текстове. И днес я избират огромен брой автори, журналисти, технически специалисти. От една страна, защото е удобна за употреба – не трябва да мислите за организацията на сайта си, за дизайн, лого – влизате и веднага публикувате. От друга, защото алгоритъмът на Medium създава изключително добре персонализирани бюлетини с четива, които разпраща до вече огромен, ама наистина огромен брой читатели онлайн.

Освен това платформата и системата ѝ за рейтинг се доказаха като място за качествени, изпипани четива в най-различни области.

Както стана дума, най-четените публикации пък носят на авторите си доходи, които, при някои наистина популярни хора, могат да си се превърнат в доста сериозни суми.

Блогче и боички

И все пак, там вече е доста трудно да се пробие. Освен това, човек трябва да се съобразява с редица особености при оформлението. Не се позволява брандинг, има немалко ограничения за дизайна. И, някак си, губите властта над своето собствено съдържание – винаги може да се наложи някаква промяна в дизайна на платформата например и това да навреди доста на публикациите ви. Нямате и свои реални последователи – ако по някаква причина се разделите със своя акаунт, губите всичките си натрупани фенове. Което няма как да се получи с вашия собствен блог.

Сред другите „готови“ платформи (а те наистина са немалко) си струва да откроим и Blogger. Системата принадлежи на Google и е едно от най-старите и доказани решения, които по своето време позволиха блоговете да станат достъпен и популярен онлайн инструмент. Всичко е безплатно, не ви трябва даже специална регистрация, достатъчен е само Google профил. За разлика от Medium, тук можете да имате и свой домейн, ако си го купите от хостинг компания.

Blogger обаче определено е изживял пика си, дава доста ограничени възможности за представяне на съдържанието. Надали много от опитните блогъри биха ви посъветвали да изберете точно тази система за своето начинание.

Сред другите по-популярни билдъри и платформи за блогове се нареждат Tumblr, Web.com, Wix, Constant Contact (който залага на възможностите на изкуствения интелект), Gator. Също и споменатият WordPress.com.

 

Блог блогувам – мяра зарад мяра

Много важен фактор освен това е дали публикациите ви ще са български, или на някой от по-популярните онлайн езици. Medium и Blogger например са платформи, които определено са специализирани конкретно в съдържанието на английски. Да, никой не ви пречи да си създадете профил и да започнете да публикувате на български, но заради малкия брой на блог постове на нашия език, е почти невъзможно публикациите ви да попаднат в нюзфийда на потребителите. Повечето хора, които го правят, или вече имат сериозна натрупана фенска маса, или по-скоро залагат на имиджовите цели.

Разбира се, ако се насочите към CMS платформите, чиито най-популярен представител (с огромна разлика) е WordPress, ще откриете и други интересни възможности. Включително и започвайки с хостинга на ZETTAHOST.bg, веднага получавате възможност да инсталирате на новия си сайт многобройни доказани решения (някои от алтернативите ви представихме тук). Понякога те дават по-нишови, но пък съвпадащи точно с вашите нужди решения.

И все пак, за финал, връщаме се там, откъдето започнахме. Дадохме и различни алтернативи, но смело можем да ви препоръчаме, особено ако сега започвате, да посветите малко време и усилия на работата с WordPress. Оттам нататък пред вас се отваря един огромен, необятен свят на възможности. И, разбира се, започва същинската, тежката работа по създаване на съдържание и популяризирането му. Но, там, вярваме, е вашата сила. Това, с което ние можем да помогнем, е качественият хостинг – започнете още сега напълно безплатно тук.

Използваме бисквитки, за да подобрим престоя Ви на нашия сайт. Ако продължите да го използвате, ние ще предположим, че приемате тяхната употреба. Политика за поверителност Приемам

Pin It on Pinterest

Share This