Сами ли да направим блог, или да се оставим на платформите? Блогично!

от | авг. 19, 2021 | Тенденции

През последните години блоговете си остават необходимост и един от най-посещаваните сайтови жанрове онлайн. Те могат да имат толкова различни лица и възможности, че всеки по-творчески настроен в дадена област човек и всяка компания си струва да обмислят възможността да отворят свое място за публикации в мрежата.

И все пак, в случая се концентрираме само върху личните блогове. Ако ви предстои да създадете блог (а защо не започнете с нашия безплатен хостинг?), или пък имате такъв и искате да го развиете, неминуемо се стига до важното решение. Дали да създадете изцяло свое кътче в мрежата, или да се доверите на някоя от големите платформи?

При всяко положение, и в двата случая има плюсови и минуси, които е добре да имате предвид, когато дойде време за финалното решение.

 

В свои ръце

И така, преди изобщо да стигнете до избора дали да опитате сами, или да се спрете на някоя от платформите, най-важното е да знаете какво представляват те, какво могат да ви дадат или отнемат.

Нещо повече – щом веднъж започнете да трупате почитатели, а сайтът ви – да набъбва откъм материали, които да остават на разположение на читателите задълго, определено всякаква промяна става почти невъзможна. Ето защо е важно да направите разумен избор още в самото начало. А после да посветите времето си на някое от конкретните решения, да напреднете в неговите особености, вместо да се разпилявате.

За целта, разбира се, е много добра идея, все пак да поекспериментирате. Спокойно можете да създадете тестови и безплатни профили в няколко от основните платформи за блогъри днес, преди да вземете окончателно решение.

Казано направо обаче, този път ще си позволим да избързаме и директно ще започнем с решението, което неслучайно е избрал за личния си блог и авторът на този текст.

Свободна Press-а

Да, съжалявам, тук няма никаква изненада. В морето от решения, особено ако човек не смята да задълбава надълбоко в областта на програмирането и в света на детайлите, логично е да изберете най-доказаното. И най-търсеното. Меко казано. Често го повтаряме, но WordPress днес крепи на плещите си повече от 1/3 от сайтовете в интернет.

От това по-показателен фактор надали е възможно да се намери.

Нещо повече – сам по себе си той е огромна екосистема с безкрайни допълнителни възможности. Например, ако си изберете достатъчно изпипана и подходяща за целите на вашия бъдещ блог WordPress тема, той наистина може да изглежда уникално, атрактивно, модерно, различно от другите. Ако се насочите към този избор, има още един бонус – системата е толкова доказана във времето, но и има толкова много сайтове, които са зависими от нея, че можете да бъдете напълно спокойни за нейната поддръжка в много далечна перспектива.

 

От край до край

Не е нужно да се притеснявате например, че фирмата създател на системата ще фалира, или пък ще попадне в ръцете на могъщи инвеститори, които да я окепазят. WordPress си остава независима платформа, чиято основна идея е да даде шанс на всеки да получи своето достатъчно качествено представяне в интернет.

Освен това, нека не забравяме, макар че днес е родител на безбройни сайтове от всякакъв вид, WordPress е разработен конкретно и изначално за блоговете.

Готови сме да се хванем на бас. Няма блогова функционалност, която да не се поддържа в платформата по някакъв начин. Можете за секунди да добавите потребителски услуги, които иначе струват скъпо. С няколко клика пускате или спирате коментарите, свързвате се с Google Analytics, добавяте чатбот… променяте всичко, което искате да добавите или махнете от своя блог.

Можем да продължим дълго, но се надяваме, че това е достатъчно. Все пак, ако сме ви убедили, можете на практика да започнете веднага с нашия безплатен хостинг. А после бързо ще забележите и сами колко добре работи услугата. Докато в един момент ще се радвате на повече потребители и ще бъде напълно естествено да преминете към следващата стъпка – хостинг, специализиран конкретно за нуждите на WordPress проектите.

Образ и подобие

Доста важно е да ви предупредим за сериозната разлика между на пръв поглед идентичните като название сайтове WordPress.org и WordPress.com. Докато вторият постепенно се отдели като своеобразно корпоративно, платено решение, първият проект продължава традициите от началото на идеята и е именно решението, което ви очаква по подразбиране, ако решите да започнете блога си с нашия хостинг.

Факт е, че днес вече доста платформи за блогове позволяват използването на сайт билдър – не се налага да пишете и ред код, а можете да улавяте с мишката и да намествате отделните блокове на местата им, като само тук-там се налага да прецизирате по нещо дребно с елементарна стилизация. Това е възможност, която работи много добре и в доста от темите на WordPress, но е и сред акцентите, заради които мнозина се спират на други решения.

Хит през последните години например е платформата Squarespace. Макар че има безплатна демо версия обаче, за да се възползвате от същинските ѝ умения, е нужно да заделите определена сума.

Основната ѝ цел е да позволи на собствениците на по-малки бизнеси да си създават сайтове, без да наемат външни фирми и без да се докосват до код. Тя обаче не е насочена толкова към блоговете, а определено специалитетът ѝ са страниците тип портфолио и магазините. Разбира се, ще намерите и доста добре изглеждащи блогове, направени чрез Squarespace, но, все пак, те остават по-скоро изключение. При всяко положение възможностите за различни добавки и възможности на блога ви биха били доста ограничени. В някаква степен, за сметка на доста изпипан и лесно постижим дизайн.

 

Писмо в платформа

Ето че стигнахме и до платформите – местата, където можеш да започнеш свой блог, дори без изобщо да мислиш за код и програмни възможности. Платформите за разпространение на съдържание през последните години са хит. И едно от основните им предимства, е, че могат дори съвсем пряко да докарват пари на авторите. Което почти няма как да се случи със собствен блог – разбира се, става дума единствено за доходите от четения.

Може би вече сте се досетили, най-популярният представител на това течение е Medium, платформата, която обещаваше (и до голяма степен постигна) изцяло нов формат за разпространение на авторски текстове. И днес я избират огромен брой автори, журналисти, технически специалисти. От една страна, защото е удобна за употреба – не трябва да мислите за организацията на сайта си, за дизайн, лого – влизате и веднага публикувате. От друга, защото алгоритъмът на Medium създава изключително добре персонализирани бюлетини с четива, които разпраща до вече огромен, ама наистина огромен брой читатели онлайн.

Освен това платформата и системата ѝ за рейтинг се доказаха като място за качествени, изпипани четива в най-различни области.

Както стана дума, най-четените публикации пък носят на авторите си доходи, които, при някои наистина популярни хора, могат да си се превърнат в доста сериозни суми.

Блогче и боички

И все пак, там вече е доста трудно да се пробие. Освен това, човек трябва да се съобразява с редица особености при оформлението. Не се позволява брандинг, има немалко ограничения за дизайна. И, някак си, губите властта над своето собствено съдържание – винаги може да се наложи някаква промяна в дизайна на платформата например и това да навреди доста на публикациите ви. Нямате и свои реални последователи – ако по някаква причина се разделите със своя акаунт, губите всичките си натрупани фенове. Което няма как да се получи с вашия собствен блог.

Сред другите „готови“ платформи (а те наистина са немалко) си струва да откроим и Blogger. Системата принадлежи на Google и е едно от най-старите и доказани решения, които по своето време позволиха блоговете да станат достъпен и популярен онлайн инструмент. Всичко е безплатно, не ви трябва даже специална регистрация, достатъчен е само Google профил. За разлика от Medium, тук можете да имате и свой домейн, ако си го купите от хостинг компания.

Blogger обаче определено е изживял пика си, дава доста ограничени възможности за представяне на съдържанието. Надали много от опитните блогъри биха ви посъветвали да изберете точно тази система за своето начинание.

Сред другите по-популярни билдъри и платформи за блогове се нареждат Tumblr, Web.com, Wix, Constant Contact (който залага на възможностите на изкуствения интелект), Gator. Също и споменатият WordPress.com.

 

Блог блогувам – мяра зарад мяра

Много важен фактор освен това е дали публикациите ви ще са български, или на някой от по-популярните онлайн езици. Medium и Blogger например са платформи, които определено са специализирани конкретно в съдържанието на английски. Да, никой не ви пречи да си създадете профил и да започнете да публикувате на български, но заради малкия брой на блог постове на нашия език, е почти невъзможно публикациите ви да попаднат в нюзфийда на потребителите. Повечето хора, които го правят, или вече имат сериозна натрупана фенска маса, или по-скоро залагат на имиджовите цели.

Разбира се, ако се насочите към CMS платформите, чиито най-популярен представител (с огромна разлика) е WordPress, ще откриете и други интересни възможности. Включително и започвайки с хостинга на ZETTAHOST.bg, веднага получавате възможност да инсталирате на новия си сайт многобройни доказани решения (някои от алтернативите ви представихме тук). Понякога те дават по-нишови, но пък съвпадащи точно с вашите нужди решения.

И все пак, за финал, връщаме се там, откъдето започнахме. Дадохме и различни алтернативи, но смело можем да ви препоръчаме, особено ако сега започвате, да посветите малко време и усилия на работата с WordPress. Оттам нататък пред вас се отваря един огромен, необятен свят на възможности. И, разбира се, започва същинската, тежката работа по създаване на съдържание и популяризирането му. Но, там, вярваме, е вашата сила. Това, с което ние можем да помогнем, е качественият хостинг – започнете още сега напълно безплатно тук.

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This