.BIZ

.BIZ е един от тези общи домейни от първо ниво, които имат препоръчителна употреба и конкретна цел, но понастоящем неговата регистрация не е ограничена за никого. Съкращението на това gTLD идва от „business“, тъй като първоначално е въведено като алтернативен домейн от първо ниво за фирми, чиито имена на домейни вече са били регистрирани с .COM или .NET TLD. Това е  основната причина, поради която .BIZ домейнът е създаден през 2001 г. Така BIZ е също сравнително нов домейн, така че има по-малко домейни, регистрирани с него и имате повече възможности да избирате.

Изисквания за регистрация

Както споменахме, регистрацията в BIZ е отворена за всички, които искат този TLD за своите сайтове. Очаква се обаче домейни, завършващи с .BIZ, да бъдат използвани от някои видове бизнес организации. Затова е по-добре да използвате .BIZ домейн от първо ниво, само ако искате да бъдете свързани с някаква бизнес дейност. BIZ може да бъде регистриран и като име на домейн от второ ниво.

Разбира се, както и при всички TLD, първо трябва да проверите дали домейнът е наличен. Ако прехвърлите домейна, той трябва да се отключи и трябва да предоставите EPP ключ на новия си регистратор.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This