Помощ » Обща информация » MySQL » Как да оправите грешката “Can’t Connect to Local MySQL Server Through Socket”

Как да оправите грешката “Can’t Connect to Local MySQL Server Through Socket”

В основата на повечето системи за управление на съдържанието лежи база, като MySQL, където се съхранява по-голямата част от съдържанието. За да могат страниците Ви да се заредят напълно, уебсайтът Ви трябва да може да извлича необходимата информация от базата в даден момент. Ако по някаква причина връзка с базата данни не може да бъде установена, може да видите грешка като „Warning: mysql_connect(): Can’t connect to local MySQL server through socket ‘/var/run/mysqld/mysqld.sock“. В тази статия ще проучим какво причинява този проблем и как да го отстраним.

Какво означава съобщението “mysql_connect() can’t connect to mysql server”?

Ако вашият уебсайт показва съобщение, че не може да се свърже с локалния MySQL сървър чрез сокет, тогава настройките за връзка, които сте въвели, вероятно са неправилни или непълни. Проверката на тези настройки е много вероятно да реши проблема.

По-долу можете да видите пример за грешката mysql_connect() can’t connect to mysql server:

Как да оправите грешката „Can’t Connect to Local MySQL Server Through Socket“?

Първо и най-важно, трябва да се насочите към раздела „Мениджър на база“ в нашия контролен панел и да кликнете върху базата данни, с която се опитвате да се свържете. Оттам кликнете върху раздела Информация.

В раздела Информация ще намерите вашия хост за база данни, порт за база данни, име на база данни, потребител на база данни, версия на базата данни и механизъм за съхранение на данни. Сравнете тази информация с настройките на базата в конфигурационния файл на вашия уебсайт и направете промени ако е необходимо. Ако не сте сигурни каква парола е присвоена на вашата база, можете да я промените от раздела Парола в настройките на базата.

Докато настройвате повечето софтуерни пакети за уебсайтове, като WordPress, Joomla и други, ще бъдете помолени да предоставите информация за вашата база. Някои полета могат да бъдат предварително попълнени за удобство, но предварително попълнената информация не винаги ще бъде вярна. Един такъв пример е полето Database Server / Host. По подразбиране ще видите текста localhost предварително попълнен, но ако използвате нашата хостинг платформа, тогава тази стойност е неправилна. Не забравяйте да актуализирате полето, така че да има същата стойност като записа на хост за база данни в секцията Database Manager на контролния панел.

Какво е localhost?

Терминът localhost се използва в компютърните мрежи за обозначаване на текущия компютър. Името localhost е стенография за IP адреса 127.0.0.1, който се нарича адрес за обратна връзка и позволява на компютъра да се възползва от всички мрежови услуги, които може да излъчва.

Така че, когато видите, че localhost се попълва автоматично, докато инсталирате софтуерен пакет за уебсайт, това означава, че инсталаторът приема, че сървърът на базата данни се намира на същата физическа машина като уеб сървъра, който захранва самия инсталатор.

Въпреки че поставянето на уеб сървъра и сървърните приложения на база данни на един и същи компютър може да е вярно за някои доставчици на хостинг услуги, ние използваме отделни машини, които да действат като сървъри за уеб и бази данни. Предимството на този подход е, че можем да балансираме натоварването на сървърите в множество машини, като по този начин поддържаме по-добра производителност и отзивчивост по време на пиково използване.

Изключение от това правило са нашите планове за виртуален частен сървър. Ако притежавате VPS, можете да имате приложенията за уеб и сървъри на бази данни на едно място и по този начин можете да се възползвате от името на хост localhost.

Заключение

Грешките, свързани с проблеми с връзката с база данни, често могат да бъдат загадъчни и да не предоставят много полезна информация. Поради това винаги е добра идея да проверите отново настройките за връзка с вашата база, преди да продължите с по-задълбочено отстраняване на неизправности.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This