Помощ » Уеб енциклопедия » Терминология на домейните » Национални домейни от първо ниво (ccTLD)

Национални домейни от първо ниво (ccTLD)

CcTLD е разширение на национален домейн от първо ниво, който е присвоен на държава в света. Всяка държава има собствено разширение на домейни въз основа на кодовете на ISO 3166-1 alpha-2. Това означава, че всички ccTLD са само два знака, а всички TLD с два символа са ccTLD. Първите делегирани ccTLD са .US за Съединените щати, .UK за Обединеното кралство и .IT за Италия през 1985г. Въпреки че някои ccTLD са ограничени за използване само от граждани на посочената държава (пример е Канада .CA), много от тях имат отворени регистрационни политики. Някои ccTLD дори са се брандирали за алтернативно използване. Пример може да бъде .TV домейнът на Tuvalu, който е брандиран за използване на онлайн видеа.

Някои ccTLD също не позволяват директни регистрации. Вместо това можете да регистрирате домейн само на второ ниво на ccTLD, известен като ccSLD или национален домейн от второ ниво. В допълнение, някои ccTLD предлагат както директна регистрация, така и ccSLD за регистрация. Пример за ccSLD са .CO.UK и .CO.IN (и двете ccTLD също позволяват директни регистрации в .UK и .IN).

ccTLD или gTLD

За да започнете онлайн бизнес, трябва да регистрирате домейн за вашия уебсайт, което ще позволи на клиентите ви да общуват с вас онлайн по по-удобен и лесен начин. Преди да се регистрирате за имена на домейни, трябва да изберете подходящ домейн от първо ниво (TLD) за вашия бизнес. Основно има два типа домейни от първо ниво, които са общи домейни от първо ниво (gTLD) и национални домейни от първо ниво (ccTLD).

Както думата „generic“ подсказва, gTLD не са ограничени по географско обозначение. Те могат да бъдат регистрирани от всеки в интернет навсякъде по света. Примерите за gTLD включват общоизвестните „.com“, „.net“, „.biz“, „.info“, „.org“. Различните gTLD са подходящи за различни цели на уебсайт. Например „.com“ е подходящ за всяка търговска или стопанска единица, „.net“ е подходящ за мрежови услуги, „.org“ е подходящ за организация, докато „.edu“ е подходящ за всякакви учебни заведения. gTLD не са насочени към която и да е държава или местоположение.

ccTLD се отнасят за двубуквени TLD, които са присвоени на държави въз основа най-вече на кодовете на техните държави. Например „.my“ е за Малайзия, „.sg“ е за Сингапур, „.vn“ е за Виетнам, а „.in“ е за Индия. CcTLD е предназначен само за конкретна държава или регион и има географско и национално наименование. Много ccTLD са затворени и ограничени, тъй като самите те се управляват изключително от съответните страни. Регистрацията за тези ccTLD обикновено включва определен стандартен процес, както се изисква от отговорната организация на страната и може да се различава една от друга. Някои изискват доказателство за пребиваване в страната. Съществуват обаче и някои държави, които не ограничават своите ccTLD. Те открито предлагат на пазара и насърчават хората от цял свят да ги регистрират и използват. Такива ccTLD са „.me“, „.co“, „.tv“, „.fm“. Сега знаете защо понякога виждате име на уебсайт, което завършва с такива ccTLD.

Как да решите дали вашият бизнес е подходящ за регистрация на gTLD или ccTLD? Зависи от целите и задачите на вашата компания. Ако планирате да насочите само към конкретна държава или местоположение, регистрирайте национален домейн от първо ниво (ccTLD), тъй като е по-подходящ за вашия бизнес. Ако планирате да разширите бизнеса си в международен план, без да целите никоя държава или местоположение, регистрирайте се за общ домейн от първо ниво (gTLD). Можете също така да регистрирате няколко версии за различни страни.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This