Home » Помощ » Обща информация » PHP » Как да променим PHP настройките?

Как да променим PHP настройките?

Благодарение на езика за програмиране PHP, той може да се използва за изграждане на всичко – от малък личен сайт до пълноценна система за управление на съдържанието и дори до библиотеки и разширения, предназначени да бъдат използвани от други разработчици на PHP.И тъй като всеки PHP проект има свой обхват и изисквания, вие, като разработчик, имате възможност да персонализирате вашите PHP настройки, така че да отговарят на вашите нужди.Това персонализиране на вашата среда за разработка се извършва чрез редактиране на съдържанието на вашия PHP.ini файл.В тази статия ще ви покажем как да редактирате вашия файл PHP.ini и също така ще разгледаме някои от най-популярните директиви, които се съдържат във файла PHP.ini.
 

Как да редактирам php.ini файла?

Възможността да персонализирате настройките си за PHP е премиум функция за уеб хостинг. Като такава, ако използвате нашия безплатен уеб хостинг, ще трябва да ъпгрейднете до един от нашите платени планове за споделен хостинг, за да можете да редактирате PHP.ini файла. За да започнете да персонализирате настройките си за PHP, следвайте стъпките по-долу:

  1. Отворете секцията PHP настройки през контролния панел
  2. Отворете раздела Configure php.ini и ще видите съдържанието на php.ini файла
  3. Направете нужните промени и ги запазете

Какви видове промени мога да правя?

Има два основни типа редакции, които можете да направите, когато персонализирате настройките си за PHP – можете или да активирате / деактивирате определени разширения на PHP, или да промените стойностите, присвоени на някои променливи.

Неактивните разширения на PHP имат точка и запетая (;), добавени към имената им, например:
;extension=ftp.so
За да направите горното разширение активно, всичко, което трябва да направите, е да премахнете началната точка и запетая. Активната версия на разширението ще изглежда така:
extension=ftp.so
Файлът PHP.ini също съдържа променливи, на които е присвоена стойност, като тази по-долу:
upload_max_filesize = 15M
Ако трябва да актуализирате стойността за определена променлива, просто заменете съществуващата с вашата нова:
upload_max_filesize = 30M
В горния пример стойността на променливата upload_max_filesize е увеличена от 15M на 30M.

Мога ли да добавя нови директиви към файла PHP.ini?

Въпреки че списъкът с директиви, които са предварително заредени във вашия PHP.ini файл, е доста изчерпателен, понякога може да се наложи да активирате разширение или да зададете променлива, която не е включена в списъка по подразбиране. Добрата новина е, че наистина е възможно да включите нови директиви във вашия файл PHP.ini. Това е възможно стига тези нови директиви да се поддържат от PHP по подразбиране и да не изискват стартиране на специфичен софтуер. Пример, като поставите следната директива на нов ред във вашия PHP.ini файл, ще можете да контролирате максималното време за изпълнение на вашите PHP скриптове:
max_execution_time = 300

Как да проверя дали промените са активни?

Редактирането на вашия PHP.ini файл е достатъчно лесно, но как да проверите дали промените са приложени успешно? Следвайки стъпките по-долу, ще създадете малък PHP скрипт, който ще генерира страница, показваща цялата PHP конфигурация на вашия хостинг акаунт. След това можете да се проверите тази страница за да проверите дали промените в PHP.ini са приложени успешно.

 1. Отворете Файловия мениджър
 2. Отворете директорията за вашия уебсайт
 3. Създайте нов файл на име info.php
 4. Отворете файла и въведете следния код:

  <?php
  phpinfo();
  ?>

 5. Запазете промените и заредете файла info.php в браузъра през линка http://your-domain.com/info.php като замените your-domain.com с вашия домейн и ще видите подобна страница:
  6. Използвайте Ctrl + F (Command + F на Mac), за да намерите променливата или разширението, които Ви интересуват. По-долу можете да видите, че променливата upload_max_filesize, която използвахме в един от предишните примери, беше успешно актуализирана от 15M до 30M:

Мога ли да ресетна php.ini файла?

Ако повредите файла PHP.ini случайно или просто искате ново начало, можете лесно да го нулирате по два начина.

Едната опция е да използвате бутона Restore defaults в php.ini, който е част от интерфейса за редактиране на PHP.ini. Следвайте стъпките по-долу, за да нулирате вашия PHP.ini файл:

 1. Отворете страницата за PHP настройки
 2. Отворете раздела Configure php.ini
 3. Най-отдолу до бутона за запазване натиснете бутона Restore default

Втория вариант да ресетнете php.ini е като смените PHP версията. Можете да направите това от страницата PHP настройки. Всеки път когато сменяте PHP версията php.ini файла ще бъде възстановяват със стандартното съдържание. Имайте това предвид, когато сменяте PHP версията за вашия акаунт и не забравяйте да редактирате php.ini файла отново при нужда.
 

Кои са някои от по-важните директиви в PHP.ini?

По-долу е даден кратък списък на някои от най-популярните директиви и променливи на PHP.ini, които може да се наложи да промените в даден момент:

 • max_execution_time – определя броя на секундите, в които PHP скриптовете могат да се изпълняват
 • output_buffering – позволява на вашия сайт да продължи да се зарежда, дори ако са зададени нови PHP хедъри, докато данните се изпращат на клиента
 • error_reporting – позволява да определите видовете грешки, които ще бъдат докладвани от сървъра.
 • display_errors – позволява да показвате или скривате PHP грешки от вашия сайт
 • memory_limit – задава лимита на паметта за вашето уеб приложение
 • post_max_size – ограничава размера на POST заявката, която клиентът може да изпрати до сървъра
 • upload_max_filesize – ограничение за максималния размер при качването на файлове
 • extension = soap.so – позволява да активирате / деактивирате SOAP клиентското разширение

 
 

Заключение

Независимо дали сте опитен уеб разработчик или просто редовен собственик на сайта, има вероятност в един момент да се наложи да персонализирате вашия PHP.ini файл. Дори ако не пишете сами PHP код, CMS, който използвате, може да изисква да бъдат направени някои корекции в PHP.ini. Знанието как да осъществите достъп и да редактирате съдържанието на PHP.ini ще Ви помогне да стартирате сайта си възможно най-бързо.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Какво е KVM

Какво трябва да знаете: KVM (Kernel-based Virtual Machine) е софтуер за виртуализация, който е с отворен код и е част от операционната система Linux. Благодарение на KVM, вие може да използвате един компютър, за да подкарате множество на брой виртуални машини. Всяка...

Къде мога да намеря информация за своя входящ и изходящ мейл сървър?

Какво трябва да знаете: Може да намерите информация за своя входящ и изходящ имейл сървър в секцията, наречена Имейл акаунти. От там, просто кликнете върху името на своя домейн, отворете раздела, озаглавен Информация, и разгледайте данните, намиращи се в таблицата,...

Как да създам свой имейл акаунт?

Какво трябва да знаете: Може да създадете свой имейл акаунт чрез секцията, озаглавена Имейл акаунти. Там ще намерите формуляр, с помощта на който можете да добавите нов имейл адрес към своя хостинг акаунт. Имейлите са една от най-ранните форми на електронна...

Как да пренасоча своя HTTP трафик към HTTPS?

Какво трябва да знаете: Ако сте създали своя уебсайт с програма като Adobe Dreamweaver или чрез ръчно писане на код, можете да поставите този специален .htaccess файл в основната директория на сайта си. Благодарение на този файл трафикът ви ще бъде пренасочен от HTTP...

Каква е разликата между трансфер и хостване на домейн?

Какво трябва да знаете: Ако хостнете своя домейн със ZETTAHOST.bg, ние ще се превърнем във вашия нов хостинг доставчик. Това ще ви позволи да захранвате уебсайта си чрез нашите сървъри. От друга страна, ако трансферирате домейна си към ZETTAHOST.bg, ние ще бъдем не...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This