Помощ » Обща информация » PHP » Как да променим PHP настройките?

Как да променим PHP настройките?

Благодарение на езика за програмиране PHP, той може да се използва за изграждане на всичко – от малък личен сайт до пълноценна система за управление на съдържанието и дори до библиотеки и разширения, предназначени да бъдат използвани от други разработчици на PHP.И тъй като всеки PHP проект има свой обхват и изисквания, вие, като разработчик, имате възможност да персонализирате вашите PHP настройки, така че да отговарят на вашите нужди.Това персонализиране на вашата среда за разработка се извършва чрез редактиране на съдържанието на вашия PHP.ini файл.В тази статия ще ви покажем как да редактирате вашия файл PHP.ini и също така ще разгледаме някои от най-популярните директиви, които се съдържат във файла PHP.ini.

Как да редактирам php.ini файла?

Възможността да персонализирате настройките си за PHP е премиум функция за уеб хостинг. Като такава, ако използвате нашия безплатен уеб хостинг, ще трябва да ъпгрейднете до един от нашите платени планове за споделен хостинг, за да можете да редактирате PHP.ini файла. За да започнете да персонализирате настройките си за PHP, следвайте стъпките по-долу:

  1. Отворете секцията PHP настройки през контролния панел
  2. Отворете раздела Configure php.ini и ще видите съдържанието на php.ini файла
  3. Направете нужните промени и ги запазете

Какви видове промени мога да правя?

Има два основни типа редакции, които можете да направите, когато персонализирате настройките си за PHP – можете или да активирате / деактивирате определени разширения на PHP, или да промените стойностите, присвоени на някои променливи.

Неактивните разширения на PHP имат точка и запетая (;), добавени към имената им, например:
;extension=ftp.so
За да направите горното разширение активно, всичко, което трябва да направите, е да премахнете началната точка и запетая. Активната версия на разширението ще изглежда така:
extension=ftp.so
Файлът PHP.ini също съдържа променливи, на които е присвоена стойност, като тази по-долу:
upload_max_filesize = 15M
Ако трябва да актуализирате стойността за определена променлива, просто заменете съществуващата с вашата нова:
upload_max_filesize = 30M
В горния пример стойността на променливата upload_max_filesize е увеличена от 15M на 30M.

Мога ли да добавя нови директиви към файла PHP.ini?

Въпреки че списъкът с директиви, които са предварително заредени във вашия PHP.ini файл, е доста изчерпателен, понякога може да се наложи да активирате разширение или да зададете променлива, която не е включена в списъка по подразбиране. Добрата новина е, че наистина е възможно да включите нови директиви във вашия файл PHP.ini. Това е възможно стига тези нови директиви да се поддържат от PHP по подразбиране и да не изискват стартиране на специфичен софтуер. Пример, като поставите следната директива на нов ред във вашия PHP.ini файл, ще можете да контролирате максималното време за изпълнение на вашите PHP скриптове:
max_execution_time = 300

Как да проверя дали промените са активни?

Редактирането на вашия PHP.ini файл е достатъчно лесно, но как да проверите дали промените са приложени успешно? Следвайки стъпките по-долу, ще създадете малък PHP скрипт, който ще генерира страница, показваща цялата PHP конфигурация на вашия хостинг акаунт. След това можете да се проверите тази страница за да проверите дали промените в PHP.ini са приложени успешно.

 1. Отворете Файловия мениджър
 2. Отворете директорията за вашия уебсайт
 3. Създайте нов файл на име info.php
 4. Отворете файла и въведете следния код:

  <?php
  phpinfo();
  ?>

 5. Запазете промените и заредете файла info.php в браузъра през линка http://your-domain.com/info.php като замените your-domain.com с вашия домейн и ще видите подобна страница:
  6. Използвайте Ctrl + F (Command + F на Mac), за да намерите променливата или разширението, които Ви интересуват. По-долу можете да видите, че променливата upload_max_filesize, която използвахме в един от предишните примери, беше успешно актуализирана от 15M до 30M:

Мога ли да ресетна php.ini файла?

Ако повредите файла PHP.ini случайно или просто искате ново начало, можете лесно да го нулирате по два начина.

Едната опция е да използвате бутона Restore defaults в php.ini, който е част от интерфейса за редактиране на PHP.ini. Следвайте стъпките по-долу, за да нулирате вашия PHP.ini файл:

 1. Отворете страницата за PHP настройки
 2. Отворете раздела Configure php.ini
 3. Най-отдолу до бутона за запазване натиснете бутона Restore default

Втория вариант да ресетнете php.ini е като смените PHP версията. Можете да направите това от страницата PHP настройки. Всеки път когато сменяте PHP версията php.ini файла ще бъде възстановяват със стандартното съдържание. Имайте това предвид, когато сменяте PHP версията за вашия акаунт и не забравяйте да редактирате php.ini файла отново при нужда.

Кои са някои от по-важните директиви в PHP.ini?

По-долу е даден кратък списък на някои от най-популярните директиви и променливи на PHP.ini, които може да се наложи да промените в даден момент:

 • max_execution_time – определя броя на секундите, в които PHP скриптовете могат да се изпълняват
 • output_buffering – позволява на вашия сайт да продължи да се зарежда, дори ако са зададени нови PHP хедъри, докато данните се изпращат на клиента
 • error_reporting – позволява да определите видовете грешки, които ще бъдат докладвани от сървъра.
 • display_errors – позволява да показвате или скривате PHP грешки от вашия сайт
 • memory_limit – задава лимита на паметта за вашето уеб приложение
 • post_max_size – ограничава размера на POST заявката, която клиентът може да изпрати до сървъра
 • upload_max_filesize – ограничение за максималния размер при качването на файлове
 • extension = soap.so – позволява да активирате / деактивирате SOAP клиентското разширение

 

Заключение

Независимо дали сте опитен уеб разработчик или просто редовен собственик на сайта, има вероятност в един момент да се наложи да персонализирате вашия PHP.ini файл. Дори ако не пишете сами PHP код, CMS, който използвате, може да изисква да бъдат направени някои корекции в PHP.ini. Знанието как да осъществите достъп и да редактирате съдържанието на PHP.ini ще Ви помогне да стартирате сайта си възможно най-бързо.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This