DNS

Какво точно става когато въведете домейн името в браузъра си? Как браузъра намира уебсайта, който Ви трябва? В интернет има милиони домейни и въпреки че те са разбираеми и лесни за запомняне за нас, те не са толкова подходящи за компютрите, колкото са IP адресите. DNS (Domain Name System) е отговорна за съпоставянето на домейните със съответните IP адреси, така че когато търсите сайт и отправите заявка от браузъра си, DNS Ви помага да намерите сървъра хостващ уебсайта, който искате да отворите. Това означава, че всеки път когато въведете домейна в браузъра си изпращате заявка до DNS сървър с искане за IP адреса на този сайт или устройство.

DNS сървър

DNS-а често се сравнява с телефонен указател, който Ви позволява да намерите всеки уебсайт. Въпреки това, при DNS „телефонните номера“ и съответните имена се пазят безопасно и са достъпни за всеки, който има интернет връзка с DNS сървърите. DNS сървърите са важни, защото всеки път, когато изпратите заявка до сайт Вие не се свързвате директно с него, а с DNS сървър, който превежда името на домейна в неговия IP адрес и след това го изпраща на вашия компютър, така че най-накрая да може да достигнете сървъра, който хоства уебсайта.

Как работи DNS сървъра?

Неймсървърите съхраняват информация за всички съществуващи домейни и техните DNS записи. За да работи тази огромна база ефикасно има милиони взаимосвързани DNS сървъри, които разпределят заявките помежду си.

Така че, когато направите заявка за търсене на DNS (искате да посетите сайт, да изпратите имейл и т.н.), се свързвате с местен DNS сървър, който го питате за IP на сайта. Ако този сървър има информация за домейна в своята база, той директно го изпраща обратно към вас. Ако няма информация в своята база, той препраща заявката към друг сървър или повече, ако е необходимо. Когато сървъра получи информацията, той я изпраща обратно и я кешира в случай, че по-късно има повече заявки за този домейн.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This