Домейн WHOIS

WHOIS е международна база данни, която съдържа информация за всeки регистриран домейн. WHOIS данните се изискват от ICANN (Интернет корпорация за присвоени имена и номера), която координира всички IP адреси и домейни от най-високо ниво в световен мащаб. WHOIS данните на домейна включват регистрар, IP адрес, име, имейл, телефон, нейм сървъри, дата на регистрация и изтичане на домейна и т.н. Тази информация е публична с цел да се улесни потвърждаването на собствеността и състоянието на домейна, за изграждане на доверие в потребителите, за борба с измамите или подпомагане на органите за правни разследвания, но биха могли да представляват заплаха за анонимността и свободата на словото. WHOIS е също видът на комуникационен протокол, който съхранява и доставя данни от публично достъпните бази данни на WHOIS, съхраняващи информация за всички машини и потребители, свързани към Интернет.

Управление на WHOIS

WHOIS управлението е функция, която всеки регистрар на домейни трябва да предлага. Управлението на WHOIS дава на клиента контрол върху неговата / нейната контактна информация, която е част от публичната база данни WHOIS. Тази информация обикновено се редактира от контролния панел на компанията. Контролните панели за хостинг на домейни трябва да са удобни за потребителя и да осигуряват бърз достъп до цялата информация и настройки на домейна.

WHOIS защита

Защита на поверителността на домейна или WHOIS защита е услуга, която ви позволява да скриете вашата автентична WHOIS информация, за да защитите вашия домейн от измама, спам и хакерство. Тъй като WHOIS информацията може да бъде видяна от всеки в Интернет, трябва да помислите дали да използвате услугите за защита на поверителността на домейна, за да скриете истинските си данни от спамери, които се нуждаят само от търсене на WHOIS за атака.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This