Гигабайт

Гигабайт е измервателна единица, използвана в компютри и други електронни устройства. Той е по-голям от другите най-популярни и използвани в единиците за ежедневна практика – байт, килобайт и мегабайт. Когато става въпрос за измерване на дисково съхранение, 1 гигабайт (написан GB, а не Gb, който се използва като съкращение за гигабит) е равен на 1 000 000 000 байта или 10 на деветата степен. Ето така е стандартизиран в Международната система от единици (SI).
 

Дефиниция на Гигабайт и Объркването на потребителя

Както споменахме преди, когато измерваме капацитета на твърдия диск, 1 гигабайт е равен на 10 на девета степен байта. Това се отнася и за размера на трафик в интернет. Въпреки това, когато трябва да измерим количеството RAM памет например, тогава 1 гигабайт е равен на 1 073 741 824 байта което е 2 на 30-та степен байта. Нещата стават по-объркващи, когато става дума за твърди дискове, защото операционни системи като Microsoft Windows използват 2 на 30-та степен за измерване на пространството на твърдия диск. Ето защо, ако клиентът закупи компютър с капацитет на твърдия диск 400GB, след форматиране на Windows ще се покаже, че има общо 372GB свободно пространство.

Гигабайт е най-добрият избор за измерване на файлове или капацитет на данни с по-голям размер. Други примери за съхранение в размер на гигабайта включват двупластови Blu-ray дискове, които могат да съдържат 50GB и DVD-R дискове с капацитет 4,7 GB (равно на 4700MB).

Що се отнася до хостинга, Zettahost ви позволява да получите безплатен уеб хостинг с 1000MB или 1GB дисково пространство, много скриптове и други функции, за да стартирате първия си уеб сайт. Достатъчно е да стартираме първата ни уеб страница или малък онлайн портал или блог на WordPress. И най-доброто от всичко няма скрити такси и безплатната оферта трае вечно с абсолютно никакви задължителни уеб хостинг реклами на вашия уеб сайт.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This