Помощ » Уеб енциклопедия » Терминология на домейните » Общ домейн от първо ниво (gTLD)

Общ домейн от първо ниво (gTLD)

Ако използвате интернет, има голяма вероятност да сте въвели gTLD или общ домейн от първо ниво в браузъра си. По-голямата част от уебсайтовете притежават такъв и те съществуват, за да направят интернет по-организирано място. Съществува известна ирония относно думата „общ“ във фразата „общ домейн от първо ниво“ или gTLD. Общ означава нещо необикновено, банално, често срещано – и въпреки това уебсайтовете, които използват общ домейн от първо ниво, са уважавани, търсени и ценни за компаниите и хората, които ги използват.
 

gTLD или ccTLD

Домейните от първо ниво могат да бъдат разделени на няколко категории. Два от тях са gTLD и ccTLD, което означава „country code top-level domains“. Точно като gTLD, ccTLD са представени от низ от букви, които са веднага след точката в уеб адрес.

За разлика от gTLD, ccTLD означават държава, автономна територия или суверенна държава. Ако уеб адресът включва ccTLD, е безопасно да се предполага, че уебсайтът се отнася до конкретно географско местоположение.

В сравнение с gTLD, ccTLD помагат на уебсайтовете, насочени към интернет потребителите в географския им регион. Много собственици на ccTLD имена на домейни смятат, че използването на специализиран ccTLD им дава конкурентно предимство. Някои ccTLD, като .ca или .us, имат географски ограничения за това кой може да ги регистрира и използва.
 

Топ 4 gTLD

Над 1000 TLD са достъпни в интернет и много от тях намекват за функцията на уебсайта (.coffee, .travel и др.), Но най-често срещаните TLD са проектирани с отворен тип.

Четири от водещите gTLDs в обема на регистрацията включват:

  • .com
  • .net
  • .org
  • .co

Всеки от тези TLD предлага уникални предимства на собствениците на домейни.
 

Обобщение

Много популярни gTLD са се появили около 80-те години. Тези gTLD включват .com, .net и .org измежду много други. Когато регистрирате домейн с помощта на един от тези TLD, вашият уебсайт придобива неявен авторитет въз основа на познаването на повечето потребители в Интернет с тези gTLD.

Регистрацията на gTLD е проста и може да се направи на ниски разходи чрез регистратори на домейни. Изборът на домейн и намирането на надеждна уеб хостинг компания никога не е бил по-лесен.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This