Home » Помощ » Обща информация » SSL Сертификати » Как да пренасоча уебсайта си от HTTP към HTTPS?

Как да пренасоча уебсайта си от HTTP към HTTPS?

Благодарение на безплатните и евтини SSL сертификати, използването на HTTPS скочи рязко през последните години. Избирайки да пренасочат целия HTTP трафик към HTTPS, собствениците на уебсайтове могат да гарантират безопасността и сигурността на посетителите на своя сайт. Освен това търсачки като Google възнаграждават уебсайтове, които налагат HTTPS връзки, като им дават тласък в класирането при търсене. В тази статия ще покажем как можете да спечелите тези предимства, като пренасочите своя HTTP трафик към HTTPS.
 

Какви са изискванията за да пренасочите трафика от HTTP към HTTPS?

Единственото изискване за пренасочване към HTTPS връзка е вашият домейн да има валиден SSL сертификат. В случай, че не сте сигурни дали има инсталиран валиден SSL сертификат, можете да използвате SSL мениджъра, за да проверите дали даден домейн е защитен с SSL. Ако откриете, че вашият домейн не е защитен с SSL, трябва да получите SSL сертификат и след това да инсталирате SSL на домейна, за да го защитите.

Трябва да се отбележи, че цялата свързана с SSL функционалност се счита за премиум функция на хостинга. Затова, SSL мениджърът ще Ви бъде достъпен само ако използвате един от нашите премиум хостинг планове или един от нашите semi-dedicated планове. Понастоящем безплатният уеб хостинг пакет не се предлага със SSL поддръжка.
 

Защо уебсайтът ми не се зарежда сигурно сега, когато имам SSL?

И така, закупили сте SSL сертификат за вашия домейн или сте инсталирали SSL, който вече сте имали на разположение. След това се опитахте да посетите уебсайта си само, за да установите, че той все още показва предупреждение Not Secure.

Причината за тази очевидна грешка вероятно е, че вашият уебсайт все още не е настроен да пренасочва към HTTPS връзка. С други думи, освен ако не въведете изрично https: // преди началото на името на вашия домейн, сайта Ви ще продължите да използва HTTP. За да разрешите този проблем, вашият уебсайт трябва да бъде конфигуриран да пренасочва целия си HTTP трафик към HTTPS.
 

Как да пренасочите от HTTP към HTTPS?

Има два начина да пренасочите уебсайт трафика си от HTTP към HTTPS:

 • Можете да използвате .htaccess за да пренасочите всички HTTP връзки към HTTPS. Този метод се използва за сайтове, които нямат админ панел за управление на съдържанието
 • Можете да зададете пренасочване през админ панела на вашия уебсайт. Това е възможно за системи като WordPress, Joomla, Opencart, Drupal и т.н.

Нека разгледаме всяка опция по-отблизо.

Пренасочване към HTTPS чрез .htaccess

За да пренасочите трафика на уебсайта си от HTTP към HTTPS следвайте тези стъпки:

 1. Влезте в контролния панел
 2. Отворете Файловия мениджър
 3. Отворете директорията където се намира вашия уебсайт
 4. Създайте файл с име .htaccess
 5. Отворете .htaccess файла, който създадохте
 6. Въведете следния код:

  RewriteEngine On
  RewriteBase /
  RewriteCond %{HTTPS} off
  RewriteRule ^(.*)$ https://yourdomain.com%{REQUEST_URI} [L,R=301]

  Ако използвате www.yourdomain.com в последния ред направете нужните промени така, че кода да изглежда така:

  RewriteEngine On
  RewriteBase /
  RewriteCond %{HTTPS} off
  RewriteRule ^(.*)$ https://www.yourdomain.com%{REQUEST_URI} [L,R=301]

  Алтернативен код, който можете да използвате за да пренасочвате трафик за www.yourdomain.com и yourdomain.com е следния:

  RewriteEngine On
  RewriteBase /
  RewriteCond %{HTTPS} off
  RewriteRule ^(.*)$ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

 7. Запазете файла и сайта Ви ще започне да пренасочва от HTTP към HTTPS

Как да конфигурирате вашата система за управление на съдържанието да пренасочва към HTTPS?

Много популярни системи за управление на съдържанието предлагат настройки, които Ви позволяват да пренасочите целия HTTP трафик към HTTPS. Тези настройки обикновено се намират в админ панела на CMS. Можете да проверите документацията на системата за управление, която използвате за това какви промени да направите за да пренасочите посетителите си към HTTPS.

Избраният от вас CMS не винаги ще има опция за пренасочване на HTTP към HTTPS. Ако се окажете в тази ситуация, можете да опитате нашето решение с .htaccess, за да направите пренасочването към HTTPS. Единствената разлика е, че в много случаи вашата CMS вече ще използва .htaccess файл, така че няма да е необходимо да създавате такъв файл. Вместо това просто добавете кода за пренасочване в края на вече съществуващия .htaccess файл.
 

Заключение

Пренасочването към сигурна HTTPS връзка бързо се превръща в залог на масата, когато става въпрос за стартиране и поддържане на успешен уебсайт. Най-страхотното при пренасочването на целия HTTP трафик към HTTPS е, че той няма никакви недостатъци. Затова, собствениците на сайтове силно се препоръчват да започнат да използват защитени връзки и да се възползват от предимствата, които идват със защитения уебсайт.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Какво е KVM

Какво трябва да знаете: KVM (Kernel-based Virtual Machine) е софтуер за виртуализация, който е с отворен код и е част от операционната система Linux. Благодарение на KVM, вие може да използвате един компютър, за да подкарате множество на брой виртуални машини. Всяка...

Къде мога да намеря информация за своя входящ и изходящ мейл сървър?

Какво трябва да знаете: Може да намерите информация за своя входящ и изходящ имейл сървър в секцията, наречена Имейл акаунти. От там, просто кликнете върху името на своя домейн, отворете раздела, озаглавен Информация, и разгледайте данните, намиращи се в таблицата,...

Как да създам свой имейл акаунт?

Какво трябва да знаете: Може да създадете свой имейл акаунт чрез секцията, озаглавена Имейл акаунти. Там ще намерите формуляр, с помощта на който можете да добавите нов имейл адрес към своя хостинг акаунт. Имейлите са една от най-ранните форми на електронна...

Как да пренасоча своя HTTP трафик към HTTPS?

Какво трябва да знаете: Ако сте създали своя уебсайт с програма като Adobe Dreamweaver или чрез ръчно писане на код, можете да поставите този специален .htaccess файл в основната директория на сайта си. Благодарение на този файл трафикът ви ще бъде пренасочен от HTTP...

Каква е разликата между трансфер и хостване на домейн?

Какво трябва да знаете: Ако хостнете своя домейн със ZETTAHOST.bg, ние ще се превърнем във вашия нов хостинг доставчик. Това ще ви позволи да захранвате уебсайта си чрез нашите сървъри. От друга страна, ако трансферирате домейна си към ZETTAHOST.bg, ние ще бъдем не...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This