Помощ » Обща информация » MySQL » Как да импортираме или експортираме база през SSH?

Как да импортираме или експортираме база през SSH?

Нашите MySQL сървъри предлагат голяма гъвкавост, когато става въпрос за импортиране и експортиране на SQL файлове към и от вашата база. Ние позволяваме три различни начина за постигане на тази задача. Можете да използвате секцията Database Manager на нашия контролен панел, можете да изберете да използвате phpMyAdmin или да се свържете направо с нашите сървъри чрез SSH и да използвате MySQL команди за импортиране / експортиране на вашия SQL файл.

В тази статия ще разгледаме тази трета опция и ще ви покажем как можете да използвате Терминал или подобно приложение за установяване на SSH връзка. След това ще разгледаме как да използваме командния ред на MySQL за импортиране или експортиране на вашите данни.

Имам ли право да използвам SSH функционалността?

Преди да започнете да използвате MySQL команди, първо трябва да се свържете с нашите сървъри чрез SSH. Като предпазна мярка, ние позволяваме само на нашите уеб хостинг сървъри да комуникират със сървърите на базата данни. С други думи, не можете да изпращате MySQL команди от собствения си компютър директно към сървъра за бази. Вместо това, първо трябва да влезете в нашия уеб сървър и след това да изпратите вашите MySQL команди от там. Единственото изключение от това правило са нашите VPS сървъри.

SSH е доста усъвършенствана функция и като такава не е налична във всички наши планове за споделен хостинг. Трябва да използвате нашия хостинг план Zetta Pro или Zetta Max. Клиентите, които използват semi-dedicated план, също могат да се възползват в пълна степен от нашата SSH функционалност. Понастоящем SSH не се предлага на безплатния хостинг план.

Може да прочетете статията ни за SSH Мениджър ако имате нужда от помощ със създаването на SSH акаунт и свързването през SSH.

Как да експортирате база през SSH?

За да създадете MySQL архив на вашата база, трябва да изпълните следната команда:

mysqldump -h database-address -u database-user -p database-name > save-directory

Горната команда има четири части, които трябва да заместите:

  • Трябва да заместите database-address с хостимето за сървъра, който отговаря за вашата база
  • Трябва да заместите database-user с потребителското име за вашата база
  • Трябва да заместите database-name името на вашата база
  • трябва да заместите save-diretory с пълния път където искате да създадете архива за вашата база във Файл Мениджъра.

Ако имате нужда от помощ с намирането на информацията за базата можете да погледнете статията ни за Мениджъра на бази.

За save-directory може да създадете директория backup-files в /home/www/ директорията където да запазите архива на базата. В този случай пълния път до директорията ще бъде /home/www/backup-files/. Като част от пълния път също така трябва да включим и името на архива. В нашия случай това ще бъде database-backup.sql и save-directory ще изглежда по този начин /home/www/backup-files/database-backup.sql

Като повечето Linux команди не получаваме съобщение за потвърждение, че командата е изпълнена успешно. Това което можем да направим за да видим дали командата е изпълнена успешно е да влезем във фаловия мениджър и да проверим дали базата се е експортирала успешно.

Как да импортирате база през SSH?

За да импортирате база през SSH трябва да изпълните следната команда:

mysql -h database-address -u database-user -p database-name < file-location

  • Трябва да заместите database-address с хостимето за сървъра, който отговаря за вашата база
  • Трябва да заместите database-user с потребителското име за вашата база
  • Трябва да заместите database-name името на вашата база
  • трябва да заместите file-location с пълния път до архива за вашата база във Файл Мениджъра.

Аналогично на командата за експортиране заменяме file-location с пътя до базата, който в случая е /home/www/backup-files/database-backup.sql

Когато изпълните командата ще Ви бъде поискана паролата за вашата база. След като въведете паролата командата ще бъде изпълнена.

Заключение

Импортирането и експортирането на бази през SSH не е най-лесното решение. Опциите, които предлагаме в контролния панел (Мениджъра на бази и phpMyAdmin) предлагат същата функционалност само с няколко клика. Това, с което се отличават MySQL командите е факта, че ви дават по-голям контрол на целия процес. В допълнение, тези команди могат лесно да бъдат имплементирани в скрипт, който да бъде изпълняван на определен интервал от време и да прави бекъп на вашия хостинг акаунт.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This