Помощ » Обща информация » SSL Сертификати » Как да инсталирате SSL сертификат?

Как да инсталирате SSL сертификат?

С всяка изминала година съхраняваме все повече и повече от личната си информация в мрежата. От социалните медии до онлайн банкирането, до медицинските записи, все повече уебсайтове съдържат чувствителна информация за нас самите, която трябва да остане защитена през цялото време.

Един от основните начини, по който собствениците на уебсайтове защитават данните ни, е чрез използване на SSL сертификати. В тази статия ще разгледаме какво точно е SSL сертификат, какви ползи носи и как да защитим уебсайт, като инсталираме SSL сертификат върху него.
 

Какво е SSL сертификат?

Терминът SSL означава Secure Sockets Layer и позволява използването на HTTPS протокола. Това е протокол за защита, който позволява защитено изпращане на информация през мрежата. Повечето уеб браузъри потвърждават, че връзката е защитена, като добавят икона на катинар в адресната лента.

SSL постига това по-високо ниво на сигурност чрез криптиране на всички данни, които се предават между сървъра и уеб браузъра на посетителя. След като данните са шифровани, само сървърът и уеб браузърът на посетителя могат да ги дешифрират. Ако трета страна, като хакер или рекламна компания, се сдобие с информацията, всичко, което биха видели, е безсмислица, която няма смисъл за тях.

Какви са предимствата на SSL сертификата?

Когато посетите уебсайт, който използва SSL сертификат, можете да бъдете сигурни, че информацията, която предоставяте, няма да бъде прихваната от трета страна. Затова вашите данни остават поверителни и не могат да бъдат променяни от някой по маршрута.

Ако притежавате уебсайт, който събира чувствителна информация за вашите посетители, като техните пароли или банкови данни, определено трябва да инсталирате SSL сертификат на вашия уебсайт. Въпреки това е много препоръчително да имате SSL сертификат, дори ако не събирате никаква лична информация.

Предлагането на сигурна връзка вдъхва доверие на посетителите на вашия сайт и прави по-голяма вероятността те да се върнат в бъдеще. Нещо повече, популярните търсачки като Google вероятно ще Ви дадат бонус в класирането при търсене, когато открият, че сте инсталирали SSL сертификат и предлагате сигурна връзка на посетителите си.

От какво се състои SSL сертификата?

Всеки SSL сертификат се състои от три части: root сертификат, CA (междинен) сертификат и частния ключ. И трите части са необходими за правилното инсталиране на SSL сертификата. Повечето SSL издатели ви позволяват да изтеглите данните за SSL сертификат като малък .ZIP архив.
 

Как мога да получа SSL сертификат?

Имат три начина, по които можете да получите SSL сертификат:

 • Можете да закупите SSL сертификат през контролния панел
 • Можете да инсталирате безплатен Let’s Encrypt сертификат
 • Можете да инсталирате SSL сертификат закупен от друго място

 

Къде да инсталирам SSL сертификата?

Ако работите предимно с уебсайта си чрез система за управление на съдържанието като WordPress, може да помислите, че можете да инсталирате SSL сертификата директно чрез CMS. Това обаче не е така.

Инсталирането на SSL трябва да се извърши в секцията SSL мениджър на нашия контролен панел за хостинг, ако използвате един от нашите споделени хостинг пакети. Плановете за споделен хостинг, които включват SSL функционалност, са нашите платени хостинг планове и нашите semi-dedicated планове. Поради рестрикциите, възможността за инсталиране на SSL сертификат не е възможна на нашия безплатен хостинг на уебсайт.

Единствената забележима разлика се намира при нашите VPS планове. Ако притежавате VPS, трябва да извършите SSL инсталацията ръчно чрез SSH. Тъй като всички видове VPS са самостоятелни сървъри, те нямат достъп до нашия контролен панел и по-специално до SSL мениджъра.
 

Как да инсталирате SSL сертификат?

Инсталирането на SSL сертификат на нашата хостинг платформа може да звучи като плашеща задача, но всъщност е доста просто благодарение на нашия SSL мениджър. По-долу ще разгледаме трите различни начина, по които можете да инсталирате SSL сертификат на вашия домейн.

Закупуване на SSL сертификат

Ако решите да закупите вашия SSL сертификат чрез нас, ние ще извършим целия процес на инсталиране вместо вас! За да закупите вашия SSL сертификат, следвайте стъпките по-долу:

 1. Отворете контролния панел
 2. От менюто закупуване на услуги изберете SSL сертификати
 3. Изберете SSL сертификата, който искате да поръчате
 4. Въведете домейна, за който искате да закупите SSL сертификат
 5. Изберете IP за SSL и въведете същия домейн
 6. Продължете с поръчката на SSL и IP за SSL

Инсталиране на безплатен Let’s Encrypt сертификат

Освен нашите премиум SSL сертификати, ние предлагаме и безплатна SSL алтернатива, с любезното съдействие на Let’s Encrypt. Докато използвате платен хостинг план, ще можете да се възползвате от нашата безплатна SSL опция. За да защитите уебсайта си безплатно със SSL сертификат безплатно, изпълнете стъпките по-долу:

 1. Отворете SSL мениджъра
 2. Кликнете на домейна, на който искате да инсталирате сертификата
 3. Отворете раздела Качване на Ваш сертификат
 4. Кликнете на Create Free Certificate

След като направите това трябва да получите съобщение, че SSL сертификата е инсталиран успешно.

Качване и инсталиране на сертификат

Последната опция, която имаме на разположение, когато става въпрос за инсталиране на SSL сертификат, е възможността да качите свой SSL сертификат, издаден от трета страна. За да изпълните тази задача, следвайте стъпките по-долу:

 1. Отворете SSL мениджъра
 2. Кликнете на домейна, за който искате да качите сертификата
 3. Отворете раздела Качване на Ваш сертификат
 4. Попълнете полетата с информацията предоставена от издателя на вашия сертификат
 5. Кликнете Качване на SSL сертификат

Сега след като сте качили сертификата ще трябва да закупите IP за SSL. За да направите това следвайте стъпките:

 1. Отворете контролния панел
 2. От менюто закупуване на услуги изберете SSL сертификати
 3. Изберете IP за SSL и въведете вашия домейн
 4. Продължете с поръчката

 

Уебсайта ми не зарежда през HTTPS а имам активен SSL сертификат защо?

Дори след като успешно инсталирате SSL сертификат на вашето име на домейн, пак можете да видите предупреждение Not Secure, когато посещавате уебсайта си в браузър. Това може да се дължи на три основни причини, които ще очертаем по-долу:

 1. Най-вероятната причина е, че вашият уебсайт не е конфигуриран да пренасочва към HTTPS. С други думи, освен ако посетителите на вашия сайт изрично не напишат https: // преди началото на името на вашия домейн, вашият уебсайт няма да се зареди през HTTPS. Това се поправя чрез настройване на сървъра или вашата CMS за автоматично пренасочване от HTTP към HTTPS.
 2. Втората причина, поради която може да получавате предупреждения за сигурност, е, че някои от елементите на вашия уебсайт, като изображения или CSS файлове, се зареждат от обикновена HTTP връзка, а не от HTTPS. Като правило препоръчваме всички връзки, връзки и ресурси на защитени страници да бъдат заредени чрез HTTPS.
 3. И накрая, причината може да бъде, че браузърът Ви държи остаряло копие на уебсайта си в кеша за по-бързо зареждане. Опитайте да изчистите кеша на браузъра си, тъй като това може да реши проблема

 

Заключение

В днешно време наличието на уебсайт с активен SSL е по-важен от всякога. Уебсайт, защитен със SSL сертификат, ще има повишено доверие на потребителите, подобрена сигурност и по-добро класиране при търсене. Можете да получите всички тези предимства и повече, като закупите SSL сертификат или дори просто използвате нашата безплатна SSL опция.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This