jQuery

jQuery е безплатна, с отворен код JavaScript (JS) библиотека, която отговаря на мотото си „Пишете по-малко, направете повече“. jQuery е разработен от Джон Ресиг и представен през 2006 г. на BarCamp NYC. Джон търсеше начин да вземе общи, повтарящи се блокове от задачи в JS и да премахне всички ненужни маркировки, за да остави кратки, интелигентни и разбираеми „рецепти“, наречени методи. Вместо да се налага да пренаписват всеки блок задачи отново и отново, разработчиците трябва само да извикат техния метод и jQuery поема оттам.
 

Предимства на jQuery

JQuery библиотеката опростява различни програмни операции, включително:

  • Обработката на събитията – действия на потребителя, като щракване с мишката, изпращане на формуляр или натискане на клавиатура – се свежда до няколко реда код, който може да бъде вмъкнат почти навсякъде в логиката на JS на вашето приложение.
  • DOM, или Document Object Model, е интерфейс на браузъра, който позволява добавянето, изтриването или актуализирането на HTML елементи. jQuery предлага множество инструменти за това като методи .replaceAll (), .remove (), .append ().
  • Методът jQuery .ajax () опростява изпращането на асинхронни HTTP заявки към сървъра, без да презарежда страницата. Други полезни AJAX функции в библиотеката включват .getJSON (), .load () и .serialize (), които могат да се използват с всяка платформа и браузър.
  • Разработчиците могат да създават динамични ефекти по време на своето приложение, като извикват някои от методите на анимация на jQuery като .hide () / .show (), .slideUp () / .slideDown и .toggle (). Ако вградените анимации не правят точно това, което ви е необходимо, можете да използвате .animate (), за да създадете персонализирани анимации на много CSS свойства.

 

Недостатъци на jQuery

Най-критичният недостатък на jQuery е, че е огромна библиотека за импортиране. jQuery е един JS файл, който съдържа всичките му DOM, събития, ефекти и AJAX компоненти. Файлът, с течение на времето и развитието, натрупа значително количество килобайти. Първата версия, която излезе, е 1.2, с размер на файла 77,40 килобайта. Последната версия 3.3.1 има некомпресиран размер от 272 килобайта!) Потребителят, който получава информацията, трябва да изтегли тежката библиотека, която изисква повече време за отваряне. Друг недостатък е, че абстракцията на jQuery крие сложните части на JavaScript, което прави изучаването на JavaScript много по-трудно. В крайна сметка имате дизайнери и разработчици, които могат да създават елементи с преобръщане и слайдшоу, но се сблъскват с огромни проблеми, когато се извиква истинска DOM манипулация. jQuery DOM API вече е остарело. Съвременните браузъри вече могат да вършат същата работа, но много по-бързо от jQuery. Vanilla (sans Framework) кодът за манипулиране на JavaScript DOM, в допълнение към светкавично изпълнение, е по-малко критичен за разработване и се интегрира перфектно с вашата бизнес логика.
 

Обобщение

След като научите как да използвате jQuery (което е доста лесно), ще можете да правите всякакви сложни действия с лекота. Тъй като това е една от най-популярните налични библиотеки на JavaScript, има много ресурси онлайн за това как да го научите. Имайте предвид че, основне познания на JavaScript, HTML и CSS може да са необходими. Като цяло, ако използвате JavaScript, почти задължително е да използвате jQuery, тъй като има много положителни резултати, а единственият недостатък е да научите как да го използвате.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This