Помощ » Уеб енциклопедия » Уеб терминология » Как работи интернета

Как работи интернета

Въпреки че Интернет все още е млада технология, сега е трудно да си представим живота без него. Всяка година инженерите създават повече устройства, които да се интегрират с Интернет. Тази мрежа от мрежи кръстосва света и дори се разпростира в космоса. За да разберем Интернет, той помага да се гледа на него като на система с два основни компонента. Първият от тези компоненти е хардуер. Това включва всичко – от кабелите, които пренасят терабити информация всяка секунда, до компютъра, който седи пред вас. Други видове хардуер, който поддържа интернет, включват рутери, сървъри, кули за мобилни телефони, сателити, радиостанции, смартфони и други устройства. Всички тези устройства заедно създават мрежата от мрежи.

Целият този хардуер не би създал мрежа без втория компонент на Интернет: протоколите. Протоколите са набор от правила, които машините следват, за да изпълнят задачите. Без общ набор от протоколи, които всички машини свързани към Интернет, трябва да следват, комуникацията между устройствата не би могла да се осъществи.

Какво са Протоколите?

Вероятно сте чували за няколко протокола в Интернет. Например, протоколът за прехвърляне на хипертекст (hypertext transfer protocol) е това, което използваме за преглед на уеб сайтове през браузър – това означава http отпред на всеки уеб адрес. Ако някога сте използвали FTP сървър, разчитате на протокола за прехвърляне на файлове (file transfer protocol). Протоколи като тези и още десетки създават рамката, в която всички устройства трябва да работят, за да бъдат част от Интернет.

Два от най-важните протоколи са протоколът за контрол на предаването (TCP) и интернет протоколът (IP). Често групираме двете заедно – в повечето дискусии за интернет протоколи ще ги видите като TCP / IP.

Какво са Пакети?

Пакет е малко количество данни, изпратени по мрежа, като LAN или Интернет. Подобно на пакета от реалния живот, всеки пакет включва източник и дестинация, както и съдържанието (или данните), които се прехвърлят. Когато пакетите стигнат до дестинацията си, те се сглобяват отново в един файл или друг съседен блок от данни. Докато точната структура на пакета варира между протоколите, типичният пакет включва два раздела – хедър и тяло.

Тяло или данни на пакета се наричат също така полезен товар. Това са действителните данни, които пакетът доставя до местоназначението. Ако пакетът е с фиксирана дължина, тогава полезният товар може да бъде подплатен с празна информация, за да бъде точния размер.

Хедъра съдържа инструкции за данните, пренасяни от пакета. Тези инструкции могат да включват:

  • Дължина на пакета (някои мрежи имат пакети с фиксирана дължина, докато други разчитат на хедърите да съдържат тази информация)
  • Синхронизация (няколко бита, които помагат на пакета да съвпадне с мрежата)
  • Номер на пакета (кой пакет е в поредица от пакети)
  • Протокол (в мрежи, които носят множество видове информация, протоколът определя какъв тип пакет се предава: електронна поща, уеб страница, стрийм видео)
  • Адрес на дестинацията (където пакетът отива)
  • Първоначален адрес (откъдето идва пакетът)

 

Какво Прави Интернета?

Интернет има една много проста работа: да премества компютъризирана информация (известна като данни) от едно място на друго. Машините, които изграждат интернет, третират цялата информация, с която работят, по същия начин. В това отношение Интернет работи малко като пощенската услуга. Писмата просто се предават от едно място на друго, без значение от кого са или какви съобщения съдържат. Работата на пощенската услуга е да премества писма от място на място, а не да се притеснявате защо хората пишат писма на първо място; същото важи и за Интернет.

Подобно на пощенската услуга, Интернет може да борави с много различни видове информация, помагайки на хората да вършат много различни задачи. Не е специализиран за обработка на имейли, уеб страници, чат съобщения или нещо друго: цялата информация се обработва еднакво и се предава по абсолютно същия начин. Тъй като Интернет е проектиран толкова просто, хората могат лесно да го използват за стартиране на нови „приложения“ – нови неща, които работят върху основната компютърна мрежа. Ето защо, когато двама европейски изобретатели разработиха Skype, начин за осъществяване на телефонни разговори през мрежата, те просто трябваше да напишат програма, която да превърне речта в интернет данни и обратно. Никой не трябваше да преустройва целия Интернет, за да направи Skype възможен.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This