Какво е Колокация

Колокацията е почти като dedicated сървъра. Тя предлага възможността да увеличавате ресурсите, по-добра сигурност, надеждност, но също така изисква и доста технически познания. При колокацията не използвате сървърите на хостинг компанията а всъщност си купувате такъв (или наемате) – хардуера и софтуера на сървъра са изцяло ваши и всъщност плащате за наем на място в дата център и възможността да използвате тяхната интернет връзка. Колокацията е подходяща за големи сайтове с много трафик и често се използва от средни и големи уеб компании. Колокацията също се използва от стартиращи хостинг компании, които не могат да си позволят свой собствен дата център и да наемат голям екип от ИТ специалисти. Колокацията предлага много по-добра сигурност от стандартния хостинг, пълен контроли гъвкавост за да използвате хардуера си и да направите каквато искате конфигурация. Колокационните центрове не само предлагат стандарти за висока сигурност но и климатична система и резервни генератори, които осигуряват захранване в случай на прекъсване.

Цена на Колокацията

Колокацията е по-скъпа от стандартния хостинг но ако имате нужда от много ресурси и висок bandwidth, можете да спестите пари като поставите сървъра си в колокационен дата център. Понякога може да се наложи да платите допълнителна такса за bandwidth-a, който използвате. Цената за bandwidth обикновено идва в пакети за цялата хостинг услуга и може да варира от много ниски цени до много високи. Когато превишите лимита на пакета си има допълнителни такси. Важно е да проверите всички такива такси когато избирате хостинг доставчика си за колокация. Тъй като цената зависи главно от трафика, трябва внимателно да обмислите всички фактори, когато използвате колокация. Може също да се наложи да направите допълнително плащане за различни услуги, които също може да ви потрябват. Такива услуги например са – отдалечена техническа поддръжка и рестарти, такси за допълнителни IP адреси и домейни, бекъпи и т.н.

Неуправляема Колокация

Също като при dedicated сървърите ако желаете управляема колокация трябва да платите повече за администрирането и техническата поддръжка на целия сървър. Ако изберете неуправляема трябва да извършвате цялата софтуерна и хардуерна администрация сами и да плащате единствено за мястото в колокационния център, захранването и bandwidth-a. В този случай е важно да намерите център, който е близо до мястото където се намира компанията Ви.

Управляема Колокация

Ако изберете колокация, която е напълно управляема мястото където се намира центъра може да бъде навсякъде и няма да имате нужда от допълнително хора, които да управляват сървъра. Ще трябва да проучите дали доставчика Ви предлага всички услугите за Колокация свързана с администрирането на сървъра. Така няма да има за какво да се притеснявате.

Колокация или VPS

Колокацията е идеална за големи развиващи се компании, които могат да си позволят да си купят техни сървъри. Те също така трябва да изградят свой професионален екип от сървър администратори или да плащат допълнително за управление на колокацията. Ако уеб бизнеса ви не е толкова голям можете да започнете с VPS хостинг. VPS предлага по-голяма производителност от споделения хостинг и е по-евтино и лесно за управление от колокацията.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This