Помощ » Обща информация » MySQL » Как да намалите размера на базата си.

Как да намалите размера на базата си.

Софтуерът за бази, като MySQL, често използва различни техники за ускоряване на търсенето и доставянето на всяка информация, която е поискана. В повечето случаи тези техники са под формата на временни бази, които са създадени, за да служат като междинни продукти и да ви помогнат да извлечете исканите данни по-бързо. Единственият недостатък на тези допълнителни бази данни е, че те ще консумират допълнително дисково пространство. В тази статия ще ви покажем различните начини, по които можете да намалите размера на вашата база.

Как да намалите размера на базата?

Има два основни начина за намаляване на размера на вашата база. Можете да оптимизирате структурата на базата или можете да изтриете данни, които не са Ви обходими вече. По-долу ще прегледаме двата начина подробно.

Как работи оптимизирането на базата?

Както вече споменахме, MySQL често създава вътрешни таблици с цел да забърза заявките за търсене. Тези таблици обаче стават все по-неефективни с течение на времето като добавяте нова информация или обновявате вече съществуваща такава. Затова е добра идея от време на време да оптимизирате вашата база. Не само ще намалите размера на базата така, но и също ще забележете подобрение в производителността.

Има два начина, по които можете да оптимизирате вашата база. Можете да използвате опцията Оптимизация с 1 клик достъпна през Мениджъра на бази или да използвате инструментите предоставени от phpMyAdmin.

Как да оптимизирате базата през Мениджъра на бази?

Можете лесно да оптимизирате всички таблици в базата благодарение на Мениджъра на бази в наши контролен панел. За да оптимизирате базата следвайте тези стъпки:

 1. Отворете Мениджъра на бази
 2. Изберете базата, която искате да оптимизирате
 3. Отворете раздел Управление
 4. Кликнете на бутона Оптимизация с 1 клик

След като направите това всички таблици в базата ще бъдат оптимизирани. Имайте предвид, че статистиката за размера на базата в контролния панел не се обновява в реално време затова няма да видите ефекта веднага. Можете да научите повече информация за функциите, които предлагаме в Мениджъра на бази от нашата статия тук.

Как да оптимизирате базата през phpMyAdmin

За разлика от мениджъра на бази, който оптимизира всички таблици на веднъж phpMyAdmin Ви дава много по-подробен контрол, когато става въпрос кои таблици трябва да бъдат оптимизирани и кои таблици трябва да останат непроменени. По-долу ще разгледаме две техники за намаляване на размерите на таблици чрез phpMyAdmin: опцията Оптимизиране, както и компресиране на данни от таблици, които използват механизма за съхранение InnoDB.

В допълнение към оптимизирането на таблици, phpMyAdmin Ви предоставя множество други опции, които биха могли да Ви бъдат полезни.

Как да оптимизирате базата през phpMyAdmin?

За да оптимизирате базата през phpMyAdmin следвайте тези стъпки:

 1. Влезте в Мениджъра на бази
 2. Кликнете на базата, която искате да оптимизирате
 3. Отворете раздел Управление
 4. Кликнете на phpMyAdmin
 5. phpMyAdmin ще се зареди в нот раздел на браузъра Ви и ще видите списък с таблиците на вашата база. Сложете отметка на таблиците, които искате да оптимизирате.
 6. След като сте направили избора изберете опцията Optimize table от падащото меню
 7. След като изберете командата за оптимизиране на таблицата, тя ще бъде изпълнена автоматично и трябва да получите съобщението Your SQL query has been executed successfully.

Едно нещо, което трябва да имате предвид, е, че опцията за оптимизиране на таблица изпълнява различни действия в зависимост от механизма за съхранение, който вашите таблици използват. Като такива ефектите на опцията могат да варират в зависимост от таблицата. Това е особено вярно, ако използвате различни механизми за съхранение и ако някои от вашите таблици се подлагат на редовни редакции, докато други таблици остават относително непроменени.

Как да компресирате данните в базата?

Както вече отбелязахме, различните механизми за съхранение се предлагат с различни набори от функции. Една забележителна характеристика на механизма за съхранение на InnoDB е способността му да компресира вашите данни без загуба на информация. Компресията е най-ефективна, ако вашите таблици имат колони, които използват типове данни TEXT, BLO, VARCHAR и VARBINARY.

Ако видите InnoDB, посочен като механизъм за съхранение на таблиците, които искате да компресирате, тогава можете да продължите. Ако видите някаква друга стойност обаче, ще трябва да конвертирате таблицата (ите), да използва първо механизма за съхранение InnoDB. Преобразуването се извършва чрез изпълнение на кратка SQL команда. За да започнете, преминете към раздела SQL в phpMyAdmin.

След като направете това използвайте следния код:

ALTER TABLE my_table ENGINE = InnoDB;

Не забравяйте да промените my_table с името на таблицата. След като въведете кода кликнете на бутона Go и той ще бъде изпълнен и механизма за съхранение на таблицата ще бъде променен.

Ако искате да конвертирате множество таблици в механизма за съхранение на InnoDB, ще трябва да изпълните горната команда за всяка от тях.

Сега, когато вашите таблици използват InnoDB, можете да продължите със същинското компресиране на данни. Самата компресия е кратка SQL команда, която също трябва да се изпълни от раздела SQL в phpMyAdmin. Ето командата:

ALTER TABLE my_table ROW_FORMAT=COMPRESSED;

Точно както при конвертирането на таблицата в innoDB заменете my_table с името на вашата таблица.

Ако искате да компресирате множество таблици, ще трябва да изпълните горната команда за всяка от тях.

Как да изтриете таблица през phpMyAdmin?

Другата алтернатива за освобождаване на място на вашата база е изтриването на данни от самата база. Можете да изтриете определени записи или цели таблици.

За да изтриете таблица, просто отидете в раздела Structure за вашата база, за да видите всичките си таблици. Оттам изберете опцията за Drop на таблицата, която искате да изтриете, и потвърдете избора си. Проверете отново дали сте избрали правилната таблица, преди да потвърдите изтриването, тъй като това действие не може да бъде отменено.

Ако изтриването на цяла таблица не е опция за вас, тогава можете да помислите за премахване на отделни записи от различни таблици, които вече не са Ви необходими.

За да изтриете специфичен запис от дадена таблица първо трябва да отворите самата таблица като кликнете на нея. За да изтриете определен ред от таблицата това което трябва да направите е да кликнете Delete и да потвърдите изтриването.

Заключение

Като собственик на уебсайт винаги е добра идея да следите използването на вашата база. Това е особено вярно, ако използвате план за споделен хостинг и имате ограничение на размера на вашата база. Ако случайно достигнете лимита си за съхранение, вашият уебсайт може да започне да показва всякакви предупреждения и съобщения за грешки, като объркващото съобщение „INSERT command denied to user“.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This