POP3

POP3 е последната версия на протокола Post Office, създадена за извличане на имейл съобщения от имейл приложения от имейл сървъри. Това означава, че POP3 ви позволява да получавате вашата поща, когато се свързвате с интернет, използвайки уеб базирана електронна услуга или имейл клиент. POP3 е един от стандартните протоколи за извличане на имейл и се поддържа от повечето имейл приложения и уеб услуги. Подходящ е за управление на съобщения офлайн. POP3 ви дава достъп до имейл сървъра, който извлича вашите имейли и ги запазва за вас, докато не ги прочетете. Характерно за POP3 имейл протокола е, че имейлите се изтриват от сървъра, след като сте ги отворили и съхраните локално на вашия компютър. POP3може да достави вашите имейли чрез установяване на криптирана връзка с помощта на STLS, TLS или SSL.
 

POP3 и IMAP

POP3 и IMAP са широко използвани и поддържани протоколи за извличане на имейл. IMAP е по-новият и гъвкав протокол. Той е предпочитан в много случаи. По подразбиране IMAP оставя съобщенията на сървъра, докато потребителят не ги изтрие и не записва нищо на вашия компютър. Протоколът обаче позволява и офлайн управление на съобщенията. По този начин не е нужно да съхранявате ненужни данни на вашия твърд диск и можете да получите достъп до имейлите си от всяко устройство чрез всеки уеб браузър или имейл клиент. Това е много подходящо за корпоративни или образователни имейл акаунти, които трябва да са достъпни за много хора. Като цяло IMAP предоставя повече възможности за управление на вашите имейли, но перфектното решение е да използвате имейл услуги, които предоставят както IMAP, така и POP3.
 

Как работи?

Протоколът POP3 е прост и широко поддържан протокол за електронна поща, така че можете да го използвате с всички основни услуги за уеб поща (Yahoo, Gmail, Hotmail) и клиенти (Outlook, Thunderbird, Eudora, Mail for Mac). Този протокол ви позволява да се свържете с имейл POP3 сървър и да получавате имейлите си. Когато връзката е установена, съобщенията се изтеглят локално, на твърдия диск на устройството, което в момента използвате за достъп до сървъра. В същото време съобщенията се изтриват от POP3 сървъра и можете да получите достъп до тях само офлайн. Също така, POP3 не запазва изпратените съобщения в директорията за изпратени съобщения. Въпреки това, на повечето имейл клиенти можете да зададете получените съобщения да останат на сървъра за по-дълъг период. POP3 обикновено използва порта 110 и когато връзката е криптирана – порт 995.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This