Помощ » Обща информация » PHP » Как да създадете PHP mail() сктипт за вашата контакт форма

Как да създадете PHP mail() сктипт за вашата контакт форма

Предоставянето на вашите посетители с лесен начин да се свържат с вас е основна характеристика, която всеки модерен сайт трябва да притежава. Като такъв, наличието на работеща контакт форма в днешно време е задължително. В тази статия ще Ви покажем как да настроите PHP контакт форма на вашия уебсайт и дори ще Ви предоставим примерен PHP скрипт за имейли, който можете да изтеглите и използвате.

Има ли разлика между PHPMailer и PHP mail() функцията?

Ако преди това сте проучили как да свържете имейла си с контакт формата в PHP, може да сте попаднали на термините PHP mail () функция и PHPMailer. Макар да звучат удивително сходно, тези термини всъщност са две отделни технологии.

PHP mail() функцията е част от стандартната PHP инсталация и е налична за всички по подразбиране. Въпреки че е много проста функция, тя все още може да се използва за създаване на PHP скриптове за изпращане на имейли. Като такава, функцията PHP mail () работи най-добре, когато трябва да изпратите много основни имейл съобщения.

PHPMailer, от друга страна, е безплатен пакет от трета страна за създаване на сложни PHP скриптове за имейл. PHPMailer трябва да бъде изтеглен отделно и интегриран във вашия уебсайт. Той поддържа разширени функции, които не се срещат в стандартната PHP mail () функция, като изпращане на прикачени файлове и създаване на богато форматирани имейл съобщения благодарение на вградената поддръжка за HTML и CSS.

Какви са изискванията за да имам работещ PHP mail() скрипт за моята контакт форма?

Ние вярваме, че работещата контакт форма е функция, до която всеки собственик на уебсайт трябва да има достъп, независимо от хостинг плана, който използва. В резултат на това ние позволяваме да се създават и използват PHP файлове с контакт форми както в нашия безплатен хостинг план, така и в нашите платени хостинг планове.

В допълнение към активния хостинг план, Вие също трябва да притежавате напълно квалифициран домейн. Можете да закупите домейн или да използвате Домейн мениджъра в контролния панел, за да регистрирате безплатен .bg.cm домейн. След като имате напълно квалифициран домейн в хостинг акаунта си, преминете към раздела Имейл акаунти на контролния панел и създайте имейл акаунт. Този акаунт ще се използва за реално изпращане на имейл съобщения. Не сте сигурни как да създадете имейл акаунт? Можете да прегледате нашата статия за това как да създадете имейл акаунт.

Как да настроите PHP контакт форма за вашия уебсайт?

Докато имате активен хостинг план и във вашето хостинг пространство има имейл акаунт, можете да продължите да използвате контакт форма. Самата контакт форма се състои от два файла – PHP скрипт за имейл, който обработва действителното изпращане на имейл и HTML формуляр, който посетителите на вашия сайт използват, за да ви изпратят съобщение. За да настроите PHP скрипта и HTML формата, следвайте стъпките по-долу:

 1. Отворете Файловия мениджър
 2. Отворете директорията за вашия домейн
 3. Създайте нов HTML файл с име contact.html както е показано на снимката по-долу:
 4. Отворете новосъздадения файл и въведете следния код и запазете файла:<html>

  <head>
  <title>Contact Form</title>
  </head>
  <body>
  <center>
  <font size=“5″>
  <b>Contact Form</b>
  <br/>
  <br/>
  </font>
  <form method=“POST“ action=“sendmail.php“>
  Subject:
  <input type=“text“ name=“subject“ size=“20″>
  <br/>
  <br/>
  Name:
  <input type=“text“ name=“name“ size=“20″>
  <br/>
  <br/>
  E-mail:
  <input type=“email“ name=“email“ size=“20″>
  <br/>
  <br/>
  Message:
  <br/>
  <textarea rows=“9″ name=“message“ cols=“30″>
  </textarea>
  <br/>
  <br/>
  <input type=“submit“ value=“Send“ name=“submit“>
  </form>
  </center>
  </body>
  </html>

 5. Създайте нов PHP файл на име sendmail.php и въведете следния код:

  <?php

  $myEmail = „your-email-goes-here“;
  $myPersonalEmail = „your-personal-email-goes-here“;

  if(isset($_POST[‘submit’])) {
  $subject = $_POST[‘subject’];
  $name = $_POST[‘name’];
  $email = $_POST[’email’];
  $message = $_POST[‘message’];
  $headers = „From: Contact Form <“ . $myEmail . „>“ . „\r\n“;
  $headers .= „Reply-To: “ . $name . “ <“ . $email .“>“ . „\r\n“;

  echo ‘Your message was sent successfully!’;
  mail($myPersonalEmail, $subject, $message, $headers);
  } else {
  echo ‘An error has occurred!’;
  }
  ?>

 6. Направете следните промени:
  В началото на скрипта за $myEmail заменете your-email-goes-here с адреса на имейл акаунта, който сте създали във вашия хостинг акаунт. Това ще е имейл акаунта, от който ще се изпращат съобщенията от вашата контакт форма. На следващия ред за $myPersonalEmail заменете your-personal-email-goes-here с адреса на имейла, до който искате контакт формата да изпрати съобщението. Можете да използвате един и същи имейл за $myEmail и $myPersonalEmail ако желаете.
 7. Запазете промените и затворете файла

Как да тествате контакт формата?

След като създадохте контакт формата е време да я тествате за да проверите дали работи. За да направите това следвайте стъпките по-долу:

 1. Отворете HTML формата, който създадохте в браузъра като я извикате директно със следния линк http://your-domain.com/contact.html (не забравайте да замените your-domain.com с вашия домейн)
 2. Попълнете контакт формата и кликнете изпрати
 3. Ако всичко е наред трябва да видите съобщението Your message was sent successfully! в браузъра си
 4. Отворете имейл акаунта, в който сте избрали да изпращате съобщенията от контакт формата и проверете дали сте получили съобщението

 

Мога ли да използвам PHP mail() функцията за да изпращам имейл през SMTP и да използвам външен имейл акаунт?

Примерната контакт форма, която създадохме по-горе е направена да изпраща съобщения само с имейл акаунта, който сте създали във вашия хостинг акаунт. Конфигурирането на mail() функцията да изпраща имейли през SMTP като използвате външен имейл акаунт е по-сложен процес, който няма да разглеждаме в тази статия. Ако искате да използвате външен имейл акаунт за да изпращате съобщения през  SMTP можете да използвате вече споменатия PHPMailer.

Заключение

Няма по-добър начин да създадете група лоялни посетители, които редовно идват на вашия сайт, от това да им позволите да взаимодействат директно с вас и да Ви изпращат съобщения. Ако вашият сайт е изграден около вашия бизнес, наличието на контакт форма е още по-важно, тъй като позволява на потенциалните клиенти да се свържат с вас безпроблемно. Без значение какъв тип сайт имате, шансовете са, че той ще има голяма полза от наличието на лесна за използване контакт форма. И докато нашият пример за контакт форма е доста основен, той е чудесна отправна точка, която можете да развиете по-нататък в бъдеще.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This