Помощ » Обща информация » Сигурност » Каква е разликата между WHOIS защита и SSL сертификат

Каква е разликата между WHOIS защита и SSL сертификат

След седмици или дори месеци, упорита работа, вашият уебсайт най-накрая е готов. Публикувахте го и той изглежда страхотно. На този етап следващата задача във вашия списък със задачи вероятно се върти около маркетинга на вашия уебсайт и гарантиране, че хората знаят за него. Нашата препоръка обаче е да отложите рекламирането и увеличаването на присъствието в социалните медии за вашия уебсайт, докато не извършите една допълнителна стъпка – като се уверите, че това е безопасно и сигурно място както за вас, собственика на уебсайта, така и за вашите посетители.

В тази статия ще сравним два от най-важните начини, по които можете да подобрите защитата на вашия уебсайт. По-конкретно, ще Ви покажем как работи използването на WHOIS защита и SSL сертификат и какви са предимствата от използването на всяка функция за сигурност на вашия сайт.

Какво е WHOIS защита?

Може да се каже, че един от най-лесните и ефективни начини да се гарантира, че уебсайтът Ви се посещава редовно, е да регистрирате кратко и запомнящо се име на домейн за него. По време на процеса на регистрация на домейн обаче може да забележите, че от вас се изисква много лична информация, като вашето пълно име, адрес, имейл адрес и дори телефонния ви номер. Тази информация се асоциира с името на вашия домейн и става част от публичния WHOIS запис на вашия домейн.

За щастие можете да скриете тази информация от обществеността по начин, който не нарушава никакви закони или разпоредби. Това става чрез закупуване на WHOIS защита за вашия домейн. Можете да закупите добавката за защита на поверителността на домейна, докато сте в процес на закупуване на вашия домейн или по-късно. След като домейнът Ви има активна защита на поверителността, цялата Ви лична информация ще бъде скрита от обществеността, като същевременно ще предлага начин на хората да се свържат с вас, ако е необходимо.

Какво предоставя WHOIS защитата?

WHOIS защитата на вашия домейн е всичко, което трябва да направите, ако искате да се уверите, че информацията Ви за контакт не се показва в мрежата във връзка с името на вашия домейн. Предоставянето на опцията за защита на вашата лична информация е важно за нас, поради което защитата на поверителността може да бъде получена независимо от хостинг плана, който използвате в момента. Всъщност вашият сайт може дори да се намира на нашата безплатна хостинг услуга и пак ще можете да осигурите поверителността на вашия домейн.

Също така трябва да споменем ефекта, който Общият регламент за защита на данните (GDPR) е оказал върху WHOIS системата. От май 2018 г. много разширения на домейни са готови със защита на поверителността. С други думи, някои домейни идват с основна защита на поверителността веднага след като закупите самият домейн.

Какво е SSL сертификат?

Въпреки че активната WHOIS защита има за цел да скрие данните за контакт на собственика на домейна, активното криптиране на SSL сертификат се фокусира върху данните, които се споделят от посетителите на сайта. По-конкретно, когато закупите SSL сертификат, всички данни, които посетителите Ви въвеждат на вашия уебсайт, ще бъдат защитени. Тези данни могат да бъдат съдържание, което е предназначено за публичен преглед, като коментари към публикация в блог, но може да бъде и поверителна информация, като потребителско име и парола на посетителя, които те въвеждат, докато влизат във вашия уебсайт. За по-задълбочен поглед върху това как работи SSL криптирането можете да прочетете нашата статия за това какво е SSL сертификат.

Какво предоставя SSL сертификата?

Ако вашия уебсайт ще събира чувствителна информация за посетителите, като потребителските имена и пароли на посетителите или може би техните банкови данни за плащане, препоръчваме Ви да научите как да инсталирате SSL сертификат на вашия уебсайт. След като уебсайтът има активен SSL сертификат, всеки посетител ще се свърже с него чрез защитена връзка. Ползата от това е, че други устройства в същата мрежа няма да могат да четат информацията, която се обменя между вашия уебсайт и уеб браузъра на посетителя. Наличието на активен SSL сертификат е възможно само на нашите платени хостинг планове.

Коя функция за защита е по-важна?

Ако вашият уебсайт е създаден за извършване на финансови транзакции, като посетителите, които правят покупки във вашия онлайн магазин, наличието на SSL сертификат е задължително. Използването на SSL сертификат също е силно препоръчително, когато помолите посетителите си да въведат своите данни за вход. Всъщност в днешно време повечето съвременни уеб браузъри ще Ви предупреждават, когато формулярът за вход / плащане на даден сайт не е правилно защитен чрез SSL.

И обратно,WHOIS защитата на поверителността е чудесен начин да намалите броя на обажданията и имейлите, които получавате. В редки случаи скриването на вашата WHOIS информация може също да Ви предпази от измама със самоличност. Като цяло вашият уебсайт не трябва да има отрицателни последици, ако домейна Ви няма активна защита на поверителността, тъй като тази функция съществува само в полза на собственика на домейна.

Заключение

WHOIS  защитата на поверителността и SSL сертификатите са лесни за настройка и нямат отрицателни странични ефекти при активиране. Всеки собственик на сайт трябва да използва и двете функции, за да повиши сигурността и поверителността на своя уебсайт и домейн. Ако възникнат някакви проблеми по време на поръчката или конфигурирането на която и да е функция, нашите екипи за поддръжка и продажби са готови да предложат помощ.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This