Сървър

Сървърът е софтуерно или хардуерно устройство, което приема и отговаря на заявки, отправени по мрежа. Устройството, което отправя заявката и получава отговор от сървъра, се нарича клиент. В Интернет терминът „сървър“ обикновено се отнася до компютърната система, която получава заявка за уеб документ и изпраща исканата информация до клиента.

За какво се използват сървърите?

Сървърите се използват за управление на мрежови ресурси. Например, потребителят може да настрои сървър, който да контролира достъпа до мрежа, да изпраща / получава имейл, да управлява задания за печат или да хоства уебсайт. Те също така могат да извършват интензивни изчисления. Някои сървъри са ангажирани с конкретна задача, често наричана посветена. Въпреки това днес много сървъри са споделени сървъри, които могат да поемат отговорност за електронна поща, DNS, FTP и дори множество уебсайтове в случай на уеб сървър.

Изисквания за един сървър

Въпреки че сървърите могат да работят на различни видове компютри, важно е хардуерът да е достатъчен, за да поддържа нуждите на сървъра. Например, уеб сървър, който изпълнява много уеб скриптове в реално време, трябва да има бърз процесор и достатъчно RAM памет, за да се справи с „зареждането“, без да се забавя. Файловият сървър трябва да има един или повече бързи твърди дискове или SSD дискове, които могат да четат и записват данни бързо. Независимо от типа сървър, бързата мрежова връзка е от решаващо значение, тъй като всички данни протичат през тази връзка.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This