Home » Помощ » Обща информация » PHP » Как да създадете MySQL таблица, която да използва InnoDB?

Как да създадете MySQL таблица, която да използва InnoDB?

MySQL базите, както всеки друг софтуерен продукт, непрекъснато се разработват и непрекъснато се добавят нови функции. Популярни CMS като WordPress и Joomla бързо приемат тези нови функции на базата, за да подобрят сигурността, надеждността и производителността. В тази статия ще разгледаме един от най-важните аспекти на MySQL базата – нейният механизъм за съхранение. Ще обсъдим какво представлява механизмът за съхранение и как да променим механизма за съхранение за вашите таблици на MySQL базата.
 

Какво е механизъм за съхранение?

На най-основното си ниво механизмът за съхранение на бази е програма, която директно манипулира информацията, съхранявана в базата. Механизмът за съхранение приема команди чрез своя интерфейс за програмиране (API). Тези команди инструктират механизма да създава, чете, актуализира или изтрива един или повече записи в базата.

Какъв е механизмът за съхранение по подразбиране?

В момента, ако започнете да създавате нови таблици във вашата база , без да посочвате механизъм за съхранение, механизма за съхранение MyISAM ще се използва по подразбиране. Добрата новина е, че ако по-късно осъзнаете, че имате нужда от различен механизъм за вашата таблица, ще можете да го промените без загуба на данни.

Как да видя текущия механизъм за съхранение на таблицата?

Ако не сте сигурни кой механизъм за съхранение се използва във вашата таблица, можете лесно да разберете чрез phpMyAdmin или като изпратите SQL заявка. Ще разгледаме и двата подхода.

За phpMyAdmin следвайте тези стъпки:

 1. Отворете phpMyAdmin
 2. Кликнете на таблицата, която искате да проверите
 3. Изберете раздела Operations
 4. Ще видите механизма за съхранение в колоната Table options

Ако желаете да направите това действие чрез SQL команда можете да използвате следния код:

SHOW TABLE STATUS WHERE `Name` = ‘table-name’;

Не забравяйте да смените table-name с действителното име на вашата таблица.


 

Как да създам таблица, която използва InnoDB?

Ако знаете, че вашият сайт ще се нуждае от механизма за съхранение на InnoDB, можете лесно да създадете новите си таблици, използвайки InnoDB от самото начало. InnoDB е достъпен във всички наши планове за платен хостинг и дори в нашата безплатна хостинг услуга. Всъщност има два различни начина, по които можете да зададете вашия механизъм за съхранение, в зависимост от това как създавате таблицата си – чрез интерфейса phpMyAdmin или с помощта на SQL команда.

Можете да създадете таблица с InnoDB като механизъм за съхранение чрез интерфейса на phpMyAdmin, като следвате стъпките по-долу:

 1. Отворете phpMyAdmin
 2. Кликнете на името на базата в лявата колона
 3. В секцията Create table въведете името за таблицата и изберете броя на колоните и кликнете Go
 4. Ще бъдете пренасочени към страницата за създаване на таблици. Намерете секцията Storage Engine и изберете InnoDB
 5. Приключете със създаването на таблицата и кликнете Save

Ако искате да направите това чрез SQL команда ползвайте следния код:

CREATE TABLE new-table (a INT NOT NULL, b CHAR(10)) ENGINE=InnoDB;

Как да променя механизма за съхранение на вече съществуваща таблица?

Може да се изненадате да научите, че наистина е възможно да промените механизма за съхранение на съществуваща таблица на MySQL. И най-хубавото – вашите данни ще останат в безопасност. Преобразуването на вашата таблица от MyISAM в InnoDB е лесен процес, който може да бъде постигнат както чрез phpMyAdmin, така и чрез SQL заявка.

За да промените механизма за съхранение следвайте стъпките:

 1. Отворете phpMyAdmin
 2. Кликнете на таблицата, за която искате да направите промяната
 3. Отворете раздела Operations
 4. От колоната Table Options от падащото меню на Storage Engine променете от MyISAM  на InnoDB и кликнете GO

Другия вариант да направите това е със следната SQL команда:

ALTER TABLE `table-name` ENGINE = InnoDB;

Не забравяте за замените table-name с името на таблицата, която искате да промените.

Единственото, което трябва да се спомене, е, че някои механизми за съхранение имат функции, които не се срещат в други механизми за съхранение. Така че, ако конвертирате от механизъм за съхранение с повече функции в такъв с по-малко, може да загубите някои от тези допълнителни персонализации.
 

Какви са основните разлики между InnoDB и MyISAM?

Въпреки че в повечето случаи софтуерът на вашия уебсайт ще диктува типа на механизма за съхранение, който трябва да използвате, някои пакети поддържат и двата типа механизъм за съхранение и в крайна сметка зависи от вас кой механизъм за съхранение ще използвате. По-долу е дадено кратко сравнение между двата най-популярни механизма за съхранение на данни InnoDB и MyISAM.

Като цяло InnoDB е по-усъвършенстваният механизъм за съхранение. Той използва релационен базов дизайн, който позволява функции като транзакции, външни ключове и заключване на редове. Следователно ще имате по-добра производителност, ако вашият проект изпълнява много вмъквания, актуализации и изтривания. InnoDB също е насочена към големи бази данни.

И обратно, MyISAM превъзхожда по отношение на производителността, ако вашият проект главно чете от базата данни, без да променя никакви данни. MyISAM също е предпочитаният механизъм за съхранение на по-малки проекти.
 

Заключение

Възможността за бързо превключване между различните механизми за съхранение Ви дава гъвкавостта да адаптирате вашата база данни към нуждите на вашия проект, тъй като тя расте с течение на времето. И тъй като вашите данни се запазват автоматично при всяка промяна на механизма за съхранение, можете да експериментирате с различни механизми за съхранение без риск и минимални усилия.

 

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Какво е KVM

Какво трябва да знаете: KVM (Kernel-based Virtual Machine) е софтуер за виртуализация, който е с отворен код и е част от операционната система Linux. Благодарение на KVM, вие може да използвате един компютър, за да подкарате множество на брой виртуални машини. Всяка...

Къде мога да намеря информация за своя входящ и изходящ мейл сървър?

Какво трябва да знаете: Може да намерите информация за своя входящ и изходящ имейл сървър в секцията, наречена Имейл акаунти. От там, просто кликнете върху името на своя домейн, отворете раздела, озаглавен Информация, и разгледайте данните, намиращи се в таблицата,...

Как да създам свой имейл акаунт?

Какво трябва да знаете: Може да създадете свой имейл акаунт чрез секцията, озаглавена Имейл акаунти. Там ще намерите формуляр, с помощта на който можете да добавите нов имейл адрес към своя хостинг акаунт. Имейлите са една от най-ранните форми на електронна...

Как да пренасоча своя HTTP трафик към HTTPS?

Какво трябва да знаете: Ако сте създали своя уебсайт с програма като Adobe Dreamweaver или чрез ръчно писане на код, можете да поставите този специален .htaccess файл в основната директория на сайта си. Благодарение на този файл трафикът ви ще бъде пренасочен от HTTP...

Каква е разликата между трансфер и хостване на домейн?

Какво трябва да знаете: Ако хостнете своя домейн със ZETTAHOST.bg, ние ще се превърнем във вашия нов хостинг доставчик. Това ще ви позволи да захранвате уебсайта си чрез нашите сървъри. От друга страна, ако трансферирате домейна си към ZETTAHOST.bg, ние ще бъдем не...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This