SFTP

FTP е стар протокол, който не е предназначен за сигурен трансфер на данни и е много уязвим за атаки. Поради тази причина в крайна сметка се създават други „безопасни“ версии на протокола, заедно с нови протоколи. Един от тях е SFTP (SSH File Transfer Protocol или Secret File Transfer Protocol), който се използва за прехвърляне и управление на файлове вместо FTP. SFTP не е подобрена, „сигурна“ версия на FTP, по-скоро е нов протокол, който има подобни функции за прехвърляне на файлове.

Как работи SFTP?

SFTP използва SSH за безопасно предаване на файлове по мрежа. За разлика от FTP, този протокол криптира всички предавани данни, пароли и команди. Недостатъкът на SFTP е, че той не се поддържа от всички FTP клиенти, така че се нуждаете от клиент, който поддържа и FTP, и SFTP. SFTP е създаден по-скоро като разширение на SSH-2 протокола, който дава възможност за прехвърляне на файлове през SSH и други протоколи като TLS. SFTP също е широко подкрепен от повечето платформи. Връзката SFTPs винаги е защитена, но изисква сигурен основен протокол, обикновено SSH.

FTPS

За разлика от протокола SFTP, FTPS е разширение към FTP, което позволява шифровани FTP сесии при поискване чрез използване на AUTH TLS и AUTH SSL команди. По този начин можете да прехвърляте вашите файлове с помощта на SSL или TLS връзки. Подобно на HTTPS, FTPS също изисква сертификат за ключ. SSL и TLS също се използват широко в Интернет, но не се поддържат от всички FTP сървъри. Можете да избирате между използване на implicit FTPS връзка, която винаги криптира прехвърлените данни или explicit FTPS, която ви позволява да стартирате както криптирани, така и незашифровани сесии.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This