Помощ » Обща информация » PHP » Как да сменим версията на PHP?

Как да сменим версията на PHP?

PHP е език за програмиране от страна на сървъра, който може да се използва за създаване на усъвършенствани уебсайтове, които извършват действия, които не са възможни с обикновен HTML сайт. Някои функции, активирани от PHP, включват възможността за изпращане на имейл съобщения през вашия уебсайт, показване на различно съдържание в зависимост от човека, който посещава сайта, и дори извършване на произволни изчисления от страна на сървъра, като обработка на изображения и генериране на PDF документи.

Подобно на повечето други езици за програмиране, новите версии на езика PHP се издават с течение на времето. Тези нови версии често отстраняват грешки и въвеждат нова функционалност, от която уеб разработчиците могат да се възползват. В тази статия ще ви покажем как да актуализирате версията на PHP, която се използва във вашия хостинг акаунт.

Коя PHP версия да използвам?

Традиционната мъдрост твърди, че трябва да използвате най-новата налична версия на PHP, тъй като тя ще предлага най-новите функции и ще включва най-голям брой корекции на грешки. Има само още един фактор, който трябва да вземете предвид – независимо дали използвате система за управление на съдържанието (CMS).

Ако не използвате CMS и вместо това сте кодирали своя собствен PHP уебсайт, можете безопасно да опитате да стартирате най-новата версия на PHP. И ако възникнат някакви грешки, винаги можете да се върнете към предишната си PHP версия.

Ако, от друга страна, използвате CMS като WordPress, Joomla или OpenCart, трябва да се въздържате да използвате винаги най-новата версия на PHP. Причината за това е, че разработчиците на CMS може да не са имали достатъчно време, за да осигурят пълна съвместимост с последната версия на PHP. Вместо това предлагаме да проверите уебсайта на разработчика на CMS за информация за това коя е оптималната версия на PHP, която да се използва с тяхната CMS.

Как да смените PHP версията?

Действителният процес на промяна на вашата PHP версия е много лесен. Следвайте стъпките по-долу, за да актуализирате версията на PHP, която се използва във вашия хостинг акаунт:

  1. Отворете страницата PHP настройки
  2. Ще видите падащо меню, от което можете да изберете PHP версията за вашия акаунт
  3. Изберете версията, която искате да използвате и кликнете на бутона Промяна

Имайте предвид, че при смяната на PHP версията php.ini файла ще бъде ресетнат. Това означава, че ако сте правили промени преди смяната на PHP версията ще трябва да ги направите отново и след това.

Екипът ни от Администратори работят усилено, за да гарантира, че най-новите версии на PHP са достъпни в цялата ни споделена хостинг. Благодарение на техните усилия можете да се възползвате от най-новите публично достъпни версии на PHP, независимо от хостинг плана, който използвате, било то нашият безплатен хостинг или един от нашите платени споделени хостинг пакети.

Мога ли да задам различна PHP версия за всеки сайт?

В момента не е възможно да зададете различна PHP версия за всеки уебсайт, който хоствате във вашия акаунт. Нашата препоръка е да намерите PHP версия, която работи за всички ваши уебсайтове, и да я използвате. Като алтернатива можете да закупите виртуален частен сървър. VPS Ви предоставя пълен root достъп до вашата хостинг среда, като Ви дава възможност да приложите всяка персонализация, която е необходима, включително възможността да задавате PHP версии за всеки уебсайт.

Как да сменя на PHP версия, различна от изброените на страницата PHP настройки?

Повечето системи за управление на съдържанието посочват конкретна версия на PHP или диапазон от версии на PHP като оптимални за работата на CMS. Но какво се случва, ако препоръчителната версия на PHP не присъства в падащото меню за версията на PHP?

Ако не намерите PHP версията, която Ви е необходима, за да работи софтуерът на уебсайта Ви правилно, можете да предприемете няколко действия в зависимост от липсващата версия:

  • Ако не виждате най-новата версия на PHP, изброена в падащото меню, можете да се свържете с екипа за техническа поддръжка и да поискате да бъде добавена най-новата версия на PHP. Ако версията на PHP, която Ви интересува, всъщност е бета, най-добре изчакайте официалната версия, преди да се свържете с екипа за поддръжка.
  • Ако вашият сайт изисква по-стара версия на PHP, която вече не се показва в падащото меню на версията на PHP, най-добре е да актуализирате софтуера на уебсайта си, тъй като по-нова версия на софтуера вероятно ще поддържа по-нови версии на PHP. Свържете се с разработчика на вашата CMS и попитайте дали е достъпна за изтегляне актуализирана версия на CMS. Другата Ви възможност е да закупите VPS план, където ще можете да инсталирате всяка версия на PHP, която се изисква от вашата CMS, за да работи правилно.

Защо някои PHP версии са маркирани като „Obsolete“?

Говорейки за стари версии на PHP, може би сте забелязали, че някои от изброените в падащото меню версии на PHP са маркирани като остарели. Можете да се обърнете към снимка по-долу:

Маркирането на версия като остаряла означава, че разработчиците на езика PHP вече няма да издават актуализации на защитата за тази конкретна версия на PHP. За това, най-добре е да се ориентирате далеч от остарелите версии на PHP възможно най-бързо. Въпреки това, по-старите версии на PHP все още се предлагат, за да осигурят обратна съвместимост, докато собствениците на уебсайтове мигрират към по-нови версии.

Заключение

Чрез бързото приемане на всяка нова версия на PHP, която е пусната, нашата хостинг платформа има за цел да предостави поддръжка на най-новите версии на всички популярни системи за управление на съдържанието веднага. В същото време по-старите версии на PHP, които вече не получават актуализации на защитата, постепенно се премахват, за да поддържат високо ниво на сигурност в цялата ни споделена хостинг платформа. И ако някога се окажете в позиция, в която трябва да използвате PHP версия, която вече не поддържаме официално, винаги можете да получите VPS пакет и да хоствате уебсайта си там.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This