SPF запис

SPF (Sender Policy Framework) е отворен стандарт, който потвърждава вашия имейл адрес. SPF записът е един от DNS записите, съхраняващ информация или регулиращ функциите на вашите домейни. SPF се използва главно за предотвратяване на имейл SPAM, който идва главно от подправени адреси. Ето защо пощенските услуги използват SPF записи, за да проверят дали имейла е изпратен от пощенските сървъри, хостващи вашия домейн. В имейл, изпратен без зададен SPF, можете да напишете, че изпращате съобщението от всеки домейн. Ето защо повечето системи за електронна поща не приемат съобщения без SPF записи или ги третират като СПАМ. Gmail, Hotmail, Yahoo, AOL и други изискват вашия SPF запис и без него не можете да изпращате имейли до техните мрежи. Поради тази причина е по-добре да се уверите, че имейл и уеб хостинг услугите, които използвате, позволяват настройването на SPF записи.

Управление на SPF записи

Когато пощенски сървър получи вашето съобщение, той проверява вашите DNS записи за SPF. Ако е наличен SPF записът, той проверява дали имейл е изпратен от същия сървър, който е в записа. Можете да поставите SPF в TXT записа, за да посочите на кои сървъри е позволено да изпращат имейл съобщения от вашия домейн. Например, когато изпращате имейли от yourself@yourdomain.com, SPF записите трябва да включват yourdomain.com, като по този начин валидират домейна.

Ако искате, можете да добавите още ваши домейни, но имайте предвид, че проверката на SPF записа има ограничение от 10 DNS търсения. Механизмите, използвани в SPF, които се нуждаят от DNS търсене, са „include“, „a“, „mx“, „ptr“ и „exists“, част от този списък е и модификаторът „redirect“.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This