Споделен Хостинг

Името споделен хостинг идва от факта, че не предоставя индивидуален сървър за хостването на един уебсайт. Споделен хостинг означава, че този един сървър се използва от много потребители. Според хостинг плана и капацитета на сървъра, броя на сайтовете намиращи те на него може да варира. Но споделените ресурси значително намалят цената на уеб хостинг, тъй като поддръжката на сървъра става много по-евтина. Обикновено уебсайтовете на споделен хостинг споделят по-голямата част от ресурсите на сървъра помежду си. В най-пиковите моменти акаунти на споделения хостинг с нужда за повече ресурси (CPU или RAM), могат да използват ресурсите от други по-малки акаунти и така капацитетът на сървъра се разпределя за всички акаунти за оптимална ефективност.

Разлики от Другите Хостинг Услуги

Безплатния хостинг е вид споделен хостинг с много повече потребители на един сървър, който има ограничени функции – достатъчно да направи услугата много по-евтина, за да може хостинг доставчика да предлага безплатни акаунти на потребителите си. Dedicated, Semi-Dedicated или VPS са хостинг услуги, които предлагат много повече ресурси и предлагат по-добра производителност за наистина големи и сложни сайтове. Тези хостинг услуги се споделят с много по-малко потребители или се използват само от един (Dedicated хостинг) и поради това те са много по-скъпи. Dedicated хостинг и VPS хостинг също дават по-голям контрол на сървъра където потребителя се намира. За това при ползването на такъв тип услуга е нужно потребителя да притежава много повече технически умения за да управлява и поддържа такъв акаунт.

Управление на Споделен Уеб Хостинг

Тъй като сървърите за споделен хостинг се използват от многобройни потребители, сървъра се администрира от хостинг компанията (това включва техническа поддръжка, инсталация на ОС и други софтуери, ъпдейти, сигурност и др.). Поради тази причина не е нужно потребителя да притежава техническите умения за да поддържа сървъра сам и може да се концентрира изцяло върху дизайна и съдържанието на сайта си. Освен това, хостинг компаниите предлагат лесен за използване уеб базиран контрол панел за по-лесно управление на използваните хостинг услуги. Това обаче, може и да бъде недостатък за по-напредналите потребители, които искат да имат пълен контрол върху сървъра. Но това е рядко необходимо понеже споделения хостинг поддържа почти всички уеб приложения и единствено изработката на някоя специфична платвофрма може да не бъде изцяло поддържана. За повечето сайтове и дори по-опитни потребители споделения хостинг план е напълно достатъчен.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This