Telnet

Протоколът Telnet е стандарт, използван в локални мрежи или в Интернет, за да предостави на потребителите достъп до отдалечена система чрез TCP / IP. Връзката е чрез терминал (конзола), но има няколко недостатъци, като например криптиране на връзката по подразбиране, което означава, че всякакви данни, изпратени или получени чрез протокол telnet, могат да бъдат прихващани от злонамерен потребител, а също така няма методи за удостоверяване за повечето от реализациите използван в протокола Telnet. Telnet е разработен през 1969 г., така че се използва главно в частни академични или правителствени мрежи. Поради факта, че Интернет все още не е съществувал, тези дупки в сигурността тогава нямаха значение. Днес използването на протокола Telnet е рядко, защото Secure Shell (SSH протокол) е по-надеждната алтернатива.

Telnet/SSH клиенти

Ако имате VPS или dedicated сървър, тогава за да получите достъп и администрирате вашия сървър като root, ще ви трябва SSH или Telnet клиент. Препоръчваме PuTTY, тъй като е безплатен SSH и Telnet клиент с отворен код с много функции и инструменти, които да ви помогнат да персонализирате вашия уеб сървър по желания от вас начин. Ако сте нови за уеб хостинга, може да искате да проверите нашия безплатен уеб хостинг план, за да започнете със създаването на първия си уебсайт.

SSH и Неговото Значение

SSH протоколът е усъвършенстван мрежов протокол, използван за криптирано предаване на данни и замяна на протокола Telnet, когато се изисква отдалечена връзка през Интернет. С помощта на SSH можете дистанционно да администрирате всеки компютър или сървър със SSH клиент, инсталиран на него и точно като Telnet, това се извършва чрез конзола в текстов режим. Този път обаче всички изпратени или получени данни, включително пароли, са кодирани. SSH протоколът се използва и за тунелиране или пренасочване на портове, което означава, че той може да се използва като VPN алтернатива. В този случай незащитената TCP / IP връзка се пренасочва към SSH клиента, който пренасочва връзката към крайния клиент. Пренасочената връзка е криптирана. SSH може също да се комбинира със SFTP като алтернатива на обикновената FTP връзка, ако трябва да използвате криптиран протокол за прехвърляне на FTP данни към вашия уеб сървър.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This