URL

URL, който е съкращение за Uniform Resource Locator, се използва за навигиране до всеки файл, страница, графика, документ или програма, които са достъпни в World Wide Web. Самият URL адрес се състои от форматиран низ от текст, който насочва софтуера към желания онлайн ресурс. URL адресът се състои от името на протокола, който се използва, за да се стигне до файловия ресурс, име на домейн, който сочи към определен компютър в Интернет, и име на пътя, което йерархично описва местоположението на файл в същия компютър.

Как работи URL?

URL адресът или Universal Resource Locator е основно IP адрес, който е преобразуван в думи, така че е по-лесно хората да го разберат и запомнят. Когато въведете URL адрес в браузъра си, се свързвате със сървър на конкретно IP местоположение. Вие правите URL адреса свързан с IP, като използвате DNS (Domain Name Server). DNS системата всъщност сама по себе си е мрежа. Ако DNS сървър не може да намери записа или не разбира конкретно име на домейн, той изпраща заявката до друг и така нататък, докато се върне правилния IP адрес.

Съкращаване на URL

Съкращаването на URL адреси е техника, която позволява на потребителя да преобразува дълъг уеб адрес в по-къса версия, която все още сочи до оригиналния онлайн ресурс. Техниката може да бъде полезна в няколко ситуации. Например безплатното хостинг пространство може да генерира URL адрес, който е трудно запомнящ се или не изглежда прекалено добре. Много потребители на сайтове в социалните мрежи като Twitter, които имат ограничение на символите, използват съкратени URL адреси, за да улеснят връзките в съобщенията. Този метод носи някои рискове за сигурността. Трябва изцяло да се доверите на източника, който ви предоставя съкратена връзка, защото не можете да видите оригинала. Това често се използва от спамери и хакери.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This