Какво е домейн

Има две абсолютно необходими неща, от които се нуждаете, за да стартирате уеб сайт – хостинг доставчик и име на домейн (или поддомейн). Много хостове биха ви предоставили безплатен поддомейн като този: yourdomain.hostingcompanydomain.com, но както можете да видите това всъщност е като директория на сайта на някой друг и това е просто компромис. Ако искате да създадете свой собствен независим уебсайт, имате нужда от уникален домейн (като yourdomain.com), който ясно представя вашата компания / марка и услуги.

Какво е домейн?

Какво е домейн? Това е разбираемо за човека представяне на IP адреса на вашия уебсайт, който се управлява от DNS (все пак едно име на домейн може да има повече от един IP адрес). Вашият персонален компютър, сървърът, който хоства вашия сайт или всяко друго устройство, свързано към интернет, получават своето собствено домейн име. Домейнът също така посочва кой е собственикът на уебсайт. След като регистрирате домейн, той не може да бъде използван от никой друг и ако промените местоположението на вашия уебсайт (преместете го на друг сървър или го хостнете с друга компания), което обикновено изисква промяна в IP адреса, вашият домейн остава същия.

Важни услуги за домейни

Когато регистрирате домейн, трябва да сте сигурни, че регистраторът ви осигурява достъп до важни настройки за вашето домейн име, включително управление на DNS (съдържащи A записи, CNAME записи, NS записи, MX записи, TXT записи), EPP Key (необходими за прехвърляне на домейн), заключване на регистратор и достъп до публичната база данни WHOIS (която включва вашата информация за контакт, регистратор на домейни, дата на регистрация и т.н.). Важно е също така да знаете дали компанията предлага допълнителни услуги като защита на поверителността на домейна, паркиране на домейни, пренасочване на URL адреси, изпращане на имейл, пренасочване и т.н.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This