Wi-Fi

Накъдето и да отидете, вероятно ще чуете термина „Wi-Fi“. Може би ресторантът твърди, че има безплатен Wi-Fi, или приятел, който иска паролата за Wi-Fi. Използвате Wi-Fi през цялото време, но има голям шанс да не знаете всъщност какво е или как работи. Някои хора може да ви кажат, че Wi-Fi е просто още един термин за интернет, но това не е съвсем вярно.

Как работи Wi-Fi?

Въпреки че Wi-Fi обикновено се използва за достъп до интернет на преносими устройства като смартфони, таблети или лаптопи, в действителност самият Wi-Fi се използва за свързване към рутер или друга точка за достъп, което от своя страна осигурява достъп до интернет. Wi-Fi е безжична връзка към това устройство, а не до самия интернет. Той също така осигурява достъп до локална мрежа от свързани устройства, поради което можете да отпечатвате снимки безжично или да гледате видео емисия от свързани с Wi-Fi камери, без да е необходимо да сте физически свързани с тях.

Вместо да използва кабелни връзки като Ethernet, Wi-Fi използва радиовълни за предаване на информация на конкретни честоти, най-често на 2.4GHz и 5GHz. Въпреки това има много други, използвани в повече нишови настройки. Всеки честотен диапазон има няколко канала, по които могат да работят безжичните устройства, което спомага за разпространението на натоварването, така че отделните устройства да не виждат сигналите си претъпкани или прекъснати от друг трафик – въпреки че това се случва в натоварените мрежи.

Типичният обхват на стандартна Wi-Fi мрежа може да достигне до 100 метра на открито. Сградите и други материали отразяват сигнала, което прави повечето Wi-Fi мрежи далеч по-малки от това. Обикновено диапазоните от 10-35 метра са по-често срещани. Силата на антената и честотното излъчване също могат да повлияят на ефективния обхват на мрежата. По-високите честоти като 5GHz и 60GHz имат далеч по-кратки ефективни диапазони от 2,4GHz.

Кои устройства използват Wi-Fi?

Wi-Fi устройствата са навсякъде. Повечето рутери предлагат Wi-Fi свързаност, а почти всеки продукт с интелигентни функции разчита на него за стабилна и здрава връзка с интернет. Почти всички съвременни смартфони го поддържат, както и таблетите, лаптопите и някои настолни компютри. Може да се добави и към компютри използвайки USB wi-fi устройства. Смарт телевизорите почти винаги се предлагат с поддръжка за Wi-Fi и много устройства като смарт хладилници и камери. Има и Wi-Fi принтери, скенери, часовници, конзоли за игри, цифрови радиостанции и дори автомобили. Случаите на използване за Wi-Fi са почти безкрайни, когато вземете предвид огромния набор от свързани услуги.

Има и това, което бихте могли да наречете близки Wi-Fi устройства. Това са устройства, които използват радиовълни много близко до традиционния Wi-Fi спектър, но не се считат за Wi-Fi, защото не се свързват с интернет по същия начин. Добър пример е протоколът Zigbee, който е създаден за ранно общуване с умни устройства с ниска мощност и съществува в някои форми и до днес. Bluetooth е друг пример – той работи на честота 2.4GHz като Wi-Fi, но се използва за свързване на две устройства с малък обхват. След това има Wi-Fi Direct, който използва Wi-Fi сигнали за частна, директна връзка, но не създава по-обширна онлайн мрежа.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This