Home » WordPress » Оптимизация » Как да ограничим броя на ревизиите на публикациите в WordPress

Как да ограничим броя на ревизиите на публикациите в WordPress

Съществуват много методи, които бихте могли (и трябва) да използвате, за да опитмизирате своя WordPress уебсайт. Това би помогнало много на сайта ви, както за задържането на вече придобитите потребители, така и за привличане на нови такива.

Един от начините, чрез които бихте могли да оптимизирате WordPress сайта си е като намалите броя на ревизиите, които се пазят в публикациите и страниците ви.

В тази публикация, ще поговорим за това каква функция имат ревизиите на публикации и страници в WordPress и защо са нужни. След като обсъдим какво са ревизиите в WordPress, ще видим и как да ги ограничим.

Разбирането на тяхната функция ще ни помогне да избегнем непоправими грешки при ограничаването на броя им.

Разбира се, създаване на резервно копие (backup) на вашия сайт, никога не е лоша идея, но много от грешките, които бихме могли да направим в WordPress е далеч по-добре да редактираме, използвайки ревизиите, вместо да възстановяваме сайта от предходна версия.

 

Какво представляват ревизиите на публикации и страници в WordPress

Често, докато създаваме публикация или страница в WordPress, ние запазваме вече написаното или създаденото, както бихме направили и във всеки друг текстов редактор, не само в т.нар. WYSIWYG или в Gutenberg редактора.

Докато в повечето текстови редактори запазените промени биха могли да се отменят с бутона Назад (undo) единствено, ако не сме изключвали програмата, то в WordPress, те остават завинаги. Това означава, че ако правите промени в Microsoft Word, да речем, бихте могли да върнете документа към предходно състояние само ако не сте изключвали програмата (всъщност редактирания файл). От друга страна в WordPress, стига да сте запазвали промените достатъчно често, докато сте изграждали страницата или публикацията си, бихте могли да възстановите предходно състояние на документа дори от миналата година.

От една страна това е изключително полезен инструмент, чрез който бихте могли да сравнявате директно една спрямо друга версиите на документа. В случай, че нещо се счупи или някой от екипа ви е направил редакция, която е засегнала по някакъв начин сайта ви, бихте могли да видите във всички ревизии кой, кога и каква промяна е извършил.

От друга страна, обаче, особено ако имате голямо количество публикации и страници на сайта си, е много възможно в определен момент, всичките стотици, дори хиляди ревизии да започнат да взимат много място на вашия сървър. Това би могло да забави с малко зареждането на сайта ви.

Именно поради тази причина, е добра идея да изтривате стари и вече ненужни ревизии на статиите си.

NB! Имайте предвид, че ако ограничите броя на ревзиите на, да кажем, пет, е много лесно някой(или самите вие) да направите няколко грешни запазвания на статия, с объркан код или текст, които копия да изтрият последното работещо (или правилно) състояние на вашата публикация.

В този смисъл, ограничаването на ревизиите на сайта WordPress сайта ви е един от начините да опитимизирате WordPress-а си. От друга страна, бихте могли да ползвате plugin, като Hummingbird, например, и периодично да изтривате ревизиите на всичките си публикации.

 

 

Как да ограничим броя ревизии в WordPress

Ако в крайна сметка сте се спрели на варианта с ограничаването на броя на ревизиите има два начина, по които да го постигнете.

Бихте могли или да добавите малко код (който, разбира се, ще ви покажем) в wp-config.php файла на сайта ви или просто да използвате plugin.

В случай, че предпочитате да инсталирате plugin, бихте могли да изпозлвате Revision Control. Разбира се, важно е да се отбележи, че трупането на plugin-и в WordPress сайта ви за всяка малка функция обикновено не е добра идея. Не само защото много добавени разширения представляват потенциална опасност за сайта ви, но и защото е много възможно, в случай, че не е добре написан, кода на избрания от вас plugin да се зарежда на всяка страница от сайта ви (а не само там, където е нужен). Последното е много възможно да премахне всякакъв положителен ефект от изтриването на ревизиите, тъй като ще забави сайта ви много повече, отколкото би го обързило.

Поради тази причина, за да защитите сайта си и да избегнете възможни грешки, горещо препоръчваме да използвате възможно най-малко plugin-и и да следвате внимателно стъпките в този и други WordPress уроци, в които е посочено какъв код и къде трябва да бъде поставен.

В случай, че изберете plugin за да ограничите броя на ревзииите на сайта си, след инсталацията, бихте могли лесно да се ориентирате в интерфейса му.

 

В случай, че искате да използвате по-чистия и полезен начин за ограничаване на ревизиите във вашия сайт, то трябва да следвате следните стъпки:

 1. Влезте в профила си в ZETTAHOST.bg
 2. В секцията Уеб Сайт Мениджър в хостинг контрол панела ви, потърсете Файлов Мениджър

 1. В страницата, която ще зареди, намерете директорията на сайта, чийто брой на ревизиите искате да ограничите.
 2. В главната категория ще намерите wp-config.php файла
 3. Намерете реда, на който пише *@package WordPress. Би следвало да е някъде в горната част на документа.
 4. Добавате следния код, точно под реда, споменат в точка 5:
  define(‘WP_POST_REVISIONS’, 5);

Числото 5 (може да бъде и друго) указва броя на максималните ревизии, които искате сайта ви да има.

 

Когато поставяте код във wp-config.php файла, трябва да имате предвид:

 • Всички ревизии над 5 (в случая), ще бъдат автоматично изтрити.
 • Бихте могли да изберете друго число, освен 5. Зависи изцяло от вас и начина, по който работите.
 • Също така, трябва да знаете, че числото 5, ще бъде броя на налични ревизии, като публикуваната версия не се брои. Тоест, в дадения от нас пример, бихте могли да се върнете 5 инстанции назад и ще имате още една, която ще е публикувана.

Знаейки тези неща, бихте могли по правилно да изберете точния брой на ревизии, които искате сайта ви да пази.

В случай, че искате напълно да премахнете ревизиите на вашия сайт (не го препоръчваме), следвайте същите стъпки, но сменете кода на:

define(‘WP_POST_REVISIONS’, false);

В случай, че сайтът, за който се грижите или сте придобили има стотици или хиляди страници и с тях хиляди ревизии, бихте могли да ги изтриете, като изпозлвате plugin за оптимизация, като вече споменатия Hummingbird или Better Delete Revision Plugin.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This