Home » WordPress » Основи на WordPress » Как се създава публикация в WordPress

Как се създава публикация в WordPress

След като избрахте и инсталирахте темата на своя WordPress уебсайт и сте я понагласили е време да започнете със създаването на съдържание.

В тази статия, ще обясним как се създава публикация в WordPress.

Когато говорим за изграждане на сайт с WordPress, публикациите (post-овете) са най-ключовият елемент на вашия уебсайт, тъй като под формата на публикации ще създавате почти цялото съдържание на сайта си.

След като сте влезнали в администраторския панел на вашият WordPress, ще видите познатото меню, което се намира в лявата страна на таблото за управление.  Поставете мишката върху Posts. Ще се покаже подменю. Натиснете Add New.

 

Когато страницата зареди, пред вас ще се покаже т.нар. Gutenberg Редактор. Ако просто искате да създадете някаква публиакция, за да видите как точно работи, без да добавяте нищо, освен думи, важно е да обърнете внимание на:

 • Post Title – Най-горната част на Gutenberg редактора е посветена на заглавието на вашата публикация. Там по подразбиране ще видите блед надпис Add Title. Заглавието, което впишете тук, ще бъде използвано и за т.нар. permalink на публикацията ви. Като разбира се, както заглавиете, така и permalink-а могат да бъдат редактирани в последствие.
 • Post – под заглавието, е мястото, в което да поставите съдържанието на вашата публикация. Съдържанието можете да редактирате като чист текст или като HTML. Тъй като тези обучителни статии са за начинаещи, няма да навлизаме в редакцията на HTML-а на страницата, но е хубаво да знаете, че това е възможно.

 

След като сте написали заглавието и съдържанието на вашата първа публикация, бихте могли да я:

 • Запазите като чернова – натискайки Save Draft бутона. Тази функция можете да използвате, ако нямате време да завършите публикацията към момента, в който сте я започнали, искате някой да я провери, или да я редактирате на по-късен етап. Каквото и да е вашата причина да запазите публикацията си като чернова, имате възможност да го направите.
 • Публикувате веднага – ако сайта ви изисква бързо и редовно публикуване на нови публикации (например новинарски сайт), това [Publish] е бутона, който ще използвате най-често.  Опциите за публикуване са:
  • Публично – видима за всички.
  • Лично – лична само за потребители с регистрация
  •  Веднага – публикацията става видима веднага
  • Планирана – публикацията става публична в момент от бъдещето, който сте избрали
 • Бихте могли също да Прегледате (проверите) как би изглеждала статията ви, ако я публикувате сега. Това правим с [Preview] бутона.

Всички тези бутони се намират в горния десен ъгъл на Gutenberg редактора.

Под тях има меню с дълъг списък опции, които ще разгледаме в други статии, но за сега трябва да знаете, че от там можете да изтривате статии, да променяте автора им, да добавяте категории и т.н.

За да завършите публикацията, върху която работите сега, след като добавите съдържанието и заглавието, натиснете бутона [Publish].

Вече можете да влезнете в сайта си и да видите как изглежда първата публикация в WordPress сайта ви.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 3.3 / 5. Брой гласове: 3

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This