Home » WordPress » Основи на WordPress » Основи на WordPress – Част 1

Основи на WordPress – Част 1

Макар че в ръководството за създаване на сайт с WordPress покрихме доста от основните понятия и елементи на CMS-а, в тази статия, ще покрием някои от пропуснатите термини и ще споменем и обясним с повече подробности други, които не сме обяснили в достатъчно дълбочина.

Както се досещате, WordPress не е само публикации (post-ове), страници и категории. Във втората част на тази статия, ще поговорим доста за организирането и създаването на съдържание. Важно е, обаче, съдържанието да бъде представено по красив и интуитивен начин.

След като сте избрали подходяща тема за своя уебсайт, ще трябва да отделите време на външния му вид. За да може сайтът ви да придобие по-завършен вид, ще е необходимо да обърнете внимание на Началната страница (Home Page), Header-а, Footer-а, Sidebar-а, Widget-ите, менютата и, разбира се, plugin-ите.

За да можем успешно да боравим с тези елементи от WordPress, е най-добре на първо време да се запознаем с тях и да разберем кое какво е.

Какво е Home Page?

Home Page наричаме началната страница на всеки уебсайт. В повечето случаи тази страница се използва за да поздрави потребителите и да обясни причината конкретният сайт да съществува. Там можем да видим продукти, ако говорим за онлайн магазин, последни статии – в блог или новинарски сайт и т.н. 

Всички сайтове имат начална страница. Както споменахме, това е страницата, която виждате, когато въведете основният адрес на даден сайт, например www.zettahost.bg. Основната функция на тези страници е да помогнат на потребителя да разбере причината даденият сайт да съществува. Освен това, началната страница (home page) може да служи и за фуния. Тоест, да насочва потребителите на сайта ви в посоката, в която ви се иска те да вървят, когато са на сайта ви.

За да създадете функционална начална страница, трябва да разберете какво биха очаквали потребителите на сайта ви, когато се озоват на нея и да им го предложите. Запомнете, че едно най-важните неща за потребителя е да може да се ориентира лесно.

 

Какво е Header?

Header (може да го срещнете и като „шапка“) наричаме най-горната част на всеки уебсайт. Без значение дали сайтът е създаден с WordPress, Joomla или написан на чист HTML, всеки сайт си има header. Обикновено това е мястото, на което е поставено главното (навигационно) меню, както логото и понякога друга допълнителна информация.

Header-ът е най-горната част на всеки уебсайт. В него е локализирано логото на сайта, както и други елементи като телефонни номера, имейли, линкове към социални мрежи и, разбира се, главното меню.

Теоритично е възможно да се създаде сайт, в който header-а и footer-а биха били по-скоро пречка за изживяването, но това е голяма рядкост. При всички положения е по-добре да знаете за тези елементи и функциите им, за да можете правилно да прецените дали да ги използвате или не.

 

Какво е Footer?

Footer-ът е най-долната част на всеки уебсайт. Нещо като задната корица на книга. В добре направените уебсайтове, footer-ът съдържа голямо количество информация. В него можете да намерите информация за сайта, за компанията, която го притежава, както и за тази, която е създала сайта (в случай, че са различни). Разбира се, адрес, телефон и други данни за контакт също имат място във footer-а на сайта. Освен това, в него може да се поставят линкове към всички основни страници на сайта.

Можете ли да си представите книга с корица само отпред? Ние също не можем. Footer-а на сайтовете, можем да приравним към задната корица на книгата. Създава усещане за завършеност.  Но, както отбелязахме, това не е единствената му функция. В него може да поставите данни за контакт, адрес/и или друга информация, която не сте намерили място да напишете в основното съдържание на сайта.

Най-добре е footer-а да бъде изчистен и подреден. Разбира се, трябва да добавите в него информацията, която е необходима, но опитайте да премахнете всичко, което може да не бъде там. Обикновено във footer-а се поставят и обявления за авторски права, линкове към политиката за поверителност на сайта и т.н

 

Какво е Sidebar?

Sidebar-а e елемент или група от елементи, поставени вляво или вдясно  от основното съдържание на страницата. 

В някои случаи sidebar-а е незаменима част от даден уебсайт. Позицията му – встрани от основното съдържание – не го прави по-малко значим, ако е неговите изграждащи елементи са правилно подбрани. Например, малко са онлайн магазините, които могат да просперират без своите филтри, които са поставени встрани от основното съдържание на страницата – продуктите.

Много от темите за WordPress позволяват да поставите sidebar-а както от лявата така и от дясната страна на основното ви съдържание. Ако не се нуждаете от него, може и да го премахнете.

 

What is a WordPress Widget?

В WordPress Widget-ите са функционално ориентирани блокове. Обикновено биват поставени в sidebar-а, но някои теми позволяват локализирането на widget-и в header-a и/или footer-а.

Функционално ориентирани блокове, означава, че всеки widget изпълнява определена функция. Биха могли да бъдат поставени на всякакви места, но най-често мястото им е в sidebar-а. Местата, на които бихте могли да поставите widget-и варират от тема на тема. Ако темата, която използвате позволява използването на sidebar-ове, почти сигурно е, че в тях може да поставите widget-и.

От друга страна, всички теми имат header, footer и място за основното съдържание, но не всички теми позволяват поставянето на widget-и в тях. За това, ако за вас е важно да поставите, например,  календар в sidebar-а си, проверете дали темата, която искате да ползвате го позволява.

 

Какво е меню на уебсайт?

Менюто на даден уебсайт е инструмент, който служи основно за навигация на потребителите. Менютата помагат да се ориентираме за сегашното си местоположение на сайта, къде бихме искали да или поне къде бихме могли да стигнем. Менюта могат да бъдат поставени в Header-а, Footer-а, както и в Sidebar-а.

Както бе споменато, лесната ориентация в уебсайт е ключова. За да постигнем този резултата, менюто/тата, менютата трябва да са много ясни. Тоест, потребителите трябва да могат успешно да презюмират кой бутон на менюто къде ще ги отведе.

В WordPress има редица места, на които бихте могли да добавите меню. Това са footer-а, sidebar-a и, разбира се, header-а.

Елементите в менютата на WordPress могат да бъдат страници, категории, конкретен пост или друг линк, по ваше усмотрение, включително и към друг сайт.

 

Какво е WordPress Plugin?

Plugin-ите в WordPress са софтуери, създадени от разработчици, добавящи към WordPress функционалности, които CMS-ът по подразбиране няма.

Ако имате нужда от функционалност, която WordPress няма, можете да бъдете почти напълно сигурни, че има plugin, който изпълнява същата или много подобна фунция. Plugin-ите са ключови за всеки базиран на WordPress уебсайт, тъй като тези софтуери добавят функционалности, които в противен случай би се наложило някой от вашият екип да създаде.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 5 / 5. Брой гласове: 1

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This