5G

5G е 5-то поколение мобилни мрежи, значимо развитие на днешните 4G LTE мрежите. 5G е проектиран да посрещне много големия растеж на данни и свързаност на съвременното общество, интернет с милиарди свързани устройства и утрешни иновации. 5G първоначално ще работи съвместно със съществуващите 4G мрежи, преди да се развие до напълно самостоятелна мрежа в следващите версии и разширения на покритие. В допълнение към осигуряването на по-бързи връзки и по-голям капацитет, много важно предимство на 5G е бързото време за реакция, посочено като латентност. Закъснението е времето, необходимо на устройствата да реагират едно на друго по безжичната мрежа. 3G мрежите имат типично време за реакция от 100 милисекунди, 4G е около 30 милисекунди и 5G ще бъде около 1 милисекунда. Това на практика моментално отваря нов свят на свързани приложения.

Разлика между 4G и 5G

Петото поколение безжични мрежи се занимава с еволюцията извън мобилния интернет от 2019/2020 г. нататък. Основната еволюция в сравнение с днешните 4G и 4.5G (напреднали LTE) е, че освен подобрения на скоростта на данни, новите случаи на използване на интернет и критична комуникация ще изискват ново ниво на подобрена производителност.

  • Ниската латентност е това, което осигурява интерактивност в реално време за услуги, използващи облака: това е ключово за успеха на самоуправляващите се автомобили.
  • 5G срещу 4G означава също най-малко x100 свързани устройства. 5G трябва да може да поддържа 1 милион устройства за 0,386 квадратни мили или 1 квадратен километър.
  • Също така, ниската консумация на енергия е това, което ще позволи на свързаните обекти да работят месеци или години без нужда от човешка помощ.

За разлика от настоящите интернет услуги, които правят компромиси с производителността, за да получат най-доброто от съвременните безжични технологии (3G, 4G, WiFi, Bluetooth, Zigbee и др.), 5G мрежите ще бъдат проектирани така, че да осигурят нивото на ефективност, необходимо за масовия интернет. Това ще даде възможност за възприемане, изцяло повсеместно свързан свят.

Как работи 5G?

5G е нова цифрова система за трансформиране на байтове – единици за данни – по въздух. Той използва 5G интерфейс за ново радио, заедно с други нови технологии, който използва много по-високи радиочестоти (28 ghz в сравнение със 700 mhz – 2500 mhz за 4G), за да прехвърля експоненциално повече данни по въздуха за по-бързи скорости, намалени задръствания и по-ниска латентност , което е забавянето преди да започне прехвърляне на данни след инструкция.

Този нов интерфейс, който използва милиметров вълнен спектър, позволява използването на повече устройства в една и съща географска област; 4G може да поддържа около 4000 устройства на квадратен километър, докато 5G ще поддържа около един милион. Това означава повече Netflix стрийминг, гласови повиквания и You Tube, пренасяни без прекъсване през ограниченото въздушно пространство.

5G също използва нова цифрова технология, наречена Massive MIMO, която означава множество входове множество изходи (multiple input multiple output), които използват множество насочени лъчи, за да прожектират и следят потребителите около клетъчно местоположение, като подобряват покритието, скоростта и капацитета. Настоящите мрежови технологии работят като прожектори, осветявайки област, но с много загуба на светлина / сигнал. Част от внедряването на 5G включва инсталиране на Massive MIMO и 5G New Radio във всички базови станции за мобилни мрежи върху съществуващата 4G инфраструктура.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This