Помощ » Уеб енциклопедия » Терминология на домейните » Безплатна домейн регистрация

Безплатна домейн регистрация

Когато създаваме уебсайт, двете най-важни неща, от които имаме нужда са уеб хостинг и домейн. Инвестирането в уеб хостинг и домейн може да не е възможно за всеки. Ако е възможно всеки би предпочел да намали колкото може разходите си. Един от начините е да потърсим безплатен уеб хостинг. Има доста хостинг компании, които предлагат безплатни уеб хостинг услуги, но те често идват с доста ограничения, които биха ни попречили да създадем уебсайт. Втория вариант е да потърсим безплатен домейн. Когато регистрираме безплатен домейн, няма нужда да се тревожим ако в бъдеще се наложи да променим името на домейна, понеже ние не сме инвестирали в него.

Видове безплатни домейни

Има много компании на пазара които предлагат безплатни домейни по един или друг начин. По-често срещаните безплатни домейни са тези, които регистрираме когато си купуваме уеб хостинг. Много хостинг компании предлагат на потребителите си като пакет с даден хостинг план да регистрират безплатен домейн. В повечето случаи домейните за регистрация, които се предлагат заедно с хостинг плановете са по-известните gTLD като .com, .net, .org и други. Но на пазара има и други видове безплатни домейни, за които не трябва да закупувате хостинг планове или други допълнителни услуги. Има компании, които предлагат напълно безплатни домейни. Но за разлика от стандартните .com, .net, .org домейни, те предлагат по неизвестни разширения. Пример за комания, която предлага безплатни домейни е Freenom. Един от най-използваните безплатни домейни, които те предлагат е с разширение .tk, който всъщност е национален домейн от първо ниво на странат Токелау. Използването, на такъв домейн е доста удачно, когато не сте сигурен за името, което искате да регистрирате и просто искате сайта Ви да е онлайн.

Какъв безплатен домейн да изберем

Ако тепърва започвате изработката на сайт или се обучавате, то Ви препоръчваме да използвате един от безплатните домейни, предлагани от компании като Freenom. Използването, на такъв тип домейн обаче си има и своите минуси. Интернет търсачките като Google не харесват този тип домейни тъй като те често се иползват за злонамерени цели като phishing. Това означава, че от към гледна точка на SEO, за сайта Ви не е добре да използвате безплатен домейн понеже ще повлияе на ранкването Ви в Google. Ако имате готов уебсайт и сте готови да го публикувате, но не искате да пестите с безплатни домейни като .tk, то Ви остава варианта да потърсите хостинг компания, която предлага безплатен домейн при закупуването на хостинг. Така ще ползвате един от популярните .com, .net, .org домейни, които няма да попречат на сайта Ви да се издигне в търсачките като Google.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This