JavaScript

JavaScript е динамичен език, базиран на безкласово обектно-ориентирано (базирано на прототип) програмиране. JavaScript е разработен от Netscape през 1994 г., първоначално под името LiveScript. Скриптът е реализиран в браузъра Netscape. Компанията иска да създаде език, който да се хареса и на професионалисти, и на любители. Използването на „Java“ в името на скрипта създава погрешно впечатление, че JavaScript кодът е подобен на езика за програмиране на Java. Има някои аналогични функции – и двата езика са ориентирани към обекта със синтаксис, подобен на този на C. Въпреки това, JavaScript има динамично писане и е слабо въведен, докато Java има статично писане. JavaScript кодът има и някои функции, базирани на езика за програмиране на Scheme.

Използване на JavaScript

JavaScript е един от широко използваните скриптове, особено за уеб приложения. Всяка уеб компания се нуждае от JavaScript, за да добави още функции към своите сайтове. В уеб страниците JavaScript може да се използва за интерактивни функции, анимации, възпроизвеждане на медии, валидиране на данни, получаване или изпращане на данни до сървъра без презареждане и по-лесно проследяване на активността на потребителя. JavaScript кодът обаче се използва и за различни софтуерни приложения, които не са свързани с мрежата.

JavaScript интерпретатори

JavaScript интерпретатора е софтуерът, който дава възможност за изпълнение на скрипта в уеб браузъри или други приложения на вашия компютър. JavaScript интерпретаторите обикновено се използват в браузърите, така че не е нужно да правите нещо, за да активирате JavaScript (той е активиран по подразбиране). Все пак можете лесно да деактивирате скрипта или да го активирате, ако е необходимо, от самия браузър. В Chrome можете да активирате JavaScript интерот менюто Настройки (в секцията за поверителност има настройки на съдържанието), можете също да деактивирате скрипта изцяло или за определени сайтове. В Firefox отидете в менюто Tools и изберете Options, ще се появи изскачащ прозорец, щракнете върху раздела Съдържание, където ще намерите опцията Enable JavaScript. Същите настройки за IE има и в менюто Tools (Инструменти), в секцията Internet Options, където можете да намерите настройките за сигурност, щракнете върху бутона Custom Level и в списъка намерете Active Scripting.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This