Помощ » Обща информация » PHP » Как да изпратите съобщение чрез PHP mail() функцията?

Как да изпратите съобщение чрез PHP mail() функцията?

Един от най-повсеместните методи за комуникация в днешно време е изпращането и получаването на имейл съобщения. За разлика от другите форми на електронна комуникация, имейлите са много надеждни и са общоприети – когато изпращате съобщение до някого, знаете, че той ще може да го прочете независимо от операционната система, имейл клиента или доставчика на поща, който използват. Поради тези огромни предимства, електронната поща се превърна в предпочитан метод за комуникация за безброй хора и фирми по целия свят.

Писането на имейл съобщения с помощта на любимата ви програма за електронна поща или уеб приложението на вашия доставчик на поща вероятно е второ естество за вас. Но знаете ли, че можете също да изпращате съобщения чрез скриптове от вашето хостинг пространство? В тази статия ще Ви покажем как можете да изпращате имейл съобщения чрез PHP скрипт.

Как да проверите дали PHP mail() функцията е активна?

Преди да се опитате да изпратите имейл съобщение с помощта на PHP mail() функцията, трябва да се уверите, че тя е активирана на сървъра. Можете да извършите тази проверка, като изпълните малък тестов скрипт. Следвайте стъпките по-долу, за да създадете този скрипт и да го изпълните:

 1. Отворете Файловия мениджър
 2. Отворете директорията за вашия домейн
 3. Създайте файл test.php
 4. Отворете файла и въведете следния текст, след което запазете файла:

  <?php
  if(function_exists(‘mail’)) {
  echo „PHP mail() function is enabled“;
  }
  else {
  echo „PHP mail() function is not enabled“;
  }
  ?>

 5. Заредете файла в браузъра

Ако всичко е наред в браузъра ще се зареди съобщението „PHP mail() function is enabled“.

Ако има проблем и функцията не е активна ще видите съобщението „PHP mail() function is not enabled“. В този случай можете да се свържете с нашия екип от техническа поддръжка като отворите запитване през контролния панел и ние ще Ви помогнем да решите проблема.

Позволено ли е акаунти с безплатния план да изпращат имейли?

Ако използвате нашата безплатна хостинг услуга, може да се притеснявате, че тази функционалност няма да Ви бъде достъпна. Добрата новина е, че дори безплатни хостинг акаунти имат право да използват PHP mail() функцията. Има само две неща, които трябва да имате предвид.

Първо, за да изпратите имейл съобщение, трябва да имате имейл акаунт, създаден във вашето хостинг пространство. Този имейл акаунт ще действа като подател. Имейл акаунти могат да бъдат създадени чрез раздела Имейл акаунти на контролния панел. За да имате имейл акаунт, трябва да притежавате напълно квалифициран домейн или да създадете безплатен .bg.cm домейн от Домейн мениджъра.

Втората забележка е, че за да предотвратим злоупотребите с нашата безплатна услуга, сме ограничили броя на съобщенията, които могат да бъдат изпратени до 31 съобщения за всеки 31-дневен период. Можете да премахнете това ограничение, като ъпгрейднете до един от платените хостинг планове, които предлагаме.

Как да изпратя имейл чрез PHP mail() функцията?

Имейл съобщенията могат да се изпращат чрез PHP скрипт, като го стартирате. Изпълнението на скрипт е толкова просто, колкото да го отворите във вашия уеб браузър, точно като обикновена страница в мрежата. Следвайте стъпките за да създадете PHP скрипт, който изпраща имейл:

 1. Влезте в контролния панел
 2. Ако нямате имейл, създайте такъв през Имейл мениджъра. Ако не сте сигурни как може да погледнете статията ни Как да създадете имейл акаунт.
 3. Отворете Файловия мениджър
 4. Отворете директорията на вашия домейн
 5. Създайте файл с име mail-test.php
 6. Отворете файла и въведете следния код:

  <?php

  $yourEmail = „FROM“;
  $recipientEmail = „TO“;

  $from = „From: Mail Contact Form <“ . $yourEmail . „>“;
  $to = $recipientEmail;

  $subject = „PHP mail() Test“;

  $body = „This is a test message sent with the PHP mail function!“;

  if(mail($to,$subject,$body,$from)){
  echo ‘E-mail message sent!’;
  } else {
  echo ‘E-mail delivery failure!’;
  }

  ?>

 7. Променете следните редове. За $yourEmail = „FROM“ заменете FROM с имейл адреса, който създадохте във вашия хостинг акаунт. Аналогично в реда $recipientEmail = „TO“ заменете TO с имейл адреса, до който искате да изпратите имейла.
 8. Запазете файла и го затворете
 9. Отворете файла в браузъра и ако всичко е наред трябва да получите съобщението „E-mail message sent!“. Ако получите съобщението „E-mail delivery failure!“ тогава се свържете с нашия отдел техническа поддръжка за да можем да Ви помогнем с отстраняването на проблема.
 10. Можете да отворите имейл акаунта, към който сте изпратили съобщението за да проверите дали  сте го получили

Ако искате да създадете контакт форма можете да погледнете следната статия тук.

Заключение

Възможността да изпращате имейл съобщения през вашия уебсайт подобрява преживяването, което посетителите Ви имат, когато посещават вашия сайт. Интегрирането на контакт форма, изпращане на съобщения за потвърждение на поръчката и изпращане на имейл за възстановяване на парола до потребител на вашия сайт, който е изгубил паролата си, може да направи уебсайта Ви много по-професионален и привлекателен. И най-доброто от всичко – PHP Ви позволява да автоматизирате тези съобщения, така че след като настроите сайта си, той просто да работи без допълнителни усилия от ваша страна.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This