Помощ » Обща информация » Сигурност » Каква е разликата между SSL сертификат и защита на директория?

Каква е разликата между SSL сертификат и защита на директория?

Наличието на собствен уебсайт е може би един от най-лесните начини да достигнете до най-голям брой хора по целия свят. И докато вашият уебсайт може да бъде незаменим инструмент за споделяне на вашите идеи със света, важно е да имате предвид, че не всеки посетител ще има най-добрите намерения. Ето защо е важно да предприемете някои предпазни мерки в началото, за да може вашият сайт да стане – и да остане – безопасно и надеждно място за вашите посетители. В тази статия ще разгледаме разликите между наличието на защита на директория и уебсайт, който използва SSL сертификат.

Какво е защита на директория?

Защитата на директория е една от най-фундаменталните, но същевременно жизненоважни защити, с които можете да оборудвате сайта си. Когато даден уебсайт е защитен с парола, съдържанието му няма да бъде достъпно, освен ако посетителите Ви не знаят правилната комбинация от потребителско име и парола. За да можете да се възползвате от тази функция, трябва да използвате един от нашите платени хостинг планове. За по-задълбочен поглед на тази функция за сигурност можете да прочетете нашата статия за това какво представлява защитата на директория.

Какви са спецификите на защитата на директория?

Чрез използване на защита на директория можете да контролирате кой има достъп до съдържанието на вашия сайт. Това може да бъде полезно, ако създавате уебсайт, който ще се използва от един човек или избрана група хора.

Друг сценарий, при който защитата с парола е полезна, е по време на действителния процес на проектиране и разработване на уебсайт. Защитавайки вашия недовършен сайт, Вие гарантирате, че никой не го вижда, преди да е готов

И накрая, настройването на защитата на директория не трябва да обхваща целия Ви уебсайт. Всъщност можете да защитите само определени папки в структурата на вашия сайт. Това Ви дава най-доброто – отворена част от сайта, до която всеки има достъп, и част, защитена с парола за посетители с предварително разрешение. Започнете да добавяте защита с парола към вашите уебсайтове, като следвате нашата статия за това как да добавите защитата с парола за уебсайт.

Какво е SSL Сертификат?

SSL сертификатът позволява на вашите посетители да се свързват с вашия уебсайт чрез сигурна връзка. SSL сертификатът е инсталиран на вашия домейн и е в състояние да криптира всяка една връзка, която вашите посетители правят с вашия уебсайт. SSL сертификатите са премиум услуга и като такава те са достъпни само за клиенти, използващи нашите платени хостинг планове.

Какви са спецификите на SSL сертификата?

За разлика от защитата на директория, основната цел на SSL сертификата е да защити връзката, която се използва за предаване на данни между уеб браузъра на посетителя и уеб сървъра. След като връзката е защитена, всички предадени данни се криптират автоматично. При сигурна връзка сървърът и уеб браузърът на клиента са единствените две обекти, които могат да дешифрират данните. За да научите още повече за това как работи SSL, можете да проверите нашата статия за това какво е SSL сертификат.

Осигуряването на криптирана връзка предпазва посетителите ви от заплахи, известни като „man-in-the-middle“ атаки. При този вид атаки трета страна ще се опита да прихване битове данни, изпратени от сървъра до уеб браузъра на посетителя Ви или обратно. Ако тези части от информация не са криптирани чрез SSL, нападателят ще може да ги прочете. Ако връзката е криптирана, обаче, всичко, което нападателят ще види, е безсмислици. Затова е жизненоважно да се използва SSL сертификат, особено когато вашият уебсайт ще обработва чувствителна информация за посетителите, като данните им за вход или банковите им данни.

Като допълнителен бонус алгоритмите за търсене на Google предпочитат уебсайтове, които са защитени със SSL сертификат. Така че, ако искате да получите бонус в класацията си за търсене, всичко, което трябва да направите, е да инсталирате SSL сертификат на вашия домейн.

Коя защитна функция е по-важна?

Начинът, по който давате приоритет на една защитна функция пред друга, ще зависи изцяло от типа уебсайт, който имате и информацията, която съхранявате там. Ако използвате уебсайта си, за да приемате поръчки от клиенти и да събирате чувствителна информация като имена, адреси и банкова информация, наличието на SSL сертификат е от първостепенно значение. Ако, от друга страна, вашият сайт показва привилегирована информация, която не е предназначена за всички, трябва да защитите уебсайта си с парола.

Могат ли да се ползват заедно SSL сертификат и защита на директория?

И двете функции работят чудесно заедно. По-голямата част от уебсайтовете използват и двете функции за сигурност. Когато в комбинация се използват криптиране на SSL сертификат и защита с парола, можете да имате посетители, които могат безопасно да се свържат с вашия уебсайт и да имат достъп до страници, които не са достъпни за обществеността.

Заключение

Въпреки че нито една от тези функции за сигурност не се изискват за да имате сайт, всяка от тях може да донесе огромна стойност на вашия уебсайт. Използването на SSL криптиране в днешно време е почти универсално и като такова ние вярваме, че всеки собственик на сайт трябва да закупи SSL сертификат за своя уебсайт. Използването на защита на паролата на уебсайта е малко по-ниша и може да не е приложимо за вашия уебсайт. Следователно трябва да прилагате защита с парола само ако имате уеб съдържание, което не трябва да бъде публично достъпно.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This