Ruby on Rails

Ruby on Rails е създаден от Дейвид Хайнмайер Хансон като своеобразен страничен продукт от развитието на Basecamp. Проектът Basecamp е построен в Ruby, защото Хансон намери PHP и Java за твърде ограничени. Тогава той не беше много популярен език и нямаше голямата екосистема която има днес. За да направи работата си по-ефективна, Хансон изгради своя собствена рамка за уеб разработка, прилагайки добри идеи, които са били полезни в други проекти. Rails е базиран на прагматизъм и идеи, за които е доказано, че работят вместо екзотични нови концепции. Това е част от причината да стане толкова популярен. Какво е Ruby on Rails – той се основава на модела Model-View-Controller, който разделя приложението ви на три сегмента:

  1. Моделите представляват бизнес обектите, описващи структурата и поведението на проблема, който вашето приложение се опитва да реши.
  2. Изгледите са шаблоните, които представят данни на потребителя и цялата логика, описваща презентационните аспекти на вашето приложение.
  3. Контролерът е в центъра на всичко, анализира заявките от клиенти, прилага промени в моделите и започва рендерирането на шаблоните.

 

Ruby on Rails скриптове

Rails се изобразява като език, който има свой собствен дух. Той не е създаден да бъде добър във всичко. Има собствен начин да прави нещата и оформя всички свои компоненти по този начин. Това не означава, че не можете да направите нещо по различен начин, ако трябва, но със сигурност, ще бъде по-лесно, ако правите неща по „начина на Rails“. Този начин на програмиране се оказва не само за Хансон, но и за много други разработчици, още един основен момент за широкото приемане на Ruby on Rails програмирането. Важното в развитието на Ruby on Rails беше да се увеличи производителността на програмистите, като представянето излезе на второ място. Това предизвика много спорове и мнения, че скриптовете на Ruby on Rails не са добри в мащабирането. Това се дължи на факта, че Ruby on Rails се разглежда като решение, което може да реши всички проблеми на програмистите и уеб разработчиците. Когато групата, разработила Ruby on Rails, не постигна онези доста високи очаквания, част от общността остана малко разочарована. Все пак днес скриптовете на Ruby on Rails са една от най-използваните уеб рамки и се използват от много известни уебсайтове и услуги като Twitter и Groupon. Други големи сайтове, задвижвани от Ruby on Rails, включват Github, Scribd, Shopify и Basecamp. Проучване за 2012 г. показва, че над 200 хиляди уебсайта се захранват от Ruby on Rails.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This