Home » Помощ » Обща информация » SSL Сертификати » Нужен ли ми е отделен SSL сертификат за домейна с и без www?

Нужен ли ми е отделен SSL сертификат за домейна с и без www?

Ако някога сте се отваряли раздела SSL ,мениджър на контролния панел, може би сте забелязали, че всичките Ви домейни са изброени два пъти – веднъж с префикса www и веднъж без него. Затова е нормално да се приеме, че ако искате да защитите напълно името на домейна си, ще трябва да закупите два SSL сертификата, за да покриете вашия домейн с и без www.

В тази статия ще разгледаме защо SSL Мениджъра изброява както www, така и без www версии на вашите домейни. Също така ще обсъдим дали наистина е необходимо да закупите отделен SSL сертификат за www и без www на вашия домейн.
 

Каква е разликата между домейна с и без www?

За да илюстрираме по-добре разликите между двете версии на домейна, ще използваме примерния домейн my-domain.com. Версията без www, my-domain.com, се счита за домейн, докато версията www, www.my-domain.com, е класифицирана като поддомейн. В този смисъл може да се каже, че основната версия е my-domain.com, докато www.my-domain.com има същата класификация като другите поддомейни като blog.my-domain.com и shop.my-domain.com.

От техническа гледна точка www и без www версиите на даден домейн са напълно отделни и уникални. Всъщност, ако уеб сървърът не е конфигуриран правилно, не е необичайно уеб роботите и други ботове да объркат версиите на домейн с www и без www като два отделни уебсайта, които съдържат идентично съдържание.

От практическа гледна точка обаче www и без www версиите са почти напълно взаимозаменяеми. Като собственик на уебсайт, трябва да се уверите, че посетителите Ви могат да достигнат до уебсайта Ви, независимо дали въвеждат www или не за вашия домейн в адресната лента на браузъра си.
 

Защо SSL мениджъра показва www и без www версиите на домейна?

SSL мениджъра е настроен да изброява всички имена на хостове, които са свързани с вашия хостинг акаунт. Всеки домейн и поддомейн могат да бъдат класифицирани като име на хост. Затова, SSL мениджъра изброява версиите с и без www на всички домейни, които са част от вашия хостинг акаунт, заедно с всички други поддомейни, които сте създали.
 

Трябва ли ми отделен SSL сертификат за двете версии на домейна?

Необходимостта от закупуване на отделен SSL сертификат за версиите на вашия домейн зависи изцяло от избрания от вас доставчик на SSL, както и от самия SSL сертификат. Щастливи сме да кажем, че всички SSL сертификати, закупени чрез нас, винаги ще покриват и двете версии на вашия домейн

Ако трябва да закупите SSL сертификат чрез трета страна, винаги е най-добре да се консултирате с техния екип за поддръжка и да научите дали SSL сертификатът ще покрива както www, така и версията без www на вашия домейн. За щастие, когато решите да закупите SSL сертификат от трета страна в наши дни, все по-често SSL сертификатът покрива и двете версии на вашия домейн.
 

Трябва ли да използвам двете версии на моя домейн?

Дори ако можете да инсталирате SSL сертификат на двете версии на вашия домейн, ние всъщност препоръчваме да изберете само една версия и да препратите целия трафик към нея. Ако не го направите, това ще има отрицателно въздействие върху вашето SEO .
 

Как да конфигурирам сайта си да използва само едната версия на домейна?

Най-общо казано, можете да създадете уебсайт, който да работи с една от двете версии на домейна чрез вашите настройки на CMS или чрез пренасочване в .htaccess файл. Всъщност имаме отделен урок, който подробно описва как да пренасочим целия трафик към една от двете версии, като същевременно принуждаваме HTTPS връзка.

Можете да следвате статията, стига да използвате един от нашите платени хостинг планове или един от нашите semi-dedicated планове. Ако използвате нашата безплатна хостинг услуга, все още можете да следвате статията, за да насочите целия трафик към www или без, но без да налагате HTTPS връзка.
 

Заключение

Въпреки че SSL мениджъра изброява името на домейна Ви два пъти, не е необходимо да купувате SSL сертификат за двете версии, за да защитите напълно уебсайта си. Вместо това трябва да изберете предпочитаната версия на домейна, да я защитите с SSL и да пренасочите целия трафик към нея. Показването на двете версии в SSL мениджъра е най-полезно, когато трябва да качите SSL сертификат на трета страна, който работи само с една версия на вашия домейн, а не с другата.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 5 / 5. Брой гласове: 1

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Какво е KVM

Какво трябва да знаете: KVM (Kernel-based Virtual Machine) е софтуер за виртуализация, който е с отворен код и е част от операционната система Linux. Благодарение на KVM, вие може да използвате един компютър, за да подкарате множество на брой виртуални машини. Всяка...

Къде мога да намеря информация за своя входящ и изходящ мейл сървър?

Какво трябва да знаете: Може да намерите информация за своя входящ и изходящ имейл сървър в секцията, наречена Имейл акаунти. От там, просто кликнете върху името на своя домейн, отворете раздела, озаглавен Информация, и разгледайте данните, намиращи се в таблицата,...

Как да създам свой имейл акаунт?

Какво трябва да знаете: Може да създадете свой имейл акаунт чрез секцията, озаглавена Имейл акаунти. Там ще намерите формуляр, с помощта на който можете да добавите нов имейл адрес към своя хостинг акаунт. Имейлите са една от най-ранните форми на електронна...

Как да пренасоча своя HTTP трафик към HTTPS?

Какво трябва да знаете: Ако сте създали своя уебсайт с програма като Adobe Dreamweaver или чрез ръчно писане на код, можете да поставите този специален .htaccess файл в основната директория на сайта си. Благодарение на този файл трафикът ви ще бъде пренасочен от HTTP...

Каква е разликата между трансфер и хостване на домейн?

Какво трябва да знаете: Ако хостнете своя домейн със ZETTAHOST.bg, ние ще се превърнем във вашия нов хостинг доставчик. Това ще ви позволи да захранвате уебсайта си чрез нашите сървъри. От друга страна, ако трансферирате домейна си към ZETTAHOST.bg, ние ще бъдем не...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This