XHTML

По принцип XHTML е дефиниран HTML и се изпълнява като XML. XHTML се пише в подобен на синтаксиса HTML, но по-строг. XHTML комбинира предимствата както на XML, така и на HTML, поддържа се от повечето браузъри и редактори. XHTML е разширена версия на HTML, която беше въведена през 2000 г., за да подобри гъвкавостта и съвместимостта на HTML с други формати. Има обаче някои разлики между синтаксиса на HTML и XHTML и начина, по който се обработват някои други скриптове в XHTML (например CSS и JavaScript, поради чувствителността на XHTML към регистъра). За да се уверят, че XHTML скриптът винаги е правилно изпълнен и наличен за всички браузъри, някои разработчици използват само XHTML съвместим с HTML.
 

Строг и преходен XHTML DTD

Има две основни версии на XHTML DOCTYPE, които най-често се използват за създаване на XHTML документи. Това са строгите и преходните XHTML DTD. Строгият XHTML е стандартният, той изисква отделна структура и презентация (без оформление, определящо маркиране, цялата презентация трябва да бъде в CSS). Преходният XHTML DTD включва елементите за презентация, той е някъде между HTML и строгия XHTML формат. Версията Strict е по-чиста и по-добрият дългосрочен избор, но ако посетителите на вашия сайт използват по-стари браузъри и не използвате много CSS, може да използвате и преходния XHTML DTD.
 

Валиден XHTML и XHTML синтаксис

Ако искате да напишете валиден XHTML скрипт, трябва да спазвате няколко правила. За разлика от HTML, XHTML елементите трябва да бъдат винаги затворени, със затварящи XHTML тагове (<p> и </p>) или единични самозатварящи се XHTML тагове (</hr>). XHTML е чувствителен към регистъра, така че елементите и атрибутите трябва да са с малки букви. За разлика от HTML, стойностите на атрибутите XHTML трябва винаги да бъдат цитирани. Минимизиране на атрибути или „къси тагове“ не са разрешени за XHTML. Абсолютно е необходимо да определите XHTML DOCTYPE в началото на документа. Това са основните изисквания. Въпреки това, има някои грешки при анализа, които могат да възникнат за XHTML файловете, така че трябва да бъдете винаги внимателни и да се уверите, че използвате валиден XHTML скрипт.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This