Home » WordPress » Основи на WordPress » Как да добавите и използвате Widget-ите в WordPress

Как да добавите и използвате Widget-ите в WordPress

Като всяко ново нещо, което учим, когато за първи път решите да направите свой сайт с WordPress, началото е трудно. След като се запознаете с основните термини в WordPress, а именно – теми, плъгини, публикации и страници – все още ще има теми, на които трябва да се обърне внимание, за да бъде знанието ви по-пълно.

Една от тези теми са т.нар. джаджи в WordPress.

В урочните ни статии за WordPress, вече можете да намерите отговор на въпроса какво е Widget в WordPress.

В настоящата статия ще опитаме да обясним по-подробно как да добавите и използвате въпросните джаджи в сайта си.

Както беше споменато и в предната статия, widget-ите са малки контейнери код, които добавят различни функции към т.нар. зони за widget-и (обяснение за които също ще откриете в споменатата статия).

 

Защо използваме Widget-и в WordPress?

Widget-ите са удобен начин за добавяне на функция на конкретно място в сайта ви. Особено, ако сте начинаещ в WordPress. Джаджите ще ви предоставят с лесен начин да добавяте цитати, популярни публикации, последни публикации, търсачка, както и други динамични елементи във вашия WordPress уебсайт.

За да управлявате и нагласяте джаджите, трябва да отидете на Appearance -> Widgets в администраторския панел на WordPress.

 

В лявата половина на страницата, ще видите наличните джаджи. Те биха могли да са различни при добавянето на различни plugin-и или в зависимост от темата, която използвате.

В дясната половина на екрана са поставени зоните за джаджи, в които можете да добавите самите джаджи. Отново, колко и какви зони за джаджи има във вашата инсталация на WordPress, зависи от инсталираната тема.

NB! Внимавайте, когато променята темата на вашия WordPress. При промяната на темата, е възможно да сте избрали такава, в която някои от зоните за джаджи не са налични. Това би премахнало добавените от вас джаджи, а някои от тях може да са много ценни и полезни за потребителите на сайта ви.

 

Как се добавя Widget в Sidebar-а на WordPress

Както винаги в WordPress, за да се добави widget в sidebar-а, както и в другите зони за джаджи, същестува повече от един подход. Този, който ще отнеме най-малко време и усилия е просто да „дръпнете и пуснете“ (drag and drop)  желания от вас widget в избраната widget зона.

Друг подход, с който ще постигнете същия резултат е да кликнете върху желаната джаджа, което ще отвори меню, в което ще видите всички възможни зони за джаджи, в които можете да го поставите. Когато видите менюто, просто изберете желаната зона.

Третия вариант е да използвате т.нар. „преглед на живо“ (live preview), като кликнете върху Appearance » Customize.

NB: За да добавите widget, с който и да е от подходите, ще е нужно да влезнете в административния панел на WordPress.

 

Как се премахва Widget в WordPress?

За да премахнете джаджа, от която вече нямате нужда, трябва отново да влезнете в страницата за управление на джаджи. Appearance -> Widgets.

Открийте зона с джаджи, в която се намира джаджата, която искате да премахнете. Открийте джаджата. Кликнете върху нея. Ще се отвори менюто за настройки на джаджата, което използвахте и когато я поставяхте.

Под всичките опции за настройка има червен бутон Delete. Натиснете го. Това ще премахне джаджата.

NB! Изтриването на джаджа не само ще я премахне от sidebar-а(или друга зона за джаджи), но също така ще премахне и настройките, които вече сте направили по нея, което ще направи промените невъзстановими в бъдещ момент.

За да премахнете джаджа, запазвайки промените, можете да дръпнете и пуснете (drag and drop), в зоната за неактивни джаджи (inactive widgets area), която ще откриете в долния ляв ъгъл на същата страница.

Броя на джаджи в една зона за джаджи е неограничен. Ако искате, бихте могли да добавите три, четири или повече „Custom HTML“ джаджи в sidebar-а.

Също така, ако премахнете или поставите като неактивен някой от widget-ите, винаги бихте могли да добавите друг/и от същия или друг вид.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 5 / 5. Брой гласове: 1

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This