Home » WordPress » Основи на WordPress » Как се добавя изображение в WordPress публикация

Как се добавя изображение в WordPress публикация

Накратко за добавянето на изображение в WordPress

За да добавите изображение в публикацията си, следвайте следните 3 стъпки:

 1. Изберете къде точно искате да добавите изображението
 2. Кликнете бутона с + в него и изберете Image или Gallery от появилото се меню
 3. Нагласете изображението – рамка, текст под него, алтернативен текст (Alt Text), да добавите линк, определите размера, подравняване и т.н.

 

Добавянето на изображение в WordPress е много лесно. Също толкова лесно бихте могли да добавите и видео или друг вид мултимедия. В настоящата статия, ще ви покажем как да добавите изображения в публикациите си, но процеса е почти еднакъв за всеки вид мултимедия.

 

Стъпка 1: Изберете къде точно искате да поставите изображението

В WordPress почти всичко, което ще ви се наложи да направите е така измислено, че да ви бъде възможно най-лесно. Както вече знаете, когато създавете публикация или страница, използвате т.нар Gutenberg редактор. Навярно вече знаете, но той (Gutenberg) работи на основата на блокове. Тоест, добавяте блок, който предварително имате идея с какво ще бъде запълнен (текст, видео, бутон, изображение, звук и т.н.), след което добавяте съдържанието в блока.

И така, за да добавите изображение или друга мултимедия във вашата публикация (или страница), трябва да завършите сте завършили блока над мултимедията и да натиснете бутона за добавяне на следващ блок, който трябва да изберете да съвпада точно с вида на съдържанието, което ще добавяте.

 

Стъпка 2: Добавете изображението

След като сте завършили съдържанието на горния блок и сте готови да добавите изображение, натиснете бутона +, чрез който добавяте нов блок.

 

При натискане на бутона с +, ще се появи малко меню с опции за добавяне на различни видове блокове. В случая, ви е нужен блок Image, който е възможно и да не виждате в предложенията. Ако това е така, бихте могли или да го потърсите в търсачката над блоковете, или да натиснете черния бутон Browse All и да потърсите този блок сред всички останали, като така ще имате и добра причина да разгледате всички налични опции.

 

В случай, че е видим за вас и вече сте се запознали с всички останали блокове, изберете Image.

Натискането на този бутон, ще добави блок за изображение, в който, за сега, няма да има такова, тъй като трябва да го изберете собственоръчно, както и да нагласите подробностите около изображението(размер, рамка, текст, алтернативен текст и т.н.).

Това е блокът, който ще се появи, след като изберете Image. В него трябва първо да изберете от къде ще вземете изображението – ще го качите сега на сайта (Upload), ще изберете от вече наличните е в галерията на сайта ви (Media Library) или ще използвате изображение от друг източник (Insert from URL).

 

 

Стъпка 3: Нагласете изображението

След като вече сте избрали източника на изображението, то трябва да е видимо в Gutenberg редактора ви. Тъй като опциите са много повече, от колкото бяха в стария редактор – т.нар. WYSIWYG – пълно ръководство за настройки на мултимедията в WordPress ще бъде добавено. В настоящото ръководство, насочено само към това как се добавя изображение в текста на WordPress, ще отбележим няколко важни елемента за изображенията във вашия сайт.

 • Alt text  – Това е текстът, който екранните четци (screen readers) четат за хората, които имат проблеми със зрението. Целта на алтернативният текст е да опита да обясни на незрящите какво е съдържанието на изображението. Освен това, търсещите машини (все още) не могат да разбират изображения, поради което четат алтернативния текст, за да разберат по-добре страницата.  Последното означава, че съдръжанието (или липсата на такова) в полето за алтернативен текст, би могло да повлияе на вашето позициониране в търсачките.
 • Заглавие – Ако изображението играе и ролята на линк, когато потребителя постави стрелката на мишката си върху него, заглавието ще се покаже
 • Обяснителен текст (Caption) – Също както във вестниците под снимките има текст, така бихте могли да го добавите и под изображенията във вашия сайт. Това бихте могли да постигнете, като напишете желания от вас текст в полето Caption.

 

В статията, която обяснява как да настройте мултимедията на вашият сайт, ще обясним не само как да добавите всички изброени опции, но и още много, които не споменахме, като например:

 • Външен линк – всяко изображение би могло да играе ролята и на връзка към друга страница на вашия сайт или към друг такъв.
 • Подравняване – изображението би могло да бъде ляво, дясно или централно подравнено. За разлика от текста, обаче, изображенията имат още един вид подравняване, който, по обясними причини, не е наличен за текството съдържание. Него ще ви покажем и обясним в следващата статия.
 • Размер на изображението
 • Позиция
 • Котва (anchor)

 

Gutenberg редакторът предлага повече опции за настройки на мултимедийните файлове на вашия сайт. Кои са те и как се борави с тях, ще разберете в следващата статия от WordPress уроците на ZETTAHOST.bg

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 5 / 5. Брой гласове: 1

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This