Home » WordPress » Основи на WordPress » Как се създават категории в WordPress и се добавят публикации към тях

Как се създават категории в WordPress и се добавят публикации към тях

Категоризирането на съдържанието на вашия сайт би могло да има голямо отражение както в броя посещения на сайта, така и във времето, което хората прекарват на него. Това е така, тъй като отделянето на вашите статии в различни, подходящи категории, подпомога търсещите машини да разберат за какво е сайта ви, а на потребителите – да се ориентират и да намерят това, което търсят.

Създаването на категории в WordPress е елементарна задача и единствената причина да не се възползвате от тази опция би била да имате твърде малко публикации и да нямате нужда от разделянето им в отделни категории. За всички останали, следвайте двете стъпки по-долу и създатйе колкото са ви нужни категории в WordPress сайта си.

 

Стъпка 1: Как се създава категория в WordPress

Също като при създаването на публикация, за да създадете категория, трябва просто да поставите стрелката на мишката върху бутона Posts. Това ще задейства падащото меню, с което вече сте запознати. Една от опциите в него е Categories. Изберете Categories.

Страницата, която ще зареди, изглежда по-сложна от тази за създаването на публикация. Но това е само на пръв поглед. Всъщност задачата е много по-лесна. Просто добавете името на категорията, последвана от т.нар. slug(горещо препоръчваме да не е на кирилица). Под полето за вписване на slug, можете да изберете и т.нар. Parent категория. Тоест, ако тази, която създаваме ще бъде подкатегория – избираме коя ще е главната ѝ.

Ако не се нуждаете(или нямате) главна категория, оставете полето Parent както си е. Тоест, да пише None.

Написването на описание(description) на категорията не е задължитено, макар че създаването му единствено би помогнало.

Когато сте готови, кликнете бутона Add New Category.

За целите на този урок, ще създадем една нова категория, която ще кръстим WordPress.

С натискането на бутона Add New Category, новата ви категория е готова!

Ако искате да добавите подкатегория, просто следвайте стъпките по-горе. Само че този ще изберем вече създадената категория, като главна.

Отново натиснете бутона Add New Category, за да запазите новата си подкатегория.

 

Стъпка 2: Добавете публикация към категорията

След като вече имате създадени категориите, от които имате нужда, и сте ги подредили в правилната йерархия, можете да добавите и публикации към тях.

За да направите това, бихте могли или да добавяте публикациите една по една, както е показано на изображението по-долу…

…или да изпозлвате bulk action, с който да добавите група постове към дадена категория.

За да направите второто, отидете в Posts -> All Posts.

Маркирайте публикациите, които ще споделят категория/и, кликнете Bulk Actions, а от менюто, което ще се отвори, изберете Edit. За да стартирате процеса по редакция, натиснете бутона Apply.

Пред вас ще се покажат няколко опции. Една от тях е Categories. Изберете категорията, към която искате да добавите публикациите и натиснете бутона Update.

След натискането на бутона Update, публикациите вече са добавени към избраната от вас категория.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Общ преглед на преизползваемите блокове в WordPress

Какво трябва да знаете: Една от наличните опции в Гутенберг е възможността за създаване на преизползваеми блокове, благодарение на които може да вмъквате повтарящо се съдържание с лекота. Всеки блок и шаблон може да бъде маркиран като преизползваем. Ще намерите...

Какво е WordPress Permalink

Структурата на така наречените постоянни връзки на вашия сайт са от изключително значение както за търсещите машини, така и за хората, които ползват сайта ви. Ако човек не знае за вашия сайт, шансът да го открие в социалните мрежи (без да рекламирате) е минимален. От...

Как да редактираме авторовият slug в WordPress

След като обсъдихме как да изградите правилна структура на постоянните връзки на WordPress сайта ви и какво е slug в WordPress, е време да покажем и как се редактира slug-ът на авторите. Тоест, как да промените url-а, на който се намират публикациите на отделните...

Как да използваме библиотеката с блокове на WordPress

Какво трябва да знаете: Библиотеката с блокове на WordPress е част от интерфейса на Гутенберг. Благодарение на нея, вие може да добавяте нови блокове към своето съдържание. Добавянето може да се осъществи като кликнете върху някой блок от библиотеката, или като...

Какво е WordPress Slug

Поради възхода на технологичната индустрия, който наблюдаваме през последните десетилетия, особено през последното, интернет става все по-значим за света, а с него и търсачките се превръщат във все по-съществен фактор за успеха на бизнеса. До такава степен търсачките...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This