Home » WordPress » Основи на WordPress » Как се създават категории в WordPress и се добавят публикации към тях

Как се създават категории в WordPress и се добавят публикации към тях

Категоризирането на съдържанието на вашия сайт би могло да има голямо отражение както в броя посещения на сайта, така и във времето, което хората прекарват на него. Това е така, тъй като отделянето на вашите статии в различни, подходящи категории, подпомога търсещите машини да разберат за какво е сайта ви, а на потребителите – да се ориентират и да намерят това, което търсят.

Създаването на категории в WordPress е елементарна задача и единствената причина да не се възползвате от тази опция би била да имате твърде малко публикации и да нямате нужда от разделянето им в отделни категории. За всички останали, следвайте двете стъпки по-долу и създатйе колкото са ви нужни категории в WordPress сайта си.

 

Стъпка 1: Как се създава категория в WordPress

Също като при създаването на публикация, за да създадете категория, трябва просто да поставите стрелката на мишката върху бутона Posts. Това ще задейства падащото меню, с което вече сте запознати. Една от опциите в него е Categories. Изберете Categories.

Страницата, която ще зареди, изглежда по-сложна от тази за създаването на публикация. Но това е само на пръв поглед. Всъщност задачата е много по-лесна. Просто добавете името на категорията, последвана от т.нар. slug(горещо препоръчваме да не е на кирилица). Под полето за вписване на slug, можете да изберете и т.нар. Parent категория. Тоест, ако тази, която създаваме ще бъде подкатегория – избираме коя ще е главната ѝ.

Ако не се нуждаете(или нямате) главна категория, оставете полето Parent както си е. Тоест, да пише None.

Написването на описание(description) на категорията не е задължитено, макар че създаването му единствено би помогнало.

Когато сте готови, кликнете бутона Add New Category.

За целите на този урок, ще създадем една нова категория, която ще кръстим WordPress.

С натискането на бутона Add New Category, новата ви категория е готова!

Ако искате да добавите подкатегория, просто следвайте стъпките по-горе. Само че този ще изберем вече създадената категория, като главна.

Отново натиснете бутона Add New Category, за да запазите новата си подкатегория.

 

Стъпка 2: Добавете публикация към категорията

След като вече имате създадени категориите, от които имате нужда, и сте ги подредили в правилната йерархия, можете да добавите и публикации към тях.

За да направите това, бихте могли или да добавяте публикациите една по една, както е показано на изображението по-долу…

…или да изпозлвате bulk action, с който да добавите група постове към дадена категория.

За да направите второто, отидете в Posts -> All Posts.

Маркирайте публикациите, които ще споделят категория/и, кликнете Bulk Actions, а от менюто, което ще се отвори, изберете Edit. За да стартирате процеса по редакция, натиснете бутона Apply.

Пред вас ще се покажат няколко опции. Една от тях е Categories. Изберете категорията, към която искате да добавите публикациите и натиснете бутона Update.

След натискането на бутона Update, публикациите вече са добавени към избраната от вас категория.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 3.9 / 5. Брой гласове: 7

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This