Home » WordPress » Какви са ролите на WordPress акаунтите

Какви са ролите на WordPress акаунтите

Когато вашият сайт е готов, в зависимост от неговото естество е възможно да предоставите на вашите потребители възможността да се регистрират в него. Разбира се, напълно възможно  е регистрациите на вашият сайт да са запазени само за ваши близки или пък за служителите във вашата компания. При всички положения обаче, ако планирате сайта ви да има повече от един потребител, хубаво е да сте запознати с потребителските роли.

 

Потребителски роли на WordPress: какви са те?

Ролята на потребителя в WordPress представлява нивото на дадения акаунт в йерархията на потребители. По подразбиране потребителят може да бъде Потребител(Абонат), Сътрудник, Автор, Редактор и, разбира се, Администратор. Всяка една от ролите има своите предварително дефинирани правомощия. Тези предварително дефинирани правомощия могат, разбира се, да бъдат променени, както почти всичко друго в WordPress. Но за да направите това, ще ви е необходим правилният плъгин. С него, ще можете не само да променяте правата на потребителските роли по подразбиране, но и да създавате изцяло нови такива.

Свързана статия: Как да промените автора в WordPress

Благодарение на потребителските роли в WordPress можем да позволим на всеки да се регистрира в нашия уебсайт, тъй като тази функция създава йерархия, от която зависят правомощията на потребителите. Можем да зададем роли на всеки, който работи с нас по уебсайта, която ще ограничи правомощията му дотам, докъдето са му необходими.

 

(Потребител) Абонат

Абонатът е най-ниското ниво в йерархията на потребителските роли в WordPress. Следователно, абонатът има малко права. Потребител с роля абонат може да промени единствено информацията в своя профил. Това е единственото им право по отношение на бекенда на уебсайта. Разбира се, те ще могат да коментират вашето съдържание. Ако не сте деактивирали коментарите.

 

Сътрудник

Наличието на сътрудници е чудесна идея, ако сайтът ви е нов, но има хора, които искат да помогнат. Това е така, тъй като сътрудниците са почти толкова ограничени, колкото абонатите, с малката, но значителна разлика, че могат да създават публикации. Разбира се, ограничени са до създаване, редактиране и изтриване само собственото съдържание. И то само преди да бъде публикувано.

 

Автор

Потребителите, на които сте задали ролята на автор, ще могат да пишат, редактират, публикуват и изтриват собственото си съдържание. Освен това ще могат да качват и файлове. Авторите, разбира се, имат право да редактират своя профил и да променят паролата си.

Знаейки, че автор може да изтрива или редактира публикациите си, може да помислите да дадете роля на сътрудник на хора, които работят за вас. Също така, бихте могли да деактивирате възможностите на ролята на автор да редактира или изтрива публикувано съдържание с помощта на плъгин. Правейки това, ще сте сигурни, че ако се наложи да се разделите с някои от авторите си, те няма да могат да изтрият своите статии.

 

Редактор

С изключение, разбира се, на администратора, редакторът е този, който има най-много права. редакторите могат да пишат, редактират, публикуват и изтриват публикации.

Докато авторът може да манипулира по този начин само собственото си съдържание, редакторът може да извършва тези операции по всяка една публикация в сайта ви. Без значение дали той е този, който е създал съдържанието.

 

Администратор

Администраторът обикновено е само един. Този потребител се създава автоматично в процеса на инсталиране на WordPress. Докато инсталирате CMS-а, ще бъдете помолени да въведете потребителско име и парола. На този потребител автоматично се задава роля на администратор.

Разбира се, можете да дадете на другиго същите права, като създадете нов профил с роля администратор. Но това ще им позволи да имат пълен достъп до всичко на вашия уебсайт. Потребителите, на които е назначена ролята на администратор могат да инсталират, изтриват и редактират теми и плъгини. Същото важи и за публикации, страници, категории, тагове, както и други потребители.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Как да добавим клавишни комбинации към администраторския панел в WordPress

Какво трябва да знаете: WordPress сам по себе си не ви дава възможност да използвате клавишни комбинации за навигация на администраторския панел, но вие може да добавите тази функционалност на разширение. Две разширения, които ние препоръчваме, са Quick Navigation...

Списък на блоковете в WordPress

Какво трябва да знаете: Блоковият редактор на WordPress съдържа впечатляващ брой блокове, които ви позволяват да изградите своя сайт точно както си го представяте. Тези блокове са разделени на няколко групи: текстови, медийно съдържание, дизайн, джаджи, блокове от...

Какво представляват блоковете в WordPress

Какво трябва да знаете: Блоковият редактор на WordPress използва блокове за съхранението на вашето съдържание. Всеки блок може да се мести и пренарежда. Също така е възможно блоковете да бъдат редактирани, добавяни и премахвани по всяко време. Когато даден блок бъде...

Какво е новото в WordPress 5.9 Joséphine

Какво трябва да знаете: WordPress версия 5.9 с кодово име "Joséphine" бе пусната на пазара на 25.01.2022г. Версията включва в себе си множество подобрения. По-важните от тях са: Тема Twenty Twenty‑Two Лична палитра Нов навигационен блок Подобрен изглед в списък...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This