Помощ » Обща информация » Сигурност » Каква е разликата между защита на директория и WHOIS защита?

Каква е разликата между защита на директория и WHOIS защита?

Като собственик на уебсайт вероятно инвестирате много време и енергия в старателното проектиране на всяка страница на вашия сайт и също така да се уверите, че посетителите Ви намират стойност в съдържанието, което публикувате онлайн. Един аспект на управлението на вашия уебсайт, за който може да не мислите толкова често, е сигурността както на съдържанието на вашия сайт, така и на личната Ви информация. Въпреки че боравенето със сигурността на сайта може да звучи сложно и смущаващо, ние предлагаме мощни, но лесни за използване инструменти. В тази статия ще се съсредоточим върху уникалните възможности и разликите между две от най-основните функции за сигурност, с които разполагате – WHOIS защита на поверителността и защита на директория.

Какво е WHOIS защита?

Всеки път, когато регистрирате домейн, от вас се изисква да предоставите личните си данни за контакт. В някои случаи тези данни ще бъдат достъпни за всички, но благодарение на WHOIS защитата, можете законно да ги скриете без никакви неблагоприятни ефекти. За повече информация как работи тази защита, можете да разгледате нашата статия за това какво представлява WHOIS защитата.

Какви са спецификите на WHOIS защитата?

Закупуването на WHOIS защита е единственият начин да гарантирате, че личната Ви информация остава скрита от обществеността, като същевременно позволява на хората с основателни причини да се свържат с вас да Ви изпратят съобщение. И за разлика от много други функции за сигурност, всеки собственик на домейн може да защити своите WHOIS данни, дори клиенти, които използват нашия безплатен хостинг план. WHOIS защитата може да бъде добавена към домейн, което вече притежавате, или можете да закупите нов домейн заедно с добавката за поверителност. За да научите как да активирате тази функция, можете да прочетете нашата статия за това как да закупите WHOIS защита на домейна.

Какво е защита на директория?

Докато WHOIS защитата се фокусира върху скриването на личните Ви данни, защитата на директория има за цел да ограничи достъпа до страници на вашия уебсайт, които съдържат чувствителна или привилегирована информация. За да постигне това, всеки посетител трябва да въведе валидно потребителско име и парола. Ако някоя от тези части информация е неправилна, защитената страница не се показва. За да научите повече за тънкостите на тази функция за сигурност, можете да прочетете нашата статия за това какво представлява защитата на директория.

Какви са спецификите на защитата на директория?

Когато настроите защита на директория, можете да затворите части от сайта и да направите тези защитени секции достъпни само за малък брой посетители. Можете също да присвоите уникални комбинации от потребителско име и парола на всеки посетител. За повече информация може да прочетете нашата статия за това как да активирате защита на директорията.

Коя опция за сигурност е по-важна?

Оставянето на вашата WHOIS информация отворена за обществеността може да има нежелани ефекти, като увеличаване на нежеланите реклами по телефона и по имейл. В екстремни случаи вашата информация може да се използва и за измама със самоличност. И поради тази причина считаме WHOIS защитата за по-важна. Затова Ви препоръчваме да ограничите достъпа до вашите данни за контакт в WHOIS, като закупите WHOIS защита за вашия домейн.

В случай, че вашият уебсайт съдържа лична информация, която не е предназначена за публично гледане, защитата с парола на уебсайта може да бъде също толкова важна, ако не и дори повече. Добрата новина е, че защитата с парола може да се приложи за секунди и тя влиза в сила незабавно.

Могат ли да се ползват заедно WHOIS защитата и защитата на директория?

Най-хубавото на тези две функции за сигурност е, че те могат да бъдат приложени към един и същ уебсайт едновременно. Няма проблеми със съвместимостта или конфликти, когато сайтът Ви е едновременно с WHOIS защита и защитен с парола. Затова можете уверено да скриете данните си за контакт, като същевременно защитавате страниците на уебсайта, които съдържат поверителна информация.

Заключение

Поддържането на сигурността на вашия сайт може да не е най-вълнуващата или възнаграждаваща част от работата по уебсайта, но въпреки това е от съществено значение в дългосрочен план. Защитата на вашия уебсайт и WHOIS данните ще Ви донесе спокойствие и потенциално може да Ви спести много време и чувство на неудовлетвореност, тъй като не би трябвало да се справяте с нарушения на сигурността и повикващи СПАМ. Като цяло силно препоръчваме да приложите и двете мерки за сигурност възможно най-рано, в идеалния случай, докато все още изграждате уебсайта си.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This