Home » WordPress » Основи на WordPress » Как и защо да определим блогова страница в WordPress

Как и защо да определим блогова страница в WordPress

Когато става дума за изграждане на уебсайт на WordPress (а и на всяка друга платформа, разбира се), едно от най-важните неща, които човек трябва да направи е стабилна основа на сайта. Това ще рече, да изгради такава структура на сайта си, че хората, както и машините (търсачки, ботове) да могат лесно да се ориентират в сайта и да намират онова, което търсят.

В WordPress една правилна стъпка към изграждането на стабилни основи на сайта ви, би била посочването на Начална и блогова страница за сайта. Изпълнението на тази задача е относително лесно, както ще се уверите съвсем скоро, но преди това, нека разберем защо е небходимо посочването (определянето) на блогова страница.

 

Какво е блогова страница в WordPress

Както посочихме в първата ни статия основи на WordPress, вашият сайт трябва да има изградена и дефинирана начална страница, понзата още като homepage. Да имате статична начална страница означава, че първата страница, която посетителите на вашият сайт ще виждат, ще бъде определана и изградена от вас (по подразбиране, WordPress показва последните публикации).

Докато за новинарски сайтове, блогове, онлайн списания и вестници, на началната страница да се показват последните публикации от сайта е не само полезно, но и препоръчително. Това не важи, обаче, за сайтове, в които се предлагат продукти и/или услуги, както и за сайтове портфолио, визитки и редица други видове.  От друга страна това не означава, че собствениците на сайтове от всички изредени (и неизредени) видове, които нямат нужда най-новите им публикации да вземат централно място на началната страница, не искат да имат блогове. Тоест, страници, на които могат да публикуват съдържание повече или по-малко редовно.

Как се определя блогова страница в WordPress

След като сте инсталирали избраната от вас тема, бихте могли да започнете да правите желаните начални настройки. Именно от тази страница (страницата за настройка на темата) се контролират и началната и блоговата страници.

За да достигнете до тази страница трябва да влезнете в административния панел на своя WordPress, след което Изглед -> Настройки (Appearance -> Customize).

Не е задължително всички теми да предоставят възможност за избор на статична начална страница. При някои от тях тази страница задължително е списък от последните публикации. Ако вашата тема го позволява, търсете опция, която да звучи като „настройки на начална страница“ (homepage settings) или нещо в този смисъл.

Когато изберете тази опция, би следвало да видите нещо подобно на следното:

 

За да изберете статична начална страница, както и такава, на която ще стоят публикациите ви, първо трябва да сте ги създали и публикували. В противен случай, дори да са създадени, но да са чернови, те няма да се показват тук.

Свързано: Как се създава страница в WordPress

След като сте избрали страниците, които искате да ползвате и сте им посочили желаните от вас роли, натиснете бутона Publish (Публикувай), който ще откриете в десния ъгъл на тази странична лента.

 

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This