Home » WordPress » Основи на WordPress » Какво е WordPress Permalink

Какво е WordPress Permalink

Структурата на така наречените постоянни връзки на вашия сайт са от изключително значение както за търсещите машини, така и за хората, които ползват сайта ви. Ако човек не знае за вашия сайт, шансът да го открие в социалните мрежи (без да рекламирате) е минимален. От друга страна, в зависимост от това как сте оптимизирали сайта си за търсещите машини, те биха могли да бъдат един постоянен източник на трафик. За да бъдем напълно коректни, трябва да отбележим, че социалните мрежи също биха могли да бъдат източник на постоянен трафик, но може би най-ключовата разлика между тях е, че в търсачката хората (най-често) търсят не вас, а бизнес като вашия, докато социалните мрежи са място, за създаване на връзки с хора, които вече ви познават.

Едно от, привидно незначимите неща, които бихте могли да направите, за да оптимизирате сайта си, така, че да има шанс да се показва на по-високи позиции е още в началото да започнете изграждането му, имайки предвид някои основни правила.

Правилото, на което ще обърнем по-сериозно внимание в настоящата статия се отнася до постоянните връзки (permalink от permanent link).

Добре е да знаете, че ако сайтът ви вече има изградени позиции в търсачките и постоянните връзки не са правилно настроени (разбирайте „четими“), една промяна на толкова късен етап би била повече вредна, отколкото полезна. Следователно, ако сте доволни от позиционирането си, най-добре е да не правите промени по вече настроените постоянни връзки. Това важи с особена сила, ако сайта ви има голям брой страници и публикации.

 

Какво са постоянни връзки?

Постоянните връзки, по същество, са URL-ите, които ни водят до дадена публикация или страница на сайт. Идеята на постоянните връзки, както се вижда и от името им, е те да бъдат постоянни. Тоест, след като сме избрали структура на постоянните връзки (възможностите са посочени по-долу),е най-добре да продължим с нея. Отново – колкото по-голям е броят на страниците на сайта ви, с толкова по-голяма сила важи предното изречение.

Всяка постоянна връзка може да има три или повече изграждащи я части, разделени със „/“ (slash, наклонена черта).

Ето как изглежда структурата на постоянните връзки.

Както се вижда от графиката, постоянната връзка е изградена от основният URL (или името на домейна, например www.zettahost.bg, последвано от slug-а на категорията, а в края – този на публикацията.

Редно е да се отбележи, че:

  1. Slug-ът на категорията може да бъде и slug на страница, която има подстраница/и. В такава ситуация, последният slug, ще бъде slug-ът на най-вътрешната страница.
  2. В случай, че става въпрос за публикация, която има повече от една категории е възможно те да бъдат отразени в постоянната връзка като подкатегория. Тоест, още един (или повече) категориен slug. Настоящата статия се намира на адрес https://www.zettahost.bg/wordpress/osnovi/kakvo-wordpress-permalink/ . Където присъства основният URL – www.zettahost.bg, първият категориен slug – /wordpress/, вторият категориен slug – /основи/ и slug на публикацията /kakvo-wordpress-permalink/.

 

Свързана статия: Какво е WordPress Slug

Какви перманенти връзки да ползваме?

Може би най-добрият вариант за изграждане на перманенти връзки в WordPress е да се използва т.нар. custom (преведена като различна) структура, чрез която да направим така, че да се показва категорията и името на публикацията (както е в дадения по-горе пример).

Използването на „различна“ структура ще ви позволи да изберете slug-a на публикацията си, както, разбира се, и този на страниците и категориите на сайта ви. За сравнение, използването на структурата по подразбиране (обикновена), ще даде на публикациите ви slug от рода на „?=123“. Което би затруднило (до известна степен) търсещите машини в разбирането им за съдържанието на страницата както и потребителите ви в споделянето, откриването и изписването на точния адрес на дадената публикация. Да се открие адрес, изграден от думи е далеч по-лесно от търсенето на такъв, който е изграден с цифри, което е и една от основните причини да съществуват домейн имената.

 

Как се променя структурата на постоянните връзки?

Отново бихме желали да напомним, че това е действие, което трябва да се извърши при създаването на сайта ви. Може би дори е едно от първите неща, които трябва да се направят, при изграждането на уебсайт с WordPress.

Промяната на постоянните връзки се извършва от административния панел на WordPress, където трябва да намерите опцията Настройки->Постоянни връзки (Settings->Permalinks).

Тук ще отркиете всички възможни структури на постоянните връзки.

За да можете да изградите постоянните връзки на сайта си по начинът, посочен по-горе, трябва да изберете Custom Structure (различна структура). В последствие ще можете да промените slug-a на публикациите си с нещо, което смятате за най-релевантно към съдържанието на статията (като използвате заглавието, например).

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 5 / 5. Брой гласове: 2

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This