Home » WordPress » Основи на WordPress » Всичко, което трябва да знаете за постовете в WordPress

Всичко, което трябва да знаете за постовете в WordPress

Както вече знаете, публикациите в WordPress са от ключово значение за развитието на вашия уебсайт. Те служат за да добавите новини, блог или друг вид информация, която ще се обновява редовно и/или често.

Тъй като вече обяснихме накратко основните разлики между публикация (post) и страница (page) в WordPress, това няма да е обект на настоящата статия.

Вместо това, ще обясним някои от най-ключовите термини, свързани с WordPress публикациите. Термини, с които бихте могли да се сблъскате, докато градите своя WordPress.

 

Какво е Permalink?

Всяка публикация и страница (без значение дали е част от сайт, изграден с WordPress) имат своя permalink (перманентен линк). Перманентните линкове на вашия сайт биха могли да изглеждат по начин, подобен на http://www.yoursite.com/?p=183. Разбира се, като повечето неща в WordPress, бихте могли да промените това, за да бъдат вашите линкове по читаеми за посетителите на сайта ви. Читаем перманентен линк е https://www.zettahost.bg/wordpress/osnovi-na-wordpress/.

За да направите тази промяна във вашия сайт, отидете в Settings->Permalinks и изберете опцията, която считате за най-подходяща за вашия случай.

NB! Името permalink не е случайно. Силно препоръчително е повечето линкове в сайта ви да бъдат перманенти. Това е добре както за потребителите, така и за резултатите ви в търсачките и, в крайна сметка, за вас.

 

Какво е Slug?

Slug наричаме една конкретна част от перманентните линкове. Но, докато перманентните линкове представляват целия URL, slug-ът е само последната част от него. Напрмиер, в http://www.yoursite.com/my-first-steps-in-wordpress/, удебеленото (my-first-steps-in-wordpress) е slug.

Ако използвахме за примера друг, по дълъг линк, като добавим категория, например и изглежда по начин подобен на: http://www.yoursite.com/wordpress-journey/my-first-steps-in-wordpress/, отново само последната част е slug, а цялото наричаме перманентен линк.

NB! Както е видно, ако променим slug-а на дадена публикация, ще изменим и permalink-а ѝ. Това ще се би се случило и ако преценим да сменим директорията. За това, силно препоръчително е да обмислите линковете и структурата на сайта си, за да не ви се налага да  правите такива интервенции.

Ако променя на slug-ове, категории, а от там и на permalink-ове е абсолютно наложително и има потенциал да доведе по-добри резултати, за вас, сайта и бизнеса ви, след като сте направили промените, задължително пренасочете старите към новите permalink-ове. Задължително с 301 Redirect.

 

Какво е „картинка за публикацията“ (Featured Image)?

Както може би вече сте забелязали, не всички термини в WordPress, а и в уеб, като цяло, имат свои подходящ еквивалент в българския език. Това е и причината, голяма част от тях да не са преведени в нашите WordPress уроци. Featured image е един от тези термини.

В WordPress, терминът е преведен като картинка за публикацията, което, вероятно е най-близкото по значение.

Накратко, въпросната картинка, е тази, която потребителите ви виждат в списъка с всичките ви публикации (блоговата страница). В зависимост от темата, и настройките, които сте направили, вътре в самата публикация също има изображение, което стои до, под или над заглавието на публикацията – това изображение е именно избраният от вас featured image.

 

Какво е статус на публикация?

В WordPress, постовете си имат статус. В зависимост от нивото на завършеност и други фактори, публикациите биха могли да бъдат Чернова, Очакваща проверка, и Публикувана

 

Формати на публикациите в WordPress

Преди да обясним видовете формати на публикациите в WordPress, важно е да отбележим, че не всички теми поддържат всички формати. В някои теми, ще имате възможност да изберете формата на публикацията си, в други – не. Ако наистина имате нужда от определен формат на постовете си, бихте могли да използвате Feature Filter-а, докато търсите тема, и да маркирате свойствата, които ви трябват. В този случай, търсете и маркирайте Post Format (както и всички други опции, които са наложителни за новият ви сайт).

Важно е също така да запомните, че дори темата да поддържа формати, това не означава, че поддържа всички тях.

В списъка по-долу, ще видите някои от основните формати:

  • Стандартна публикация – Това е форматът, който WordPress използва по подразбиране. Както вече знаете, бихте могли да използвате този вид публикации като блог пост, статия, новина или, в общи линии, каквото друго пожелаете. Този формат може да бъде използван вместо всеки друг, тъй като би могъл да съдържа галеря, видео или нещо друго.
  • Отстрани (Aside) – Ако имате кратка (като бележка) информация, която искате да споделите с вашата аудитория, aside е много подходящ формат на публикация.
  • Галерия – Можете да създадете страница или публикация, в която да има само изображения.  В тези файлови формати, бихте могли да сложите повече от една галерии.
  • Връзка (Link) – Публикациите от вид връзка обикновено се изпозлват за да споделите линк (вътрешен или външен. Само добавете заглавието и сте готови. По желание, бихте могли да добавите и коменар (текст към линка).
  • Image – Ако искате да споделите едно изображение с потребителите на сайта си, това е най-подходящият формат на публикацията.
  • Цитат – Служи за споделяне на цитати, които не принадлежат към друга публикация. Подобно на сайтовете с цитати, в които всеки цитат е отделна публикация.
  • Статус – Статусът е формат на публикацията, който е идеален инструмент, с който да споделяте кратка информация, подобна на статусите в социалните мрежи. Важно е да отбележим, че не е задължително тези публикации да са кратки, въпреки че статусите обикновено са.
  • Видео – Видео публикациите, съдържат вградени или качени на сайта ви видео файлове.
  • Звук (Audio) – Този формат, съдържа вградено или качено на сайта ви аудио съдържание.
  • Чат (Chat) – Това е форматът, който се използва, за да се покаже копие от чат.

 

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Основи на Гутенберг, блоковия редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Новият редактор на постове в WordPress се нарича Гутенберг. Основната разлика между него и предшественика му е, че Гутенберг използва блокове, а не свободен текст. Това означава, че елементи като текст, изображения, видеа и други се съхраняват...

Как се добавя изображение в WordPress публикация

Накратко за добавянето на изображение в WordPress За да добавите изображение в публикацията си, следвайте следните 3 стъпки: Изберете къде точно искате да добавите изображението Кликнете бутона с + в него и изберете Image или Gallery от появилото се меню Нагласете...

Как се изключват коментарите в WordPress

Съществуват множество причини, поради които бихте искали да спрете коментарите на вашия WordPress уебсайт. Може да опитвате да избегнете спамерски коментари или просто естеството на вашето съдържание да няма нужда от коментари. Каквато и да е причината ви да пожелаете...

Как да сменим езика на датите под публикациите

Ако все още не сте нагласили административния панел на своя WordPress да е на български език, е възможно да се окажете в ситуация, в която всичките ви статии и цялото съдържание на сайта ви да е на български, но датите на публикациите ви да е все още на английски. В...

Как да сменя паролата на WordPress акаунта си

Сигурността в интернет е от изключително значение. Именно поради тази причина, ви препоръчваме да използвате пароли, които са трудни за отгатване. В същото време, е важно паролата да е такава, че вие самите да можете лесно да я запомните. Но без значение колко е важен...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This